Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleistas kelionių gidas į Karaliaučiaus kraštą

Vasario 21 d. (penktadienį) 16 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje vyks Valentino Juraičio knygelės-gido „Karaliaučiaus kraštas“ pristatymas.
Išleista nauja knygelė-gidas į Karaliaučiaus kraštą.
Išleista nauja knygelė-gidas į Karaliaučiaus kraštą. / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

Renginyje dalyvaus: autorius, leidinį apžvelgs Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas Vytautas Šilas, Klaipėdos  skyriaus  MLRT visuomeninkai Petras Šmitas, Algimantas Švanys.

V. Juraičio knyga išėjo kaip Kristijono Donelaičio 300 metų sukakčiai skirta knyga ir turėtų paskatinti lietuvius lankytis Donelaičio žemėje. 

Kelionių gido autoriui kilęs noras susipažinti su kraštu, kuriame „kažkada buvo Mažoji Lietuva“, kur būta didingo krašto, su didingomis pilimis, bažnyčiomis, piliakalniais, nuvedė jį į žemę, pavadintą Kaliningrado sritimi.

„Lankydamasis šiame krašte pirmiausia, didesnį dėmesį  sutelkdamamas į Nadruvos K. Donelaičio tarnystės regioną.  pats pajutau, kiek mažai aš apie jį žinau.,  Ir daugelis išsilavinusių lietuvių inteligentų  taip pat ne viską prisimena, kuo Lietuvai buvo Karaliaučius, Tilžė, Įsrutis… Ši tezė yra pagrindinė, kuri  paskatino imtis šios knygelės.  

Kalbant apie praeitį skaitytojus  galėtų sudominti  notangų  genties  vado H. Manto pergalės vieta ties Pokarviais (Ušakovo), jo žūties vieta  ties Mantgarbiu (Meždurečje), prūsų – pagonių šventovės Ramovės, J. Bretkūno veikla Poleske (Labguvoje), M. Mažvydo – Nemane (Ragainėje) ir kt. Daugiausia dėmesio susilaukęs  K. Donelaitis, kurio 300 m. gimimo  jubiliejų  pažymime 2014 m. Šiandieninė  Kaliningrado sritis įdomi, patraukli turistui. Žavi savo kraštovaizdžiu, nedideliais atstumais, tarsi ranka pasiekiamais,” – teigia autorius.

Knygelę sudaryta dabartinio adminstracinio paskirstymo principu, paminėta prūsų genčių istorija ir kovos, pilių aprašymai, senųjų vietovardžių pavadinimai, vandens turizmo maršrutai. Autorius tikisi, jog jo surinkta medžiaga-keliautojui bus pagalba toliau domėtis kaimyniniu kraštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius