Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkta literatūrinės Jurgio Buitkaus premijos laureatė

Išrinkta antroji pernai įsteigtos Jurgio Buitkaus literatūrinės premijos konkurso laureatė. Ja tapo poetė ir prozininkė Ona Jautakė.
Jurgis Buitkus
Jurgis Buitkus / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Premija

Premijos steigėja – prieš penkerius  metus kelionės metu po Egiptą staiga mirusio rašytojo Jurgio Buitkaus žmona rašytoja Ineza Juzefa Janonė. J.Buitkaus premija – savitas reiškinys Lietuvos kultūros padangėje. Nes tai pirmas ir kol kas vienintelis atvejis, kai rašytojas savo asmeninėmis lėšomis ryžosi remti kitus kūrėjus. Ši premija skirta jokio valdiškų institucijų palaikymo nesulaukiantiems, gal net ignoruojamiems, pačiuose  literatūros pakraščiuose atsidūrusiems, tačiau nelengvos kūrėjo duonos  neatsisakantiems rašytojams.

„Lietuvos rašytojų sąjunga – tai  maždaug pusketvirto šimto gabių plunksną įvaldžiusių žmonių. Kiek iš jų realiai turi galimybę nors kartą gyvenime pasinaudoti kokia nors valstybės parama? Ne tam, kad išgyventų, o tik tam, kad galėtų paskelbti savo kūrybą, išleisti knygą, ją deramai skaitytojams pristatyti? Dešimt, keliolika, geriausiu atveju – gal dvidešimt… Dažniausiai  vis tie patys. Tenesupyksta kai kurie susireikšminę kolegos, bet ta prasme nuo sovietmečio laikų mažai kas pasikeitė. Nesvarbu, gerą ar prastą knygą parašei ir išleidai (jei tik išvis kažkokiu neįtikėtinu būdu sugebėjai ją išleisti!). Kad būtum įvertintas ir pripažintas, deja, pirmiausia turi sugebėti įsiteikti – valdžiai, funkcionieriams, kritikams, kurie nesunkiai suskaičiuojami ant vienos rankos pirštų. Tačiau tie, nesistengiantys, nenorintys ir gal net nemokantys įsiteikti ir dėl to niekur nepatenkantys,  paliekami pariby nepastebėti ir niekados neskatinami, nebūtinai yra mažiau talentingi, – įsitikinusi savo vyro vardo premiją įsteigusi I.J.Janonė. – Vieną kitą tokia kova už būvį gal ir užgrūdina, ir jie, nepaisant nieko (o gal kaip tik dėl to?), suranda būdų prasimušti. Tačiau jautresni menininkai dažniausiai lieka sužlugdyti ar net atsiduria psichiatrijos ligoninėse“, – sako savo vyro, rašytojo Jurgio Buitkaus premiją įsteigusi poetė ir prozininkė I.J.Janonė (Buitkuvienė).
   
Antroji literatūrinės J. Buitkaus  konkurso laureatė  Ona Jautakė yra išleidusi keturiolika knygų, Rašytojų sąjungos narė, tačiau jokių premijų, išskyrus Kelmės rajono literatūrinę Reginos Biržinytės premiją, skiriamą rajone gyvenantiems literatams mėgėjams (!), nėra gavusi.

Šių metų premija bus įteikta rašytojo Jurgio Buitkaus gimtadienio dieną, balandžio 18 d. 17. 30 val. Rašytojų klube  (K.Sirvydo g. 6, Vilnius). 

Rašytojo Jurgio Buitkaus 75-osioms gimimo metinėms skirtoje literatūros popietėje dalyvaus pati premijos steigėja Ineza Juzefa Janonė-Buitkuvienė, pirmosios J. Buitkaus premijos laureatė – aktorė, rašytoja Doloresa Kazragytė, literatūrologai  prof. Algis Kalėda, dr. Alma Lapinskienė, filosofas dr. Andrius Konickis, leidyklos „Versus aureus“ redaktorė Ona Gudžiūnienė, rašytojai Stanislovas Abromavičius, Ona Jautakė ir kiti.

Renginio metu I.J.Janonė pristatys ir savo naujausią, ką tik išleistą, dar spaustuvės dažais tebekvepiančią „Versus aureus“ leidyklos išleistą autobiografinę prozos knygą „Tandemas: bendraukim sielom, mylimasai“. Tai knyga apie dviejų žmonių – vyro ir žmonos – kelionę į literatūrą: pirmieji bandymai duobėto ir vingiuoto kelio pradžioje, išleistos pirmosios knygos ir pasirodę pirmieji vertinimai, neretai išmušantys pagrindą iš po kojų. Turtinga ir skaudi patirtis atsiveria iš dokumentinės medžiagos, laiškų  ir autorės pasakojimo.

Pati I.J. Janonė yra išleidusi keliolika poezijos, prozos ir kitokio žanro  knygų. Pastaruoju metu itin produktyviai dirbanti rašytoja, daug dėmesio skiria ir savo vyro kūrybiniam palikimui. Našlės išleistą J.Buitkaus prozos knygą „Nematomas Nacionalinės premijos laureatas“, dabar jau irgi Anapilin iškeliavęs Juozas Aputis, palydėdamas ją pas skaitytojus 2008 m., viršelyje užrašė: „Skaitydamas šią knygą, išeini į kelionę, kurioje vaiko, paauglio, subrendusio žmogaus akimis pamatai savo mažąjį ir gyvenimo kelionėje vis didėjantį pasaulį. Skaityti lengva, nes autorius pasakoja taupiai, nusakydamas tik pačias svarbiausias tos gyvenimo kelionės detales. Trumpuose knygos kūriniuose piešiami paveikslai patrauklūs dar dėl vieno svarbaus dalyko: švarios kalbos. Ne viename knygos pasakojime pasijunti išėjęs į gaivią kalbos erčią. Jaukus knygos žodžiais nutapytas Pietų Žemaitijos peizažas, nuo Kryžkalnio besidriekiantis Jauniškės, Pakražančio, Kelmės link... Vyresniam skaitytojui šios knygos realizmas pažadins daug prisiminimų, jaunesniam papasakos, kas ir kaip buvo, kai jo dar nebuvo.“

Tarp neseniai I.J.Janonės išleistų knygų – jos ir J.Buitkaus vertimų knyga „Pusiausvyra“. Taip pat kartu su vyru dar jam gyvam esant parengta eseistikos knyga „Buvo nebūtinai“, sudaryta iš pokalbių su įžymiais menininkais: aktoriais D.Banioniu, A.Masiuliu, V.Blėdžiu, S.Petronaičiu, M.Mironaite, E.Šulgaite, prozininku J,Baltušiu, R.Šaveliu, poetais D.Kajoku, E.Mezginaite, skulptorium R.Antiniu, teologais K.Vasiliausku, Č.Kavaliausku, Paparčių vienuolėmis.

Nauji rašytojos I.J.Janonės kūriniai pastaruoju metu sulaukia palankaus literatūros kritikų vertinimo. „Iš praeities šešėlių karališkai sugrįžusi“, – taip pernai pasirodžiusį I.J.Janonės romaną „Galudaržės krunė“ žurnale „Metai“ įvertino Angelė Jasevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius