Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Janus sukurtoje unikalių užrašinių serijoje – slaptos meilės ir romantinio Vilniaus DNR kodo atodangos

Darbo knyga, užrašinė – tai kasdienis darbų, tikslų ir svajonių palydovas, kuris turi būti praktiškas ir malonus akiai. Norintiems išskirtinio dizaino ir neeilinio turinio užrašinių dizainerė, tarpdisciplininė menininkė Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“, rašoma „Vagos“ pranešime žiniasklaidai.
Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“
Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“ / K.Baušienės nuotr.
Temos: 1 Julija Janus

Šios užrašinės – svarbiausių žymiausios ir romantiškiausios Vilniaus meilės istorijos faktų apžvalga. Tai, ką kiekvienam vilniečiui užtektų žinoti apie septynerių metų trukmės princo Žygimanto Augusto ir kilmingos vilnietės Barboros Radvilaitės meilės istoriją, amžiams likusią mūsų tautos ir kultūros atmintyje. Tai patrauklus istorijų ir artefaktų, ikonografijos rinkinys, šiuolaikiškai supažindinantis su romantiniu Vilniaus kodu tiek lietuviškai, tiek angliškai suprantantį skaitytoją.

Užrašinėse – šiuolaikiškas romantinio Vilniaus dizainas, įkvėptas karališkos meilės istorijos

Šiomis dienomis užrašinių pasiūla didelė, tačiau kiekvienas remiasi skirtingais atrankos kriterijais. Vieni susitelkia į dizainą, kiti – knygos išdėstymą, treti ieško kažko išskirtinio ir unikalaus. Užrašinių-knygų serija „Slapta meilė“ organiškai apjungia visus svarbiausius elementus. Dizainerė J.Janus pasakodama apie projekto idėją teigia, kad jai pačiai užrašinė svarbi kaip darbo priemonė, todėl visada ieško tokios, kuri atitiktų jos pačios stilių. „Kai „įsivėliau“ į kūrybinės vietokūros praktikas ir pradėjau kurti šiuolaikišką romantinį Vilniaus dizainą, paremtą mums visiems gerai žinoma karališka Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės istorija, natūraliai atėjo į galvą mintis susikurti užrašinę“, – prisimindama idėjos gimimo užkulisius pasakoja kūrėja.

Pasak J.Janus, Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės istorija pasirinkta neatsitiktinai: „Viskas prasidėjo nuo mano studijų ISM vadybos ir ekonomikos universitete ir magistro darbo. Jam temą pasirinkau iš kūrybinės vietokūros, vietos rinkodaros srities ir gavosi taip, kad senamiesčių vietokūra tapo ir liko mano „arkliuku“. Per patirtį ir įgūdžius, sukauptus dirbant dizainere ir per naują specialybę – ekonomikos, rinkodaros vadybą, parodų, galerijos kuratorystę – atėjo suvokimas, kad Vilnius turi romantinį DNR kodą, bet nėra išnaudojęs jo įveiklinimo, magnetizmo išryškinimo galimybių“, – patirtimis dalijasi kūrėja.

Pirmiausia buvo sukurtas audiogidas po Vilnių, vedantis Barboros Radvilaitės gyvenimo keliais, kurį J.Janus pavadino „Slapta meilė“. Gidas laisvai ir nemokamai prieinamas net 4 kalbomis šiame puslapyje. Jis susietas su „Google Maps“ programėle, tad pakanka turėti internetą telefone ir galima eiti.

Nuo intymaus pasakojimo apie romantinį Vilniaus geną iki žvilgsnio į Vadovų rūmų aplinką

Užrašinėse pateikti tekstai atskleidžia XVI a. ryškiausios Vilniaus meilės istorijos žemėlapį, prabėgusio laikmečio Vilniaus atmosferą, aktualijas, Valdovų rūmų aplinką. Seriją sudaro keturi kūriniai: „Slapta meilė: Romantiškas Vilniaus miesto atodūsis“, kurioje regimas intymus pasakojimas, atskleidžiantis Vilniaus romantinį geną; „Slapta meilė: Žygimantas Augustas“ – Lietuvos didžiojo kunigaikščio, Lenkijos karaliaus gyvenimo faktų ir valdymo metų mozaika; „Slapta meilė – Barbora Radvilaitė“ – pažintis su visų laikų ryškiausios Vilniaus žvaigždės Barboros asmenybe ir aplinka ir „Slapta meilė: Dvaro istorijos“ – žvilgsnis į Vilniaus Žemutinės pilies ir Valdovų rūmų aplinką ir joje gyvenusias istorines asmenybes.

Dalydamasi tyrimų įžvalgomis J.Janus teigia, kad XVI a., o ypač Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto valdymo laikotarpis laikomas Vilniaus aukso amžiumi. Valdovas mėgo Vilnių ir praleido jame nemažai laiko. Jo paties ir jo dvaro rezidavimas užtikrino miesto gyvybingumą, skatino prekybinius, mokslinius, statybinius, kultūrinius pokyčius, turėjo didelę įtaką Lietuvos progresui.

„Jo motinos, karalienės Bonos Sforcos ir paties Žygimanto Augusto valdymo laikotarpiu įgyvendintos svarbios žemės reformos, Lietuvoje atsirado naujos italų renesanso architektūros, mados formos, maisto kultūra, labai pasikeitė botanikos, sodininkystės, juvelyrikos, visas buities dizainas, tai taip pat pakeitė visuomenę. Šiems valdovams esame dėkingi už šakutę, venecijietišką stiklą, lazankes, tortus, brandintus sūrius, apelsinus ir daugybę kitų produktų ir prieskonių prigijusių mūsų kasdienėje virtuvėje“, – įžvalgomis dalijasi menininkė.

K.Baušienės nuotr./Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“
K.Baušienės nuotr./Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“

Užrašinė – puiki dovana skirtingų skonių žmonėms

Pirmas žvilgsnis į užrašines neleidžia suklysti, kad jose viskas apgalvota ir pasverta, nėra nereikalingų detalių. Parengiamieji užrašinių serijos darbai truko daugiau nei tris mėnesius. Dalį atvaizdų-iliustracijų projektui suteikė Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, taip pat naudoti Miglės Kosinskaitės tapybos darbo vaizduojančio, garsiąją įsimylėjėlių porą, fragmentai, dalis atvaizdų piešta specialiai šiam projektui. Ikonografija leidžia įsivaizduoti aprašomas istorines asmenybes, įrankių, ginklų, architektūros, maisto ir aplinkos atvaizdai – gyvenimo aplinką aprašomu laikotarpiu.

Paklausta apie iššūkius, su kuriais teko susidurti įgyvendinant projektą, J Janus teigia, kad pastangų pareikalavo unikalių viršelių kūrimas, kadangi norėta, kad jie būtų keli – tinkami skirtingų skonių žmonėms. Pasirinkti viršeliai yra su Miglės Kosinskaitės paveikslu, kuriame matoma viso ūgio Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės portreto kompozicija, Barboros Radvilatės portreto fragmentas, Žygimanto Augusto ranka laikanti pirštinę ir natiurmorto fragmentas, vaizduojantis mėgstamų Barboros gėlių kompoziciją.

„Užrašinė labai informatyvi, dekoratyvi, atrodo šiuolaikiškai. Taip pat joje esančios iliustracijos su istorijos faktais surašytos dviem kalbomis – lietuvių ir anglų. Šios dalys atspaustos ant storesnio popieriaus ir yra įrištos taip, kad jas galima lengvai išplėšti-išimti ir panaudoti kaip atviruką. Užrašinė – labai vertinga dovana sau, savo artimam žmogui, neabejingam Lietuvos istorijai, o taip pat tai puiki reprezentacinė dovana, pristatant šalį ir Vilnių“, – pristatydama naujausią darbą pasakoja menininkė.

J.Janus ir knygynų tinklo „Vaga“ pristatoma išskirtinių užrašinių-knygų serija „Slapta meilė“ taps tiek stilingu kasdienybės palydovu, tiek puikia dovana draugui, kolegai ar sau. Patrauklus istorijų ir artefaktų, ikonografijos rinkinys, šiuolaikiškai supažindinantis su romantiniu Vilniaus kodu sudomins tiek lietuviškai, tiek angliškai skaitantį skaitytoją ir taps raktu į slaptą, romantišką septynerių metų trukmės princo Žygimanto Augusto ir kilmingos vilnietės Barboros Radvilaitės meilės istoriją. Užrašinių ieškokite knygynų tinklo „Vaga“ knygynuose ir internetinėje parduotuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius