-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Jeruzalė“ – įtemptas trijų valandų romanas

Gonçales M. Tavares laikomas vienu reikšmingiausių XXI amžiaus rašytojų Portugalijoje, sparčiai populiarėja ir Europoje. Už įvairius kūrinius yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tačiau daugiausiai jų ir svarbiausių sulaukė už romaną „Jeruzalė“, kuris pasirodė ir lietuvių kalba (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Knygą iš portugalų kalbos vertė A. Makštutis.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Trys valandos – tik tiek trunka romano „Jeruzalė“ veiksmas, tačiau to užtenka, kad neįtikėtinai susipynę veikėjų gyvenimai ir likimai atsiskleistų prieš skaitytojo akis. Naktį mieste klaidžiojantys žmonės autoriaus vaizduojami tarsi kino filme: Ernstas Špengleris ketina nusižudyti, Milija, kenčianti siaubingus skausmus, ieško bažnyčios, Hinerkas Obstas, vaikų nuolat pravardžiuojamas žudiku, į gatves išeina su užtaisytu ginklu... Knygos veikėjus į naktinį miestą išstumia fizinis ir dvasinis alkis, kančios ir nė per žingsnį neatstojančios praeities įvykių šmėklos. Kaip persipins šių skirtingais tikslais tuščiomis gatvėmis klaidžiojančių žmonių keliai? Kokia jėga nulems jų likimus?

Jeruzalė šiame romane – ne miestas, tai simbolinė vieta, kur, susidūrus meilei ir neapykantai, racionaliam protui ir beprotybei, nusikaltimui ir bausmei, ištirpsta visos ribos tarp jų ir lieka tik tikėjimas ir viltis...

Gonçales M. Tavares nuo pat literatūrinio debiuto (eilėraščių rinkinio „Šokio knyga“, 2001) laikomas vienu reikšmingiausių XXI amžiaus kūrėjų Portugalijoje. Yra sukūręs daugiau nei 30 įvairiausių žanrų knygų, kurios išleistos 45-iose šalyse. Tai romanai, eilėraščiai, apsakymai, dramos, esė, kūriniai vaikams. Autoriaus kūryba pelnė daugybę Portugalijos bei užsienio šalių literatūros apdovanojimų: Lex/Millennium, Portugalijos telekomo, Brazilijos, Prancūzijos, Ispanijos, Olandijos ir kt., tačiau reikšmingiausias įvertinimas – Nobelio premijos laureato Jose Saramago įsteigta premija, kurią jis 2005 m. asmeniškai įteikė G. M. Tavarešui už literatūrinę veiklą, ypač išskirdamas romaną „Jeruzalė“. Šis romanas įtrauktas į sąrašą, pavadintą „1001 knyga, kurią derėtų perskaityti“.

Gonsalesas M. Tavarešas gimė 1970 m. Angolos sostinėje Luandoje. Vaikystę praleido Aveirose, nuo 18 metų gyvena Lisabonoje. Yra filosofijos profesorius, Lisabonos technikos universitete dėsto pažinimo teoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius