Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgos Ivanauskaitės premija apdovanota Giedrė Kazlauskaitė: „Priimu tai kaip iššūkį“

Sekmadienį Vilniaus knygų mugėje buvo įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija. Ji šiemet skirta poetei Giedrei Kazlauskaitei už eilėraščių knygą „Meninos“ (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).
Jurgos Ivanauskaitės premijos teikimas
Jurgos Ivanauskaitės premijos teikimas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Daugiau informacijos apie literatūrą, knygų konkursus rasite „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite ir jūs!

Iškilmėse dalyvavo Jurgos Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė ir sesuo Radvilė Racėnaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, Vertinimo komisijos pirmininkė Jūratė Baranova, „Tyto albos“ atstovai.

G.Kazlauskaitei premija komisija skyrė „už maištingą, atvirą ir intelektualią kūrybą“

G.Kazlauskaitei premija komisija skyrė „už maištingą, atvirą ir intelektualią kūrybą“.

A.A.Jonynas, įteikdamas premiją, sakė, kad šiemet sprendimas kaip niekad dera prie J.Ivanauskaitės. „Nepriklausoma kūrybinė laikysena, drąsa“, – taip apie G.Kazlauskaitės kūrybą sakė A.A.Jonynas. 

G.Kazlauskaitė, atsiėmusi premiją, perskaitė eiles iš savo kūrinio. Vėliau ji jaudinančioje kalboje  minėjo tai, ką jai reiškia J.Ivanauskaitės kūryba, kodėl ji aktuali iki šiol, kodėl šios rašytojos darbas vis dar nėra pabaigtas. 

Ji prisiminė, kaip skaitė J.Ivanauskaitės knygą „Mėnulio vaikai“, kuri skatino ją maištauti, kaip romaną „Sapnų nublokšti“ skaitė Antakalnio kapinėse prie memorialo Sausio 13-osios aukoms atminti, jai artima rašytojos pilietinė pozicija, religiniai ieškojimai. Ji sakė, kad ir dabar kartais kyla noras nuosekliai perskaityti visas J.Ivanauskaitės knygas ir galbūt apie tai kažką parašyti, tačiau galbūt tam dabar ir nebematanti prasmės, mat išsami šios rašytojos kūrinių analizė sugulė neseniai išleistoje Jūratės Baranovos knygoje. 

G.Kazlauskaitė kalbėjo apie J.Ivanauskaitės svarbą visai rašytojų kartai, tai, kad būtent jos dėka Lietuvoje ryškiau rezonuoja moterų rašytojų kūryba.

Kartu poetė sakė, kad tie darbai, kuriuos pradėjo J.Ivanauskaitė, dar nepabaigti. „Žmogaus teisės, kurios rūpėjo J.Ivanauskaitei, vis dar paminamos“, – sakė G.Kazlauskaitė.

„Nesakau, kad tai man labai būdinga, bet priimu šią premiją kaip iššūkį“, – savo kalbą baigė G.Kazlauskaitė. 

Jurgos Ivanauskaitės premiją 2008 metais įsteigė J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras ir leidykla „Tyto alba“. Literatūros premija už lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus praėjusius kalendorinius metus, skiriama autoriui, ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus. Tokia amžiaus riba pasirinkta pabrėžiant ryšį su J. Ivanauskaite, kuri Anapilin išėjo sulaukusi 45-erių. Laureatui įteikiama 3 000 Lt premija ir diplomas. Premijos mecenatė – leidykla „Tyto alba“.

Pirmoji J. Ivanauskaitės premija skirta Kristinai Sabaliauskaitei už romaną „Silva Rerum“ („Baltos lankos“, 2008). Praėjusiais metais Jurgos Ivanauskaitės premija skirta 35 metų rašytojai Agnei Žagrakalytei už romaną „Eigulio duktė: byla F 117“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius