Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.C.Nielsen romanas „Europos pavasaris“: kūrinys, skatinantis susimąstyti apie laisvę ir žmogiškumą

Lietuvos knygynus ką tik pasiekė vieno originaliausių šiuolaikinių danų prozininkų Kasparo Collingo Nielseno romanas „Europos pavasaris“ (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, iš danų kalbos išvertė Ieva Toleikytė, knygos dizaino autorė – Milena Liutkutė-Grigaitienė). Tai skaitytojų abejingais nepaliksiantis daugiasluoksnis, fantasmagoriškas ir provokuojantis kūrinys, skatinantis susimąstyti apie laisvę ir žmogiškumą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kasparas Collingas Nielsenas ir romanas „Europos pavasaris“
Kasparas Collingas Nielsenas ir romanas „Europos pavasaris“ / Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Romano veiksmas vyksta utopinėje-distopinėje ateityje, be galo išpuoselėtoje Danijos Lolando saloje, kurioje gyvena tik turčiai ir garsenybės – bendruomenė, suburta tarptautinį pripažinimą pelniusių mokslininkų ir investuotojų, mėginančių derinti idealiausius ir patraukliausius senojo pasaulio gyvensenos elementus su naujausiais technologiniais pasiekimais.

Pagrindiniai herojai – į šį nuošalų dronais saugomą gamtos kampelį atsikraustę įnoringas, išpaikęs dailininkas Kristianas, galerininkas Sty (kadaise buvęs pankas, o galerininku tapęs jau vėliau per virtinę laimingų atsitiktinumų ir iki šiol apie meną iš tiesų mažai ką nutuokiantis), jo žmona, smegenų tyrinėtoja Elizabet, dirbanti čia veikiančioje laboratorijoje, kurioje atliekami bandymai su gyvūnais.

Sty ir Elizabet idealistė dukra Ema tuo metu savanoriauja viename danų išpirktame mieste Mozambike, į kurį Danija, po eilinės teroristinių išpuolių virtinės, sumanė deportuoti visus nepageidaujamus imigrantus ir pabėgėlius iš musulmoniškų šalių. Dar du labai svarbūs veikėjai – minėtos šeimos šuo ir jo draugas šarkiukas (abu protauja ir kalba), kurie bando susigaudyti keistame pasaulyje ir suderinti instinktus su intelektu.

Plėtodamas šio neretai juodojo humoro kupino, įtraukiančio kūrinio siužetą autorius prisiliečia prie daugelio nūdienos sričių: tai ir šiuolaikinis menas, ir mokslas bei filosofija, ir politika bei socialinis šaržas ir kritika, ir žmonių bei gyvūnų teisių klausimai. Visa tai meistriškai supinama į vientisą sprogstamą literatūrinį kokteilį.

Kasparas Collingas Nielsenas (g. 1974) jau spėjo pelnyti ne vieną literatūrinį apdovanojimą savo gimtinėje, įvertintas ir užsienyje (romanas „Europos pavasaris“ 2019-aisiais įtrauktas į trumpąjį geriausių verstinių knygų, pasirodžiusių Prancūzijoje, sąrašą Prix du Livre Inter).

Dėl savito fantasmagoriško stiliaus, žaižaruojančios vaizduotės, vizionieriško provokatyvumo ir socialinių skaudulių pagaulaus demaskavimo autorius neretai pavadinamas „daniškuoju Micheliu Houellebecq’u“, vis dėlto šis panašumas tik dalinis – šiaip ar taip, Nielsenas yra savitas, taip pat išskirtinio talento autorius, gebantis įtaigiai filosofiškai fantazuoti ir pasižymintis puikiu groteskišku humoru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius