Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip gimė pjesė apie Lietuvą, dėl kurios JAV lietuvis K.Nakas buvo apkaltintas nepatriotiškumu

Kęstutis Nakas – JAV lietuvis, režisierius, šių metų Vilniaus knygų mugės svečias. Čia jis pristatė daug JAV diskusijų sukėlusią pjesę „Kai Lietuva valdė pasaulį / When Lithuania Ruled the World“ (leidykla „Aukso žuvys“). Dėl šio kūrinio K.Nakas pačių lietuvių buvo apkaltintas nepatriotiškumu. O kaip gimė šis kūrinys?
Kęstučio Nako knygos „Kai Lietuva valdė pasaulį“ pristatymas
Kęstutis Nakas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kai Lietuva valdė pasaulį / When Lithuania Ruled the World“ yra keturių dalių pjesė apie Lietuvos istoriją, kurioje veiksmas šuoliuoja nuo XII iki XX amžiaus, o provokuojantis pasakojimas persipina su absurdu, romantika ir magišku realizmu. Tai nenuspėjama istoriją, pagal kurią pastatyti trys vaidinimai Niujorke ir vienas Čikagoje. Taip apie Lietuvą ir jos istoriją sužinojo nemaža dalis teatru besidominčių amerikiečių ir išeivijoje gyvenančių lietuvių.

Norėjo baigti karjerą

K.Nakas prieš sukurdamas pjesę gyveno Niujorko East Village dalyje. Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje čia atsidarinėjo daug įvairių barų ir klubų, kurie priešinosi įprastai srovei. Tai buvo, pavyzdžiui, gėjų arba transvestitų klubai, prisimena K.Nakas.

Tuo metu būsimasis „Kai Lietuva valdė pasaulį / When Lithuania Ruled the World“ autorius turėjo magistro laipsnį, dirbo aktoriumi ir režisieriumi, tačiau buvo pasiekęs kritinį tašką.

„Norėjau mesti aktorystę, nes pavargau būti skurdžiumi, skurdžiai gyventi. Galvojau, kad pradėsiu dirbti Volstryte“, – prisiminė K.Nakas.

Tačiau prieš tai jis norėjo pastatyti paskutinį spektaklį.

Blogiausia tapo geriausia

K.Nakas paskutiniam savo režisūriniam darbui pasirinko blogiausia laikomą Williamo Shakespeare'o pjesę „Titus Andronicus“. „Šioje pjesėje daug grotesko – čia nupjaunamos rankos, ištraukiamas liežuvis, visko tiek daug, kad nesusilaikai ir pradedi juoktis. Tačiau tuo pat metu šis kūrinys funkcionuoja kaip tragedija“, – pasakojo K.Nakas.

Klube „Pyramid“, kuriame vyko pjesės premjera, buvo labai maža scena, o K.Nakas į ją sugrūdo penkiolika personažų, persirengusių atitinkamo laikmečio drabužiais.

„Visiems patiko šis spektaklis, žiūrovai buvo sužavėti, o aš pradėjau gauti pasiūlymus dėl darbo“, – sakė K.Nakas.

Už vieną tokį spektakli jis gaudavo 500 JAV dolerių.

K.Nakas paskutiniam savo režisūriniam darbi pasirinko blogiausia laikomą Williamo Shakespeare'o pjesę „Titus Andronicus“.

„Jau galėjau išgyventi iš kūrybos. Tada pagalvojau, kad kodėl aš negaliu parašyti tokios blogos pjesės? Taip sukūriau „Įstabiąją likimo ietį“, – šypsojosi JAV lietuvis.

Šiame kūrinyje buvo įtrauktas sakinys apie lietuvius ir pagonybę, o jis žiūrovams pasirodė labai šmaikštus. „Nusprendžiau, kad reikia parašyti pjesę apie Lietuvos istoriją“, – prisiminė autorius.

Pradėjo kurti apie Lietuvą

K.Nakas lietuviškoje šeimoje augo Arizonoje, žinojo apie Lietuvą ir jos istoriją. „Maniau pats esąs kunigaikštis“, – juokėsi K.Nakas.

Pradėjęs kurti pjesę jis patraukė į Lietuvą – čia lankėsi vis dažniau.

Pirma pjesės dalis buvo parašyta 1986 metais. Vėliau sukurtos dar kelios dalys – paskutinė 2004 metais. Tačiau visą vaidinimą, pastatytą pagal šią pjesę, pamėgo ne visi lietuviai. Dalis jų K.Naką už šią kūrybą Niujorke pavadino nepatriotišku ir teigė, kad taip autorius tyčiojasi iš lietuvių. „Jie net spektaklio pabaigos nesulaukė, tačiau kitiems patiko“, – aiškino autorius.

Vienas iš šokių žmonių, kuriam patiko vaidinimas apie Lietuvos istoriją, buvo Jonas Mekas.

Vilniaus knygų mugėje knygos „Kai Lietuva valdė pasaulį / When Lithuania Ruled the World“ pristatymas buvo pradėtas vaidinimu, kuris prajuokino ir sužavėjo salę. Pats K.Nakas viso vaidinimo metu neslėpė, kad itin džiaugėsi, kad dalis jo kurtos pjesės herojų prabilo lietuviškai.

„Buvo nuostabu“, – džiaugsmo neslėpė JAV lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius