-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​​​​​​​Kakės Makės fenomeną sukūrusi Lina Žutautė išleido naują knygą

„Tai istorija, kurią privalėjau papasakoti“, – sako viena populiariausių šalies vaikų rašytojų, knygų serijos apie Kakę Makę kūrėja Lina Žutautė. Įkvėpta prieš 20 metų dingusios kojinės istorijos, šiandien rašytoja pristato paslaptingą ir nuotykių kupiną pasakojimą „Kniūkiai“, kuri yra skirta jau paaugusiems pirmiesiems Kakės Makės skaitytojams. Autorė intriguoja – rašydama knygą, kurią išleido leidykla „Alma littera“, ji norėjo sukurti tokį siužetą, kuris jai pačiai labai patiko vaikystėje – nuotaikingą, į nežinomas vietas nukeliantį ir truputį šiurpinantį.
Rašytoja Lina Žutautė
Rašytoja Lina Žutautė / Monikos Požerskytės nuotr.

Pasak autorės, ši knyga gimė prisiminus seną studijų laikų istoriją, kai su draugais dalinantis skalbimo mašina vis dingdavo kojinės, o jų paieškos sukeldavo ne vieną konfliktą. Kiek vėliau ji sako supratusi, kad šis kojinių dingimo reiškinys vyksta visame pasaulyje, ir net tiems žmonėms, kurie nepatingėdavo išardyti skalbimo mašiną, jokių kojinių skalbyklėje rasti nepavykdavo.

„Visada norėjau parašyti knygą, kurioje vyktų paslaptingi dalykai, o pagrindiniai įvykiai būtų paremti tikrais nutikimais. Knygos veiksmas nukelia į mažą miestelį, kuriame kojinių pardavėjas Aleksas ir du berniukai – šeštokai Giedrius ir Liudvikas – sutinka keistus, kojines pasisavinančius nykštukus. Kniūkiais save vadinantys nykštukai paprašo berniukų pagalbos. Pasirodo jų pasaulyje vyksta negeri dalykai, kurie tiesiogiai atsiliepia ir žmonėms – jie vis dažniau ima sapnuoti košmarus“, – istorijos pradžią atskleidžia L.Žutautė.

Netrukus paaiškėja, kad drauge su savo valdovu Tatumu, žmonių košmarais mintantys sugromulai, siekia užvaldyti sapnus ir taip pavergti visus žmones. Norint užkirsti tam kelią, knygos herojams tenka leistis į sudėtingą kelionę. Knygos autorės teigimu, tik ši trijulė gali išgelbėti abu pasaulius ir atrasti receptą, kaip apsisaugoti nuo blogų sapnų.

„Šioje savo knygoje, kaip ir kitose, siekiau įsigilinti į pagrindines žmogaus gyvenimo vertybes bei reiškinius – draugystę, šeimą, pasiaukojimą, su tėvų skyrybomis susiduriančių vaikų vidinį pasaulį, jų baimes ir paslaptis. Rašiau knygą, kurioje įtampa būtų išlaikyta iki galo, o detektyvinės mįslės priverstų galvą pasukti ne tik vaikus, bet ir suaugusius“, – sako L.Žutautė.

Nors ši istorija yra ne apie Kakę Makę, rašytoja sako norėjusi parašyti pirmiesiems Kakės Makės skaitytojams, kurie šiandien – jau dvylikmečiai: „Būtent jiems yra skirta ši istorija. Be to, ją parašyti norėjau taip, kad šie vaikai galėtų atpažinti save ir savo kalbą – joje nevengiu paauglių žargono“.

„Kniūkiai“ – kol kas ilgiausia L.Žutautės parašyta knyga. Autorė teigia neatmetanti galimybės, kada nors parašyti knygą skirtą ir suaugusiesiems.

Lina Žutautė – rašytoja ir knygų iliustratorė. Išgarsėjo parašiusi knygą vaikams „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“, už kurią jai buvo įteikta Vaikų literatūros premija. Vėliau pasirodžiusios dar šešios iliustruotos istorijos apie neklaužadą mergaitę Kakę Makę taip pat sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo, o knygelių personažas tapo bene žinomiausiu lietuvišku prekės ženklu.

Knygos viršelis/Knyga „Kniūkiai“
Knygos viršelis/Knyga „Kniūkiai“

L.Žutautės knygą „Kniūkiai“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius