Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajono muziejui dovanota bibliografinė retenybė

Kauno rajone, Vilkijoje, esantis Antano ir Jono Juškų muziejus pasipildė dar vienu vertingu eksponatu – sausio 27 dieną muziejaus fondus papildė reta 1861 metais išleista kalbininko Jono Juškos knyga, kurią padovanojo kolekcininkas, Kauno kolegijos dėstytojas Ričardas Venckus.
Seniai lauktas eksponatas jau muziejuje
Seniai lauktas eksponatas jau muziejuje / Kauno kolegijos nuotr.

Anot Lietuvos kalbotyrininkų, J.Juškos knyga „Kalbos letuviszko lezuvo ir letuviszkas statraszimas arba ortograpija“ yra pirmasis publikuotas bandymas lietuvių kalba tyrinėti tautos tarmes. Nors mokslinio tarmių tyrinėjimo pradininkų laikomas poetas Antanas Baranauskas, tačiau savo tyrimus jis paskelbė 37 metais vėliau, negu tai padarė Jonas Juška.

Kauno kolegijos nuotr./1861 metais išleista kalbininko Jono Juškos knyga laikoma pirmuoju bandymu lietuvių kalba tyrinėti tautos tarmes.
Kauno kolegijos nuotr./1861 metais išleista kalbininko Jono Juškos knyga laikoma pirmuoju bandymu lietuvių kalba tyrinėti tautos tarmes.

Apie dovanotąjį knygos egzempliorių iki šiol plačiau nebuvo žinoma – knyga oficialiai niekada nebuvo įregistruota kadaise sudarytoje Lietuvos TSR bibliografijoje. Spėjama, kad leidinys keliavo per privačias kolekcijas, o į kolekcininko R.Venckaus rankas galėjo pakliūti 1967-1969 metais. Pats Kauno kolegijos Poligrafijos muziejaus įkūrėjas nepamena tikslių aplinkybių, kaip jo kolekcijoje atsirado ši knyga.

R.Venckus tik spėja, kad ją kartu su kitais leidiniais, galėjo padovanoti jo dėdė kunigas. Iki tol knyga veikiausiai galėjo priklausyti Mosėdžio, Šilalės ar Šilutės rajono kažkurio gyventojo bibliotekai. Spėjama, kad tokių knygų originalų šiuo nėra išlikę nė 10 vienetų.

Pasak R.Venckaus, jo kolekcijoje „snaudžiančių lobių“ gali būti ir daugiau. Poligrafininko dėmesį į vertingą knygą, kuri atiteko muziejui, atkreipė Kauno kolegijos Poligrafijos muziejuje praktiką atlikusi Vytauto Didžiojo universiteto studentė Gintė Ramanauskaitė.

„Šitos knygos nepirkau, nemainiau ir nevogiau, nors prisipažįstu – į mano kolekciją knygos yra atkeliavusios įvairiais keliais,“ – juokauja R.Venckus. Akademikas yra apsisprendęs vertingiausius savo kolekcijos egzempliorius padovanoti įvairiems Lietuvos muziejams. Savo pažadą kaunietis sąžiningai tęsi: prieš metus atstovams iš Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejaus, Juozo Tumo-Vaižganto memorialinio muziejaus, Vaikų literatūros muziejaus, Kauno miesto muziejaus, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus, Kauno civilinės metrikacijos biuro ir kitų organizacijų R.Venckus dovanojo retų tarpukario Kauną menančių leidinių, raštų, fotografijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius