Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstučio Šapokos romane – originalus žvilgsnis į gyvenimą Lietuvos nepriklausomybės pradžioje

Menininkas, rašytojas ir menotyrininkas Kęstutis Šapoka pristato apsakymų romaną „Pušis, kuri juokėsi“ (Leidykla „Kitos knygos). Tai įžvalgus ir dokumentiškas literatūrinis koliažas apie kelių jaunuolių gyvenimą Vilniuje, nutilus Dainuojančiai revoliucijai.
Kęstučio Šapokos romano „Pušis, kuri juokėsi“ pristatymas
Kęstučio Šapokos romano „Pušis, kuri juokėsi“ pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad knygoje atskleisdama Lietuvoje po nepriklausomybės tvyrojusią atmosferą, knyga primena to laiko tipažus, realijas ir problemas. Nors daug kas jau pasikeitė, tačiau skaitytojai nesunkiai atpažins ne tik praeitį, bet ir vis dar būdingus Lietuvos mentaliteto bruožus, likusius iš ano laikmečio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./\
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./\

Autorius konceptualiai užfiksuoja ir dvasinio gyvenimo kismą: po ilgos ateizmo epochos įvyksta tikras ezoterikos sprogimas – Kašpirovskis ir naujieji religiniai judėjimai, verslininkų matomos vizijos ir kunigas Bronius Paltanaivičius, lakstantis su ateiviais į kitas planetas, o paskui apie tai pasakojantis per televiziją...

Jokių filosofavimų, tik nuoga kasdienybė su nelegaliais darbais, naujųjų lietuvių pilaitėmis, mieste sproginėjančiais mafijos automobiliais, prastu alkoholiu ir chaotiškais vakarėliais kolektyviniuose soduose. Jokios tautiškumu dvelkiančios euforijos nei teisingo gyvenimo patarimų – greičiau Lietuvos jaunų dienų egzistencinis portretas.

Istorijos pagrįstos autoriaus asmenine patirtimi, o kaip blėstantis naujo ir nesaugaus gyvenimo pagrindas iškyla tarybinių klasikų kūriniai, kuriuos Šapokos apsakymai netikėtai perfrazuoja. Net pati knyga pavadinta iš Justino Marcinkevičiaus kontroversiško kūrinio pasiskolintu vardu.

Tai „Parduotos vasaros“ norintiems užsidirbti varganai egzistencijai, išlikimo žiauriomis sąlygomis mokykla „Kaip grūdinosi plienas“ ir epochos veidrodis, kuriame „Pušis, kuri juokiasi“ ir toliau juokiasi. Tai juodas, graudžiai juokingas ir absoliučiai originalus K.Šapokos sociologinis realizmas, visomis spalvomis žaižaruojant glotniam tų laikų Vilniaus žargonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius