Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kiborgų žemės“ recenzija: knygos stiprybė – nuoširdumas ir intriguojančios detalės

Kaip Rusijos kariuomenė ir jos remiami teroristai, nepajėgdami užimti ukrainiečių kiborgų ginamo Donecko oro uosto, jį tiesiog nušlavė nuo žemės paviršiaus, taip su Dovydo Pancerovo knyga „Kiborgų žemė“ pasielgė Vilniaus knygų mugės lankytojai. Išparduota iki paskutinio egzemplioriaus. Apie tai rašo žurnalas „Verslo klasė“.
Dovydo Pancerovo debiutinė knygą „Kiborgų žemė“
Dovydo Pancerovo debiutinė knyga „Kiborgų žemė“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai ne „Silva Rerum“ keturtomis, kur jau bemaž visi žino, ko tikėtis. Autorius – portalo 15min žurnalistas – knygų rašymo naujokas, knyga į mugę atvažiavo visiškai šviežia. Taigi, mano galva, šluodami lentynas skaitytojai nelabai numanė nei ką perka, nei ar perka vertą raštą.

Įsivaizduoju, kaip jie turėjo nustebti pradėję skaityti knygą ir supratę, kad ji ne apie Ukrainą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų  žemė“ Vilniaus knygų mugėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų žemė“ Vilniaus knygų mugėje

D.Pancerovas ne kartą lankėsi Ukrainoje. Besidomintys iškreiptų veidrodžių karalystės ir Ukrainos karo įvykiais tikrai yra skaitę šio žurnalisto rašinių ir, ko gero, tikėjosi jų rinktinės ar ko nors panašaus, bet tai nėra publikacijų iš portalo sumestainis. Tai knyga apie karo žurnalistikos naujoką, bandantį ir išgyventi, ir dar redaktoriui parnešti rašinių. Kitaip tariant, priimtas sąžiningas sprendimas nesiekiant iš vieno darbo gauti dviejų algų (maža to, už parduotas knygas gautas pelnas bus skiriamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio bataliono kariams).

Ir, reikia pripažinti, daugiau pastangų reikalaujantis užsiėmimas – rašyti knygą – pasiteisino. Pats ir iki 2014 m. ir po to ne kartą lankiausi Ukrainoje, žinojau, kas vyksta ir ką apie tai mano žmonės, todėl prailgdavo portale skaityti netrumpus, nors ir ne prastus, autoriaus rašinius. O štai knygos puslapiais, kuriuose jis išguldė savo patirtis iš kelionių į Ukrainą, akys slyste slydo.

Autorius savęs net nebando vaizduoti kaip kieto karo žaliūko. Veikiau akivaizdu, kad jis visiškai žalias, bandantis pamėgdžioti karo žurnalistikos grobuonis, o grįžęs namo vis išgyvenantis karo patirtis, vis besiveržiantis atgal, ieškantis savęs baruose ir psichologo kabinete.

Nuo pirmojo prakaito lašo Šilutėje iki neatsargaus žingsnio priešo snaiperio valdoma gatve D.Pancerovas sugeba meistriškai valdyti kūrinio tempą tai užšaldydamas veiksmą nykioje lietuviškoje kasdienybėje, tai iki maksimumo pakaitindamas liepsnojančiame Maidane ar neramiuose Ukrainos rytuose. Žurnalistas gabiai atrenka ir sudėlioja žodžius, todėl tekstas yra lengvai skaitomas ir dviejų pavakarojimų šiai knygai užtenka. Taip maloniai kažkada skaičiau ir Vytauto Eidukaičio atsiminimus iš pirmojo Čečėnijos karo knygoje „Vienišos vilkės vaikai“.

Autorius savęs net nebando vaizduoti kaip kieto karo žaliūko. Veikiau akivaizdu, kad jis visiškai žalias, bandantis pamėgdžioti karo žurnalistikos grobuonis, o grįžęs namo vis išgyvenantis karo patirtis, vis besiveržiantis atgal, ieškantis savęs baruose ir psichologo kabinete. Nuoširdumas yra šios knygos stipriausia ypatybė. Nuoširdžiai pabodo šiuolaikiniai pasakojimai apie karą, kurių personažai yra plastikiniai monstrai, beveidžiai didvyriai, tik dirbantys savo paprastą darbą. Nes ko, po galais, vertas karas, jei ne žmogaus dramos jame.

Abiejose knygos dalyse – ir apie Maidaną, ir apie karą Rytų Ukrainoje – gausu žmoniškumo. Pradedant protestuotojus vaikiusio dalinio „Berkut“ generolo su Maidano žmonėmis giedamu Ukrainos himnu, baigiant išvargusiais jaunaisiais Ukrainos kiborgais. Kiekviename tūno žmogiškas silpnumas, net jei esi valstybės legenda ir pasididžiavimas, net jei esi karo žurnalistas.

Šią idėją sustiprina detalės. D.Pancerovas yra jų meistras. Ten, kur daugelis nepastebėtų, atrodytų, nereikšmingų smulkmenų, autorius atranda intriguojančią istoriją, atskleidžiančią karo dramatizmą ir visuomenės būsenas. Beje, per knygos pristatymą žurnalistas išdavė, kur telpa ir iš kur traukiamos visos detalės. Elementaru – žurnalisto užrašų knygelė.

Taigi puikus, nors ir sunkiai išvargtas, debiutas. Praėjusiame „Verslo klasės“ numeryje knygą apie Eloną Muską rekomendavau VGTU studentams, o keliasdešimt šito kūrinio egzempliorių turėtų išpirkti Žurnalistikos institutas. Iš antro tiražo. Arba trečio.

undefined
undefined

D.Pancerovo debiutinė knyga „Kiborgų žemė“ – 15min paramos Lietuvos kariams projekto dalis. Jo centre – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas. Surinktomis lėšomis 15min kartu su partneriais batalione įrengs dvi šiuolaikiškas erdves, skirtas karių poilsiui ir edukacijai.

Prisidėti prie idėjos galima dviem būdais.

Pirmasis – įsigyti 15min žurnalisto D.Pancerovo knygą „Kiborgų žemė“, pasakojančią apie jo keliones per revoliucijos ir karo ištiktą Ukrainą, nuotykius ir sukrėtimus karo zonose. Visas knygos pelnas bus skirtas Kęstučio mechanizuotajam pėstininkų batalionui.

Antrasis būdas – iniciatyvos puslapyje portale 15min galite tiesiogiai prisidėti 5, 10, 20, 30 eurų ir didesne suma. Skiriantiems 30 ir daugiau eurų 15min dovanoja knygą „Kiborgų žemė“ su autoriaus padėka.

Visi surinkti pinigai bus skirti tam, kad Sakalinės miške pilietinę pareigą garbingai atliekantys ir mūsų valstybės gynybai besiruošiantys kariai turėtų visavertį ir įdomų laisvalaikį.

PRISIDĖKITE: Prisijunkite prie 15min paramos iniciatyvos ir kartu pasirūpinkime Kęstučio bataliono karių gerove

VIDEO: D.Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“ tiražą išpirkę skaitytojai paaiškino, kodėl juos sudomino ši knyga
VIDEO: Dovydas Pancerovas pristatė debiutinę knygą „Kiborgų žemė“
VIDEO: G.Liaudanskas-Svaras: „Kiborgų žemė“ – tai knyga, kuri primena, kad dėl visko, kas brangu, turime kovoti
VIDEO: Vidmantas Balkūnas apie knygą „Kiborgų žemė“ kalbėjo fone griaudint artilerijai
VIDEO: Benediktas Vanagas: „Nori taikos – ruoškis karui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius