Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Esu bin Ladeno sūnus“ recenzija

Ar žinote, kas šiandien yra ieškomiausias pasaulio teroristas? Atleiskite už įžūlumą, bet greičiausiai ne. Tačiau nei kiek neabejoju, kad dar visai neseniai žinojote. Žinoma, tai buvo XXI amžiaus terorizmo simbolis Osama Bin Ladenas. Nors šis asmuo neseniai paliko mūsų pasaulį, jį gaubia vis dar tokios pat paslaptys, kaip ir per visą jo mįslingą gyvenimą. Pasaulyje sklando gausybė sąmokslo teorijų, kurių pagrindinis herojus yra Osama. Vienos populiariausių yra šios: Osama buvo „sukurtas“ CŽV, jis vos neatidavė galų nuo inkstų ligos ar buvo pagautas, tardomas ir galiausiai nužudytas amerikiečių gerokai anksčiau 2011 metų gegužės 1 dienos.
Knygos „Esu Bin Ladeno sūnus“ viršelis
Knygos „Esu Bin Ladeno sūnus“ viršelis / Leidykla „Alma Littera“

Vakarų pasauliui Osama buvo pats didžiausias priešas. Jis ilgus metus pirmavo ieškomiausių visuomenės priešų sąrašuose, o už jo galvą buvo paskirti milijonai JAV dolerių. Tai vyras, kuris be gailesčio žudė nekaltus amerikiečius. Nuo jo savižudžių bombų žūdavo ne tik taikiklyje atsidūrę vakariečiai, krikščionys, žydai, bet ir jo paties musulmoniško pasaulio atstovai – ne laiku ir ne vietoje pasipainioję islamo vaikai. Žinoma, tai tik viena medalio pusė. Rytuose pamatytume visai kitokį šio vyro vertinimą. Islamiškose šalyse Osama dažnai yra laikomas didvyriu, dėl laimėto karo Afganistane prieš bedievius rusus ir teroristinius išpuolius prieš supervalstybę JAV. Bin Ladenas herojiškai kovojo su islamo priešais ir galiausiai savo džihadą užbaigė kankinio mirtimi. Todėl turbūt nieko nestebina, kad besislapstančio jo taip ir neišdavė Sudane, Afganistane ar Pakistane.

Savaime suprantama, kad apie tokį žmogų kaip Osama bin Ladenas yra nemažai įdomių knygų. Tačiau „Esu bin Ladeno sūnus“ yra pirmoji knyga, kurios šaltiniai – šeimos nariai. Bin Ladenų šeimos istoriją pasakoja pirmoji bin Ladeno žmona Nadžva ir ketvirtasis sūnus Omaras. Gal kiek ironiška, tačiau jų lūpomis knygoje kalba amerikiečių, vienų didžiausių Osamos priešų, rašytoja Jean Sasson. Ši moteris savo gyvenimą paskyrė nuskriaustoms likimo moterims iš Rytų pasaulio ir išleido nemažai knygų apie jų gyvenimus. Tačiau 2008 gavo elektroninį laišką iš Omaro bin Ladeno, kuris žadėjo papasakoti savo dramatiško gyvenimo istoriją garsiojo teroristo pašonėje. Sūnaus įkalbėta savo išgyvenimus atskleidė ir pirmoji Osamos žmona. Praėjus 15 bendradarbiavimo mėnesių tarp šių trijų asmenų, gimė bendras jų darbo vaisius – „Esu bin Ladeno sūnus“.

Šioje knygoje „Al-Qaedos“ lyderį išvysite ne įprastos karinės-teroristinės veiklos, o jam nebūdingame amplua. Bin Ladenų šeimos nariai atskleidžia bin Ladeno kaip jaunuolio, vyro ir galiausiai tėvo paveikslą. Netikėtumas ar ne, tačiau Osamos bin Ladeno gyvenimas jaunystėje nesiskyrė nuo daugelio kitų musulmonų. Kaip sako pati J. Sasson „Žmonės negimsta teroristais. Ir netampa jais akimirksniu. Tačiau žingsnis po žingsnio, tarsi valstiečio sėjai ruošiama dirva, jų gyvenimas klostosi taip, kad jie būna pasirengę priimti terorizmo sėklą.“ Taigi būdamas vos 17 metų ir tyrų meilės jausmų paskatintas, Osama vedė savo pirmos eilės pusseserę Nadžvą Ganim. Pora apsigyveno jaunikio gimtojoje šalyje – Saudo Arabijoje. Pirmoji Osamos žmona, o jų jis iš viso turėjo 6, niekada neįsivaizdavo, kad jos gyvenimas pasuks tokia netikėta vaga. Nadžva greičiausiai ir baisiausiame košmare nesapnavo, kad jos taip mylėtas vyras, kilęs iš geros ir turtingos bin Ladenų šeimos, taps vienu pavojingiausiu žmogumi Vakarų pasauliui, o jos svajonės duš viena po kitos. Likimas šiai moteriai atsiuntė ne vieną išbandymą: nuo vyro dalinimosi su kitomis žmonomis iki sunkių išlikimo akimirkų Tora Bora kalnuose.

Vienuolikos bin Ladeno vaikų motinos pasakojimas persipina su jos ketvirtojo ir mylimiausiojo sūnaus vidiniais išgyvenimais. Nors Omaras iš visų vaikų labiausiai mylėjo tėvą, tačiau turbūt būtent jis ir tapo didžiausiu Osamos nusivylimu. Sūnus, kuris turėjo perimti džihadišką kelią, tapo kovotoju už taiką ir tuo pačiu visiška priešingybe tėvui. Nuolatiniai Omaro maištavimai ir noras gyventi taikiai bei laimingai persipynė su pagarba ir būtinybe paklusti tėvui. Taigi bin Ladenų šeimoje vienoje pusėje atsidūrė milžiniška meilė Osamai, o kitoje – vaikams sunkiai suvokiamas tėvo asketiškumas ir griežtumas jų atžvilgiu.

Dramatiškas Bin Ladenų šeimos pasakojimas atveria ne tik Osamos vaikų ir jo žmonų išgyvenimus, tačiau taip pat ir tai, kaip gyveno garsusis modžahedas, kodėl pasuko terorizmo keliu, kaip kūrė savo siaubingąją „Al-Qaedą“, kokie žmonės jį supo. „Esu bin Ladeno sūnus“ knygoje yra atskleidžiami dar nematyti Osamos asmenybės bruožai, jo požiūris į JAV, žydus, visą Vakarų pasaulį bei tikėjimo klausimus.

Osama bin Ladenas niekada jau neparašys savo autobiografinės knygos, todėl ši jo šeimos  išpažintis gali būti vienintelis šansas pažinti garsiausią XXI amžiaus teroristą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius