Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Lyderystė“ bendraautorė Alisa Miniotaitė: „Viešo kalbėjimo įgūdžiai padeda lyderystėje“

Alisa Miniotaitė, kartu su kolega Ignu Staškevičiumi išleidusi knygą „Lyderystė“, kartu su juo joje ieško atsakymų, kaip tapti lyderiu, kaip vesti žmones pirmyn, kaip padaryti, kad žmonės jus sektų, kaip pasiekti tikslą. „Profesionalus kalbų rašymas“ pakalbino A.Miniotaitę apie knygą ir ne tik.
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Per diskusiją ir dalijimąsi patirtimi su bendraautoriumi knygoje apžvelgiate įvairius lyderystės kampus. Kodėl nusprendėte išleisti būtent tokią knygą? Lyderystės klausimas šiandien tapęs itin svarbus?

Apie šią knygą galvojau beveik dešimtį metų. Tyrinėdama lyderystę, supratau, kad Lietuvoje trūksta žinių apie šiuolaikinę lyderystės sampratą, diskusijos, kokia lyderystė geriausiai tinka verslo organizacijose, Lietuvos visuomeniniame gyvenime. Pagrindinis lyderystės klausimas – kaip vesti žmones, kaip padarytų, kad jie sektų tave. Lyderystė – tai būdas išgyventi visuomenei, organizacijai. Be lyderystės bendruomenė pasmerkta žlugti.

Kas, anot jūsų, yra tikroji lyderystė? Ar ji išugdoma, ar įgimta?

Lyderystė – tai, visų pirma, atsakomybės prisiėmimas, o taip pat gebėjimas susitarti su sekėjais ir kartu siekti bendro tikslo. Lyderystė – tai ir procesas, ir santykis. Kai lyderis sugeba auginti sekėją, skatina šį imtis lyderystės, tuomet kalbame apie tvarią lyderystę. Kitu atveju – tai vertikalus santykis, kuriame tik vienas imasi atsakomybės – lyderis, o sekėjas išlieka vykdytojo vaidmenyje. Nėra lyderystės geno, lyderystė yra ugdoma, ilgainiui gali tapti įpročiu, gyvenimo būdu.

Nėra lyderystės geno, lyderystė yra ugdoma, ilgainiui gali tapti įpročiu, gyvenimo būdu.

Knygos viršelis/A.Miniotaitės ir I.Staškevičiaus knyga „Lyderystė“
Knygos viršelis/A.Miniotaitės ir I.Staškevičiaus knyga „Lyderystė“

Kuo lyderio savybės praverčia kalbant viešai? Apskritai ar neturintis lyderio savybių žmogus gali užburti auditoriją?

Sakyčiau atvirkščiai – viešo kalbėjimo įgūdžiai padeda lyderystėje. Lyderystė – kur kas daugiau nei tik viešas kalbėjimas. Kalba – tai kelių minučių reikalas, o lyderystė – ilgalaikis kelias, turintis daug iššūkių, nuosmukių ir pakilimų.

Kam skirta jūsų knyga, kokį tikslą sau kėlėte ją rašydama su kolega?

Knyga skirta vadovams – žmonėms, kurie vadovauja įmonėms, organizacijoms, bendruomenėms, o taip pat ir visiems tiems, kurie nori praktikuoti lyderystę gyvenime.

Kaip manote, kokio lyderio reikės rytoj? Kodėl?

Vienareikšmio atsakymo nėra. Šiandien lyderystė kaip niekad horizontali, pasidalinta. Nebereikia gelbėtojo, kuris nusileis iš viršaus ir parodys kryptį, kur link turime žengti. Visuomenė tampa brandesnė ir siekia partnerystės, susitarimo. Tačiau, jei iškils socialiniai, politiniai ar ekonominiai neramumai, iš karto atsiras poreikis kitokiai lyderystei – charizmatinei, kietesnei, vertikalesnei.

Parengė „Profesionalus kalbų rašymas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius