-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Pasaulio istorija išsinešti“ autorius Alexanderis von Schönburgas: istorija, ko gero, mūsų nieko neišmoko

Penktoje savo kngoje vokiečių rašytojas, žurnalistas Alexanderis von Schönburgas ėmėsi ambicingos užduoties – į kiek daugiau nei 200 puslapių suspausti visą žmonijos istoriją. Vilniaus knygų mugėje su skaitytojais susitikęs knygos „Pasaulio istorija išsinešti“, kurią išleido leidykla „Tyto alba“, autorius tikino, kad svarbiausia – matyti visą istorijos mastą, nes istorija nėra vien tik datos. Istorija – tai filosofija, kuri, kaip juokavo autorius, ko gero, nieko žmonijos neišmoko.
Alexanderis von Schönburgas
Alexanderis von Schönburgas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Negalima visos istorijos suspausti į vieną knygą, svarbiausia – matyti visko mastą ir nežiūrėti į datas, kuomet X šalis kariavo su Y šalimi. Viskas ne taip suvokiama. Istorija – tai filosofija“, – sakė knygos autorius.

Kalbėdamas apie tai, ko galime pasimokyti iš istorijos, Alexanderis von Schönburgas privertė sausakimšą salę nusijuokti.

„Jeigu istorija mus ko nors moko, tai, ko gero, nieko“, – šypsojosi autorius.

Pasak jo, mažai tikėtina, kad mes, žmonės, mokomės iš savo klaidų. Bet jei kažko ir išmokstame, tai galėtų būti įsitikinimas, kad jei ko nors ir galime tikėtis ateityje, viskas būtinai įvyks priešingai.

„Jei pradėsime galvoti, kad dirbtinis intelektas pakeis žmoniją, jei pradėsime tai prognozuoti, galime būti tikri, kad viskas įvyks priešingai, nei norėtume“, – teigė Alexanderis von Schönburgas ir pridūrė, kad yra tik vienas būdas prajuokinti Dievą – planuoti.

„Juk yra toks posakis, tiesa?“, – šypsojosi rašytojas.

Savo knygoje „Pasaulio istorija išsinešti“ autorius aprėpia svarbiausius žmonijos atradimus, meno kūrinius, garsiausius didvyrius ir žiaurumu garsėjusius nusikaltėlius.

Jeigu istorija mus ko nors moko, tai, ko gero, nieko, – šypsojosi autorius.

„Yra du požiūriai, kaip vystosi istorija. Pirmasis požiūris, klasikinis, sako, kad yra išskirtinių asmenybių kurios gali daryti istorijos pokyčius. Tuo tarpu antrasis požiūris sako, kad, pavyzdžiui, ne pats Napoleonas viską pasiekė, bet jam viską pasufleravo pati istorija – tari kažkas būtų tvyroję ore“, – aiškino autorius.

A.Puklevičius susitikime su rašytoju priminė, kad mes dažnai mokyklose esame verčiami žinoti tikslias datas, tačiau pamirštame, kad mums daug svarbiau žinoti istorinių įvykių priežastis, pasekmes ir kontekstą.

„Manau, kad anksčiau labai gerai pasakiau, kad istorija – tai filosofija. Tai leidžia mums į gyvenimą kultūrą, civilizaciją pažiūrėti ir iš toliau, ir iš arčiau. Tai individualus, bet subjektyvus būdas į viską pažvelgi naratyviu būdu“, – sausakimškoje salėje dėstė rašytojas.

Panašiu metu, kai pasirodė Alexanderio von Schönburgo knyga „Pasaulio istorija išsinešti“, skaitytojus pasiekė kita daug dėmesio visame pasaulyje sulaukusi knyga – Yuvalo Harario „Sapiens“. Lygindamas šias knygas vokiečių autorius skaitytojus ragino jas skaityti abi vienu metu.

„Galite iš pradžių skaityti ją, o po to maniškę. Arba atvirkščiai. Tačiau geriausia, jei šias dvi knygas apie žmonijos istoriją skaitytumėte vienu metu“, – ragino autorius.

Jau anksčiau rašytojas buvo prisipažinęs, kad jei ne garsioji „Sapiens“, dienos šviesos nebūtų išvydusi ir penktoji jo knyga „Pasaulio istorija išsinešti“.

VIDEO: Vilniaus knygų mugė 2018: svarbiausi faktai, užsienio svečiai, rekomenduojamos knygos ir renginiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius