Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų galia: apie koronaviruso protrūkį perspėjo dar 1981 m.?

Tęsiantis COVID-19 viruso protrūkiui, nesiliauja ir ligą supančių mitų kūryba. Feisbuke dalinamasi istorija, neva 2020 m. Kinijos Uhano mieste plisti pradėjusią ligą JAV rašytojas numatė prieš 39 metus.
Feisbuke dalinamasi informacija, esą koronaviruso protrūkis buvo išpranašautas D.Koontzo romane
Feisbuke dalinamasi informacija, esą koronaviruso protrūkis buvo išpranašautas D.Koontzo romane / 15min.lt koliažas

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Būsite šokiruoti! Knyga, išleista 1981 metais, numatė koronaviruso protrūkį“, – skelbiama tinklalapiuose zinoti.lt ir itiketinifaktai.online. Pirmadienį pasirodžiusia publikacija pasidalino beveik 4 tūkst. feisbuko vartotojų, nuoroda į ją parodyta per dešimtis tūkstančių kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Socialiniame tinkle skelbiamoje publikacijoje teigiama, kad apie Uhano koronavirusą 1981 m. romane „Tamsos akys“ (angl. Eyes of Darkness) rašė amerikiečių autorius Deanas Koontzas.

Publikaciją lydi romano puslapių nuotraukos, kuriose rašoma apie virusą pavadinimu „Uhanas-400“, sukurtą greta Uhano miesto esančioje biotechnologijų laboratorijoje. Knyga – tikra, ir Uhanas joje buvo minėtas, tačiau čia panašumai ir baigiasi.

Kinija pakeitė Sovietų Sąjungą

D.Koontzo knygos ištrauka sulaukė nemažai dėmesio, nes ja tarsi patvirtinamas vienas dažniausiai kartojamų COVID-19 kilmę supančių mitų – esą šis buvo sukurtas laboratorijoje. Būtent tokią versiją kelia ir zinoti.lt ir itiketinifaktai.online.

15min.lt koliažas/Kairėje – 1996 m. romano leidimo tekstas, dešinėje – 1981 m. leidimo tekstas
15min.lt koliažas/Kairėje – 1996 m. romano leidimo tekstas, dešinėje – 1981 m. leidimo tekstas

„Galbūt anksčiau girdėjote, kad „Covid-19“ virusą sukūrė Uhano tyrimų organizacijos žmonės. Dabar šis tikėjimas sustiprėja“, – rašoma publikacijoje.

Vis dėlto tai nėra tiesa ir apie tai jau esame rašę ne kartą.

Skirtumų tarp knygoje apibūdinamo viruso ir siaučiančio realybėje daugiau nei panašumų. Pavyzdžiui, „Tamsos akys“ minimo viruso mirtingumas – 100 proc. Tuo tarpu COVID-19 mirtingumas siekia 2–3 proc.

Romane aprašomo viruso inkubacinis periodas – vos keturios valandos. Tuo metu naujojo koronaviruso inkubacinis periodas svyruoja nuo 2 iki 14 parų.

Tačiau didžiausią smūgį „pranašystei“ suduoda ne tikrų ir išgalvotų virusų skirtumai. 1981 m. pasirodžiusiame knygos leidime, kurį D.Koontzas pasirašė Leigho Nicholso pseudonimu, antagonistų vaidmuo teko ne kinams, o Sovietų Sąjungai.

Todėl virusas vadinosi ne Uhanas-400, o Gorkis-400. Pirmajame romano leidime virusą sukūrė ne Li Čenas, o Ilja Paparovas. Su politiniais kaliniais virusą išbandė rusai, ne kinai.

Honkonge leidžiamo laikraščio „South China Morning Post“ išsiaiškino, kad rusus romane kinai pakeitė 1989 m., kuomet „Tamsos akys“ pasirodė su D.Koontzo pavarde. Pagrindinių blogiukų pokytis siejamas su geležinės uždangos eižėjimu – keičiantis politiniai realybei reikėjo ir labiau priimtino priešo.

Snopes.com faktų tikrintojai, taip pat tikrinę istoriją apie D.Knootzo „pranašystę“, pastebi, kad jei apie prognozę sužinoma tik po to, kai „pranašaujamas“ įvykis nutinka, tai veikiau sutapimas nei sėkmingas ateities įspėjimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius