-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Knygų mugėje susitikimas su italu Alberto Angela – lyg kelionė į Senovės Romą

Daugiausia apie rašytoją pasako jo kūriniai, tačiau rengiantis į susitikimą Vilniaus knygų mugėje smalsu sužinoti ir vieną kitą būsimo svečio biografijos ar kūrybinės biografijos detalę.
Alberto Angela
Alberto Angela / Leidyklos nuotr.

Knygų naujienas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas rasite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Vienas iš leidyklos „Tyto alba“ užsienio svečių Alberto Angela – Paryžiuje gimęs italų paleontologas, gamtos tyrinėtojas, mokslo populiarintojas, rašytojas, Italijoje populiarių TV laidų vedėjas. Į lietuvių kalbą išverstos dvi jo knygos – „Viena diena Senovės Romoje“ (2012) ir visai netrukus išeisianti „Romos imperija: kelionė paskui monetą“ (abi knygas iš italų kalbos vertė Aurelijus Katkevičius). 

Iš kasinėjimų – į televiziją

Nuo vaikystės Alberto kelionėse lydėdavo savo tėvą Piero Angela, garsų mokslo populiarintoją, žurnalistą, TV laidų vedėją. Jis išmoko keletą Europos kalbų. Išsilavinimą įgijo Prancūzijoje, vėliau studijavo Romos universitete La Sapienza, už mokslinį darbą netgi gavo apdovanojimą. Baigęs mokslus, A. Angela dirbo paleontologiniuose kasinėjimuose Zaire, Konge, Tanzanijoje, Omano sultanate, Mongolijoje, Gobio dykumoje.

Apie dešimtmetį praleidęs Afrikoje, Mongolijoje, arabų kraštuose, A. Angela buvo pakviestas į Šveicariją filmuotis serijoje vakarinių laidų, pasakojančių apie archeologinius radinius – komentuodavo siužetus. Netrukus jaunajam mokslininkui buvo pasiūlyta pačiam kurti valandos trukmės laidą. 

Alberto Angela yra išleidęs mokslo tiriamųjų darbų, o kartu su tėvu – kelias mokslo populiarinimo knygas: „Nepaprasta žmonijos istorija“, „Dinozaurų planeta“, „Viduržemyje“, „Nepaprasta negimusio vaiko istorija – devyni mėnesiai motinos įsčiose“, „Rykliai“, „Kelionė į kosmosą“ (1998). Bendradarbiavo įvairiuose periodiniuose leidiniuose – „La Stampa“, „Airone“, „Epoca“.

Kartu su tėvu dirbo televizijoje. Jie kartu sugalvojo ir parašė scenarijų dokumentiniam serialui „Dinozaurų planeta“, nuo 2001 metų su tėvu vedė programą „Ulise“, už kurią pelnė Premio Flaiano apdovanojimą TV srityje. Alberto Angela vienas iš TV laidų „Superquark“, „Quark Speciale“ ir „Kelionės į kosmosą“ („Viaggio nel cosmo“) autorių. Kūrė laidą „Passagio a Nord Ovest“ Rai Uno kanale. 1998 metais įgarsino dokumentinio filmo „Big Cat Diary“ itališką versiją apie stambiąsias Afrikos kates.

Alberto Angela – Italijos žmogaus paleontologijos instituto (Roma) ir Ligabue studijų ir mokslinių tyrimų centro (Venecija) narys.  2008 metais knyga „Viena diena Senovės Romoje“ jos autoriui pelnė Cimitile literatūrinę premiją, o 2010-aisiais A. Angela paskirtas Tarptautinės mokslų ir povandeninės technikos akademijos garbės akademiku.

Įdomūs faktai

* Pasak paties A. Angela, penktoje pradinės mokyklos klasėje turėjo problemų, nes neišlaikė prancūzų kalbos egzamino.

* Šešioliktojo gimtadienio proga paprašė padovanoti labai seną ir retą knygą. 

* Kalbėdamasis su laidos „Le invasioni barbariche“ vedėja Daria Bignardi prajuokino auditoriją prisipažinęs, kad neatsimena septynių Senovės Romos karalių vardų. 

*Rašytojo vardu pavadintas asteroidas 80652 Albertoangela.

Diena antikinėje Romoje ir kelionė po imperiją paskui sestercijų

Turbūt populiariausioje savo knygoje „Viena diena Senovės Romoje: kasdienis gyvenimas, paslaptys ir įdomybės“, praeitais metais išleistoje lietuviškai, būsimasis mugės svečias siūlo mums ištisą dieną, nuo aušros iki saulėlydžio praleisti Amžinajame mieste, 115 mūsų eros amžiuje: pasistumdyti žmonių minioje, užsukti į domus, turtingų romėnų būstą, atidžiai apžiūrėti interjerą, papusryčiauti su šeimininku. Nusipirkti ką nors krautuvėlėje, užsukti į dirbtuves. Nueiti į Koliziejų, apsilankyti teisme, viešuosiuose tualetuose ir prašmatniose termose. Paragauti subtilių patiekalų, pasimėgauti pokalbiu kviestinėje vakarienėje ir baigti dieną meilės guolyje.

Imperijos klestėjimo laikotarpiu Senovės Roma – į šiuolaikinį didmiestį panaši daug labiau, nei galėtume pagalvoti. Pusantro milijono jos gyventojų susidurdavo su tomis pačiomis problemomis, kaip ir palikuonys po dviejų tūkstančių metų: brangūs būstai ir sausakimši keliai, imigrantų antplūdis ir būtinybė „patepti“ miesto valdininkus...  Ir visa tai papasakota taip patraukliai, kad kartais pamiršti, ar skaitai romaną, ar pažintinę knygą. Žinios, kurias pasisemsite iš šios knygos, neabejotinai pravers ir pokalbiuose su draugais, ir populiariuose „protų mūšiuose“.

Prieš pat Vilniaus knygų mugę pasirodysianti A. Angela knyga „Romos imperija: kelionė paskui monetą“ – „Vienos dienos Senovės Romoje“ tęsinys. Joje rašytojas siūlo pažiūrėti, kaip gyveno visa didžiulė įvairiatautė valstybė.

Praleidę dieną ir naktį Senovės Romoje, išvyksite į kelionę po visą imperiją. Tam reikės ne vežimo ar neštuvų, o tik sestercijaus – romėnų monetos, naudotos antikos laikais.

Apie žmones, per kurių rankas keliauja sestercijus, sužinosite labai daug –  apie jų jausmus, gyvenimo būdą, papročius, užsuksite į jų namus. Sekdami paskui pinigą, keliausite iš prostitutės į imperatoriaus, iš pirklio – į vergo rankas. Sutikti veikėjai, jų vardai ir užsiėmimai – tikri. Pabuvosite Egipto Aleksandrijoje, Atėnuose, prie sienos su Germanija, Milane... Imperija, besidriekianti nuo Škotijos iki Kuveito, nuo Portugalijos iki Armėnijos, kupina įdomybių ir paslapčių. 

Žingsnis po žingsnio pastebėsite, kad romėnų pasaulis buvo labai panašus į mūsiškį.

Susitikimas su Alberto ANGELA įvyks Vilniaus knygų mugėje – vasario 23 d., šeštadienį, 15 val. 5.1 (Litexpo, Laisvės pr. 5) 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius