Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kotrynos Zylės „Sukeistas“ – mistinis romanas jaunimui gatvės kalba

Vilniaus knygų mugės išvakarėse pasirodė nauja rašytojos ir iliustratorės Kotrynos Zylės knyga „Sukeistas“ (leidykla „Aukso žuvys“). Pranešime rašoma, kad tai jau trečioji autorės knyga ir pirmasis romanas jaunimui. Įtemptas siužetas, mistinė atmosfera, gyva kalba ir meniškos iliustracijos – išskirtinės šio kūrinio savybės.
Kotryna Zylė „Sukeistas“
Kotryna Zylė „Sukeistas“ / Leidyklos „Aukso žuvys“ nuotr.

Romano centre – du šešiolikmečiai Gabija ir Gedas. Abu jie mokosi Dailės mokykloje, abu yra labai skirtingi ir abiem vienu metu ima dėtis keisti dalykai. Kūrinyje šių dienų Vilniuje veikia laumės, vėlės, Giltinė ir kitos mitinės būtybės, – mitologinis pasaulis čia ne mažiau realus ir tikroviškas. Pasak Kotrynos Zylės, tai buvo vienas iš tikslų – nupūsti dulkes nuo lietuviškos mitologijos ir parodyti, kad jos vieta – ne tik tautosakininkų surinktuose raštuose, bet ir šiuolaikinėje jaunimo literatūroje.

Lietuvių mitologija K.Zylės kūryboje – įsitvirtinusi tema ir neišsenkantis naujų istorijų šaltinis. Rašydama pirmąsias knygas vaikams („Milžinas mažylis“ ir „Didžioji būtybių knyga“), rašytoja išsamiai susipažino su lietuvių mitinėmis būtybėmis, ir ši pažintis vis labiau intrigavo, nes kai kurios jų pasirodė turinčios toli gražu ne vaikiškų savybių. Taip ėmė megztis maištingas siužetas, o gavus Lietuvos Kultūros tarybos stipendiją, per vienerius intensyvaus darbo metus, istorija įgavo mažojo romano formas. Lygiagrečiai vyko ir dar vienas darbas – autorė, diplomuota dizainerė, specialiai knygai kūrė originalias iliustracijas.

Nemenku iššūkiu tapo išrinkti romanui pavadinimą. Iš per visus metus sukaupto 120 galimų pavadinimų sąrašo pasirinktas „Sukeistas“ – tiko ne tik dėl reikšmės, kuri atsiskleidžia skaitant istoriją, bet ir kito jame pasislėpusio žodžio – „keistas“. „Pasakojimas pilnas keistuolių, o aš juos visus ypač myliu, “ – sako K.Zylė.

Nors didžiausia kūryba vyksta autoriaus galvoje ir kūrinys gimsta kaip jo fantazijos vaisius, bet realybė mėgsta faktus, o paaugliai – tuo labiau, todėl rašytoją konsultavo būrys specialistų – anesteziologas–reanimatologas, klimatologas, psichologė, net pirotechnikas.

Vienas iš išskirtinių romano bruožų – gyva kalba, kurioje kartu sugyvena tarmybės, svetimžodžiai, trumpiniai ir net keiksmažodžiai. K.Zylė taip aiškina savo sprendimą: „apsisprendžiau, kad man svarbiausia – teksto kuriama emocija ir tam tinka visos priemonės – grubi gatvės kalba, sunkiai perskaitomi tarmiški dialogai, vieno žodžio sakiniai, ir visi kiti raiškos būdai, kurie sujaukia skaitytojo jausmus. Noriu, kad tekstas jaudintų, erzintų, įtrauktų“.

Vasario 23 d. 18 val. Vilniaus knygų mugėje bus pristatytas naujasis K.Zylės romanas ir apdovanotas recenzijos konkurso nugalėtojas. Susitikime autorė žada daugiau papasakoti apie knygos kūrimo užkulisius. Renginio vedėja – vlogerė Agnė Juškėnaitė.

K.Zylė – knygų autorė, dailininkė ir iliustratorė, grafikos dizainerė. Debiutinė jos knyga „Milžinas mažylis“ 2014 m. įtraukta į geriausių metų knygų vaikams penketuką, o 2016 m. pasirodžiusi „Didžioji būtybių knyga“ nacionaliniame knygos meno konkurse apdovanota kaip gražiausia metų knyga vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius