Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ renginiai Vilniaus knygų mugėje: ko nereikėtų praleisti

Knygų šalies kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ šiemet jau 15-tą kartą kvies lankytojus pažinti ir kurti knygas. Visas dirbtuves ir susitikimus jungs knygos ir medžio pažinimo tema.
Knygų šalies kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“
Knygų šalies kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ / „Tu gali sukurti knygą“ nuotr.

Kūrybinės studijos erdvėse matysime viešnių iš užsienio – leidyklų „Hokus-Pokus“ (Lenkija), „Bylo Nebylo“ (Čekija), „Tara Books“ (Indija) – ekspozijas. Bus pristatytos gražiausios 2015 metų Čekijos knygos. Užsienio viešnios ir svečiai ne tik eksponuos savo leidinius, bet ir surengs kūrybines valandas. Vyks ilgai lauktas pokalbis, autografų valanda ir dirbtuvės su lengendiniu Lenkijos iliustruotoju Józefu Wilkońiu (*1930).

Rengiama paroda „Šerdis“ pristatys Lietuvos ir užsienio autorių sukurtas unikalias knygas ant medžio, su medžiu, iš medžio ir apie medį. Parodoje pirmą kartą bus viešai eksponuojama gydytojo Broniaus Sipavičiaus (1885–1972) Rešiotų lageryje ant beržo tošies penkiametei dukrai sukurta abėcėlė ir elementorius „Lakštutė“ (1943 12 24), Marcelijaus Martinaičio (1936–2013) medinė knyga „Privati literatūros istorija“ (1978), Birutės Zokaitytės kūrinys, raižytas iš kelmo, „Dvyniai“ (2016), Elenos Launikonytės „Mėlynas sodas“ (2016), Rimvydo Kepežinsko medinės „Raidžių širmos“ (2010). Ekspozicijai pasaulinį kontekstą suteiks žymių užsienio kūrėjų Katsumio Komagatos, Michaelio Kennos, Bryano Nasho Gillo, Enzo Mario, Jagdisho Chitaros, Józefo Wilkońio, Iwonos Chmielewskos, Jurgio Mačiūno darbai. Tikimasi, jog šie eksponatai įkvėps didelius ir mažus kūrybinės studijos lankytojus mugėje sukurti savo knygą.

Kęstutis Kasparavičius kvies kartu kurti medžio su paslaptingomis durimis iliustraciją. Medinių knygų dirbtuvių lankytojams talkins Józefas Wilkońis, Stasys Eidrigevičius, Evaldas Mikalauskis, Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė, Kristina Norvilaitė, Rimas Driežis, Rūta Mozūraitė, Vanda Padimanskaitė, Evelina Paukštytė, Elena Launikonytė, Gintas Kavoliūnas, Sigutė Chlebinskaitė, Deimantė Rybakovienė, Renata Treigienė, Vytautas Gendvilas, Uršulė Gedaitė, Virginijus Gasiliūnas, Akvilė Reklaitytė ir kt.

Veiks jau tradicinėmis tapusios spausdinimo reginčiųjų ir Brailio rašto mašinėlėmis bei fotogramų dirbtuvės. Lankytojai bus kviečiami atsispausdinti Marcelijaus Martinaičio „Kukučio balades“ ir Sigito Gedos eiles. LLTI archyve saugomi autorių rankraščiai bus tiražuojami knygos fotolaboratorijoje, o mechaninėmis mašinėlėmis bus galima atsispausdinti patikusią eilutę, posmą ir visa tai sudėti į rinkinį bei įrišti į medinius viršelius. Vyks ne tik tekstų, bet ir vaizdų spausdinimo dirbtuvės. Lankytojai pajus malonumą spausdindami ne tik klavišais, bet ir šaukštu – galės žavėtis medžio ripkos grafika. Ripkų atspaudai bus verčiami iliustracijomis. Vyks improvizacijos medžio rievių asociacijų ir tekstų tema, „žydinčio medelio devyniais žiedeliais“ dirbtuvės, bus kuriamos pop-up knygos.

Lankytojus pasitiks ir medinis „Baltojo nieko“ takas. Jame visas mugės dienas bus perrašomas poeto Sigito Gedos (1943–2008) eilėraštis, kuris, Vilniaus knygų mugei pasibaigus, poilsiaujančių skaitytojų lauks pajūrio kopose, Lietuvos jūrų muziejuje.

Šiemet vėl prisiminsime Tarptautinės Leipcigo knygų mugės laureato dailininko Algirdo Steponavičiaus (1927–1996) kūrybą. Dvi dienas bus pristatomas atgimęs A.Steponavičiaus apipavidalintas ir iliustruotas mįslių, patarlių ir kt. lietuvių smulkiosios tautosakos rinkinys „Šepetys repetys“ (1965, 2016), taip pat demonstruojama šios išskirtinės knygos klišių spauda, o atspaustos iliustracijos spalvinamos.

Vasario 25 dieną svečiuodamiesi Kazio Varnelio namuose-muziejuje prisiminsime šio dailininko, profesoriaus, kolekcininko, bibliofilo gimimo 100-metį.

Vasario 26 dieną, sekmadienį, 16 val. tradiciškai skelbsime prasidedančius Naujuosius Knygų šalies metus – kirpsime kabančias ekspozicijoje naujausias knygas vaikams ir jaunimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius