-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidinys „Pasižvalgymai po Vilnių“ – pažintis su mažiau žinomais sostinės mikrorajonais

Adomo Mickevičiaus bibliotekoje vykusiame „Skaitymo festivalyje“ pristatytas Vilniaus kraštotyrininkų ir bibliotekos darbuotojų bendromis jėgomis parengtas leidinys „Pasižvalgymai po Vilnių“. Knyga, kurioje išsamiai apžvelgiamos net 60 Vilniaus vietovių, šiuo metu yra išsamiausias sostinės mikrorajonų žinynas.
Žalgirio stadionas
Žalgirio stadionas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Viena iš knygos sudarytojų Zita Tuikšienė pastebėjo, kad dabar labai populiaru rašyti apie Vilniaus miestą, tačiau dėmesys paprastai tenka vis toms pačioms vietovėms: „Dažniausiai dėmesio centre atsiduria Senamiestis. „Pasižvalgymai po Vilnių“ yra pirmoji knyga, kurioje aprašyti visi Vilniaus miesto mikrorajonai“.

Leidinyje „Pasižvalgymai po Vilnių“ galima sužinoti naujųjų mikrorajonų bei jų vietovardžių kilmės istorijas, kokie poetai ar rašytojai savo kūrinius skyrė dominančiai vietovei, taip pat surasti knygas, kurias verta skaityti, norint sužinoti daugiau apie konkrečią vietovę.

Ten, kur šiandien svovi daugiaaukščiai, dar visai neseniai buvo įsikūrę kaimai, plytėjo miškai, gyveno ar pramogavo didikai.

„Retai susimąstome, kad ten, kur šiandien stovi daugiaaukščiai gyvenamieji namai, o vairuotojai bando savo kantrybę kamščiuose, dar visai neseniai buvo įsikūrę kaimai, plytėjo miškai, gyveno ar pramogavo didikai“, – atrasti savo gyvenamosios vietos istoriją linkėjo Z.Tuikšienė.

Knygos „Pasižvalgymai po Vilnių“ tekstai – daugiausia publikacijų santraukos, parengtos pasinaudojant įvairių autorių, rašiusių apie Vilnių, darbais. Sostinė aprašoma turistiniuose vadovuose, grožiniuose kūriniuose, žymių žmonių prisiminimuose, istoriniuose leidiniuose ir kitoje periodikoje. Jie nurodomi prie kiekvieno teksto pateikiamuose literatūros sąrašuose.

„Pasižvalgymai po Vilnių" taip pat gausiai iliustruoti šių dienų nuotraukomis ir senąja ikonografija, saugoma Lietuvos muziejuose ir bibliotekose.

Adomo Mickevičiaus bibliotekos darbuotojų teigimu, kad leidinys reikalingas, parodė augantis skaitytojų susidomėjimas. Kaip pastebėjo Z. Tuikšienė, pirmiausia publikuotas elektroninis variantas skaitytojų sutiktas labai šiltai: „Žmonės siuntė savo įžvalgas, dalinosi informacija apie mikrorajonus, todėl nutarėme leidinį išleisti ir popieriniu formatu“.

Skaitytojai knygos leidybą aktyviai rėmė ir finansiškai. Todėl gyventojai, kurie skyrė paramą knygos leidybai, gali kreiptis į Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešąją biblioteką, pateikti paramą įrodantį dokumentą ir gauti knygos egzempliorių dovanų.

Leidinį galima skaityti ir elektroniniu formatu tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius