-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje paauglių literatūra išgyvena renesansą

Dar prieš keletą metų buvo dažnai pabrėžiama, kad paauglių literatūra Lietuvoje – skurdi, ir jog be verstinių autorių skaitytojai beveik negauna kokybiškų kūrinių.
Apdovanojimų ceremonija
Apdovanojimų ceremonija / Organizatorių nuotr.

Tad kovodama su kokybiškos literatūros paaugliams trūkumu, leidykla „Alma littera“ prieš trejus metus paskelbė pirmąjį šalyje paauglių ir jaunimo literatūros konkursą. Jo metu trys geriausiais išrinkti kūriniai išleidžiami atskiromis knygomis, o vienam geriausiam, įteikiama 2900 eurų premija.

Anot vaikų literatūros tyrinėtojo, vadovėlių sudarytojo bei vieno premijas skiriančios komisijos narių Kęstučio Urbos, tiek šiemet, tiek pernai daug dėmesio susilaukia būtent paauglių ir jaunimo literatūros konkurso debiutantų kūriniai. Praėjusį sekmadienį, balandžio 2 d., švenčiant Tarptautinę vaikų knygos dieną, Ilonos Ežerinytės knyga „Sutikti eidą“ apdovanota kaip geriausia 2016 m. vaikų ir paauglių knyga. Taip pat renginio metu Švietimo ir mokslo ministerija apdovanojo, jų nuomone, geriausią 2016 m. vaikų literatūros autorę Dainą Opolskaitę (knygos „Eksperimentas gyventi“ ir „Ir vienąkart, Riči“), kuriai buvo įteikta Vaikų literatūros premija. Abi šios autorės bei jų kūriniai – paauglių ir jaunimo konkurso nugalėtojai. Ar tai reiškia, kad pagaliau sumažės kokybiškos literatūros paaugliams stygius?

Apie tai, kaip paauglių ir jaunimo konkursas bei įvairios skaitymo iniciatyvos pakeitė kokybiškos paauglių literatūros situaciją Lietuvoje, kaip ir apie ką šiandien mąsto paaugliai bei ką reikia žinoti norintiems rašyti paaugliams, kalbamės su Kęstučiu Urba, šiųmetine Prano Mašioto premijos laureate Ilona Ežerinyte ir leidyklos „Alma littera“ vadove Danguole Viliūniene.

Paauglių literatūrai trūksta šviesaus žvilgsnio į jauno žmogaus gyvenimą.

Premijas gauna debiutantai

K.Urbos teigimu, Prano Mašioto premija šiandien – svarbiausias apdovanojimas lietuvių rašytojams, kurie rašo vaikams ir paaugliams. Kiekvienais metais septynių asmenų vertinimo komisiją sudaro specialistai, kurie nuolat stebi vaikų ir literatūros procesus, perskaito ir išanalizuoja visas, o ne atsitiktines, naujai pasirodžiusias knygas ir po atvirų diskusijų priima sprendimus.

„Kasmet analizuojamos visų žanrų, įvairiam adresatui skirtos knygos, skiriamos net 8 premijos, įskaitant vertimus ir dailininkų darbus. Prano Mašioto premija – literatūrinė, ji teikiama už knygą, kuri pripažįstama vertingiausiu, brandžiausiu praėjusių metų grožiniu kūriniu vaikams bei paaugliams. Jeigu klaustumėte apie pastarųjų metų pokyčius, pasakyčiau, kad labiausiai į akis krenta tai, jog ši premija atitenka debiutantams. Pernai Prano Mašioto premija irgi buvo skirta paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nominantei, debiutuojančiai autorei Rebekai Unai“, – teigia K. Urba.

Pasak vaikų literatūros tyrinėtojo, šių metų Prano Mašioto premijos laureatė Ilona Ežerinytė ir jos knyga „Sutikti Eidą“ – išsiskiria iš kitų.

„Knyga parašyta tarsi vienu ypu, ją lengva skaityti, ji skleidžia šviesą, o ne aštrina niūrias, skaudžias problemas. Pastarasis ypatumas ją išskiria vadinamosios problemų prozos, kurios labai gausu tiek verstinių, tiek lietuvių autorių knygų paaugliams kontekste. Bet tai nereiškia, kad knyga nekelia jokių problemų, kad nediegia etinių vertybių. Anaiptol! Man ši knyga – apysaka, o gal ir romanas – yra labai įtaigus skirtingų tipų, skirtingų diskursų hibridinimo arba kryžminimo pavyzdys. Nors kūrinyje labai išplėtota vadinamoji realistinė plotmė, realistinis tikrovės vaizdas, vis dėlto pagrindinę idėją esmingai padeda atskleisti fantastinės literatūros dėmuo. Autorė kalba apie tarpinį pasaulį (jo vaizdas nėra plėtojamas), iš kurios atvyksta vienas iš pagrindinių veikėjų“, – išskiria K. Urba.

Apdovanojimai – didelis įsipareigojimas

Šiemet Prano Mašioto premija apdovanota rašytoja ir lietuvių kalbos mokytoja Ilona Ežerinytė nemano, kad atrado raktą į paauglių širdis, veikiau sako pravėrusi neužrakintas duris į jų protą.

„Paauglių literatūrai trūksta šviesaus žvilgsnio į jauno žmogaus gyvenimą. Man regis, visas knygas, net fantastikos šedevrus, įkvepia tikras gyvenimas. Knyga – kaip tas vaikystės žiūronas kaleidoskopas: iš tikrų detalių, sukritusių atsitiktine tvarka, susidėlioja naujas pasaulis“, – sako I. Ežerinytė.

Tačiau, pasak rašytojos, nors būti apdovanotai ir įvertintai – smagu, bet kartu tai ir didelė atsakomybė.

„Būti apdovanotai man reiškia būti priverstai stengtis. Žinoma, įvertinimas, pasitikėjimas, garbė ir kiti premijų priedai glosto širdį, kaip be to, bet kartu tai – didžiulis įpareigojimas. Klausiate, ar apdovanojimai, paauglių ir jaunimo konkursai reikalingi? Tiesiog būtini. Jei ne jie, pastarųjų metų vaikų ir paauglių literatūros situacija būtų daug liūdnesnė. Be to, konkursai turi profesionalią literatūros mokslininkų ir menininkų komisiją, kurios nuomonės paiso ir knygų leidėjai“, – pastebi I. Ežerinytė.

Žinoma, nepakanka vien realijų. Knyga turi būti parašyta patraukliai.

Laimi visi – tiek autoriai, tiek skaitytojai

„Kai surengėme pirmąjį paauglių ir jaunimo literatūros konkursą, daug teigiamų atsiliepimų sulaukėme ne tik iš dalyvavusių autorių, bet ir iš skaitytojų. Pačius paauglius kviečiame dalyvauti vertinant bei renkant pačią geriausią konkurso knygą ir jie noriai įsitraukia, diskutuoja, pateikia puikių įžvalgų. Todėl šis konkursas, jau tapęs tradicija, džiugina ne tik rašančius, bet ir skaitančius“, – teigia leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

Pasak K. Urbos, tiek premijas laiminčios, tiek paauglių ir jaunimo konkurse debiutuojančios knygosskatina vaikus ir paauglius daugiau skaityti bei, taip pat, veikia kaip orientyras tėvams ir mokytojams, norintiems vaikams pasiūlyti įdomios ar prasmingos literatūros.

„Visiems skaitytojams papildomą malonumą teikia literatūra, kurios pasaulis yra atpažįstamas, artimas. Žinoma, nepakanka vien realijų. Knyga turi būti parašyta patraukliai. Aš manau, kad skaitytojams gera lietuvių autoriaus knyga pasąmoningai kelia tam tikrą pasididžiavimą, papildomą pasitenkinimą. Tai ir atsvara privalomajai programinei lietuvių literatūrai, kuri neretu atveju šviesmečiais nutolusi nuo šiuolaikinio paauglio pasaulio. Tokios literatūros naujausiuose vadovėliuose, deja, vėl pagausėjo. Specialistų pripažintos knygos turėtų būti patikimas orientyras mokytojams ir tėvams“, – apibendrina K. Urba.

Šiuo metu vyksta jau trečiasis paauglių ir jaunimo konkursas, kuriam originalius, iki šiol nepublikuotus rankraščius visi norintys gali teikti iki šių metų liepos 1 d. Trys atskiri tekstai bus išleisti atskiromis knygomis, o autoriui, kurio knygą pripažins geriausia patys paaugliai ir komisija, atiteks ir 2900 eurų premija. Konkurso rezultatai bus paskelbti šių metų gruodžio 1 d. Daugiau informacijos apie konkursą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius