Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukiškių aikštėje – paminklas chaoso dievui Kthulhu

Ketvirtadienį sostinės Gedimino prospektu ėję vilniečiai Lukiškių aikštėje galėjo užmatyti dviejų metrų aukščio nukirstą piramidę primenantį paminklą. Jo autoriai – konvento „Lituanicon XXIX“ organizatoriai, siekiantys Lietuvoje populiarinti fantastinę literatūrą.
Paminklas chaoso dievui Lukiškių aikštėje
Paminklas chaoso dievui Lukiškių aikštėje / Audriaus Dambrausko nuotr.

„Bet neslėpsime, Lukiškių aikštę savo akcijai pasirinkom ne atsitiktinai. Pastaruosius metus tai – tobula vieta įsikurti chaosui“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas vienas konvento organizatorių, fantastų klubo „TL Draugija“ atstovas Audrius Dambrauskas.

Pastačius paminklą, kaip rašė Lzinios.lt, nors leidimas jo statybai buvo išduotas, pareigūnai statinį ištempė iš aikštės. Po pietų paminklas vėl stovėjo aikštėje.

Prie paminklo jo autoriai pritvirtino lentelę, ant kurios rašoma: „2018 Viešpaties metais ši žemė pašvenčiama didžiajam Kthulhu“. Statinio kraštuose matyti į betoną įspausti bronzos spalvos bareljefai, vaizduojantys sparnuotą, čiuptuvuotą pabaisą.

 Audriaus Dambrausko nuotr./Paminklas chaoso dievui Lukiškių aikštėje
Audriaus Dambrausko nuotr./Paminklas chaoso dievui Lukiškių aikštėje

Kthulhu – amerikiečių rašytojo Howardo Phillipso Lovecrafto (1890–1937 m.) apsakymų personažas, gerai žinomas kiekvienam fantastikos ir siaubo literatūros mėgėjui.

„H.P.Lovecrafto kūriniuose Kthulhu yra senasis dievas, milijonus metų miegantis vandenyno dugne. Jo atbudimas žmonijai atneš pabaigą, o pirmieji atbudimo ženklai – visuotinis chaosas ir nesutarimai tarp žmonių. Argi ne tai matome ginčuose dėl Lukiškių aikštės?“ – svarsto A.Dambrauskas, greičiausiai turėdamas minty Vyriausybės organizuotą Lukiškių aikštės memorialo konkursą, dėl kurio laimėtojo susipriešino visuomenė.

„Šis apsakymas – klasikinis kosminio siaubo pavyzdys, vienas žinomiausių žanro atstovų. Net keista, kad tik šiais metais jis pirmą kartą pasirodė lietuviškai leidyklos „Kitos knygos“ išleistoje H.P.Lovecrafto darbų rinktinėje“ – priduria jis.

Iš Lukiškių aikštės nutemptą paminklą bus galima pamatyti gegužės 5-ąją vyksiančiame Lietuvos fantastų konvente „Lituanicon XXIX“. Paminklo autoriai tikisi, kad aikštėje jis stovės bent kelias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius