-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maidano bibliotekoje knygos išduodamos už garbės žodį

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje protestuotojai gali ne tik klausytis koncertų scenoje ar naktimis dideliame ekrane žiūrėti filmus. Porą savaičių čia veikia ir Maidano biblioteka.
Protestuotojas skaito knygą Kijevo centre
Protestuotojas skaito knygą Kijevo centre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

Maidano protestuotojas Romanas iš Čerkasų į Kijevą atvyko prasidėjus protestams –lapkričio pabaigoje. Prieš porą savaičių Ukrainos namuose atidarius bibliotekai, jis tapo nuolatiniu lankytoju.  

„Labai mėgstu skaityti, bet ne žurnalus, o knygas. Šiek tiek pats rašau, redaguoju kitų tekstus. Nors biblioteka nedidelė, bet yra gerų knygų. Aš skaitau istorinę literatūrą. Bibliotekos labai reikėjo, juk žmonės skaito naktimis ir dienomis“, – LRT televizijai dėstė Romanas. 

Bibliotekoje – jau 10 tūkstančių knygų. Jų čia atneša ne tik žmonės, bet remia ir leidyklos bei knygynai. Bibliotekoje darbuojasi tik savanoriai.

Ten itin paklausūs detektyvai ir meilės romanai, bet lentynose neužsiguli ir Friedricho Nietzsche, Honore de Balzaco ar Taraso Ševčenkos kūriniai.

„Žmonės atneša savo mylimiausią literatūrą. Knygas išduodame paprastai – pasitikime žmonių garbės žodžiu. Jie garbės žodį parašo ant lapelio, mes nereikalaujame nei pavardės, nei  knygos pavadinimo“, – taisykles pasakoja rašytoja, bibliotekos savanorė Mila Ivancova.

Maidano bibliotekoje yra ir skaitytojus drausminančių skelbimų, pavyzdžiui, „Knyga ne malkos, nemesk jos į laužą“, „Knyga ne akmuo, netaikyk ja į Berkutą“, „Knyga ne armatūra, nenaudok jos barikadoms“.

Protestuotojams užėmus „Ukrainos namus“, čia nuolat gyvena apie 1000 aktyvistų.

„Protestuotojai žino visas naujienas. Čia rodome ir istorinius filmus. Jiems  organizuojamos įvairios paskaitos – turime mus palaikančių savanorių iš akademinės bendruomenės. Tautodailininkai taip pat atidarė savo dirbtuves. Pavyzdžiui, išpiešia protestuotojų šalmus, moko tapyti, organizuoja pamokas“, – užsiėmimus pasakoja „Ukrainos namų“ komendantas, Aukščiausiosios Rados deputatas Ivanas Stoiko.

Pasak „Ukrainos namų“ komendanto, kai baigsis protestai, dalis bibliotekos knygų atiteks Maidano muziejui. Kitos bus atiduotos kaimo bibliotekoms, nes esą vyriausybė naujoms knygoms pinigų neskiria.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius