Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Man Booker“ premijos komisija: kas šie žmonės, renkantys geriausią knygą?

Paskelbtas ilgasis prestižine vadinamos „Man Booker“ premijos sąrašas. Kalbant apie premijas dažnai pamirštami komisijos nariai, kurie ir nusprendžia, koks kūrinys verta literatūrinio apdovanojimo. Tad kas šie žmonės, dirbantys „Man Booker“ komisijoje?
Rašytojas Paulas Beatty
Rašytojas Paulas Beatty / „Scanpix“/AP nuotr.

Premijos trumpasis sąrašas bus paskelbtas rugsėjį, o knyga laimėtoja – spalį. Be literatūrinės šlovės apdovanojimą laimėjusios knygos autoriui atiteks ir 50 tūkst. svarų sterlingų vertės piniginis prizas.

Praėjusiais metais premiją laimėjo Paulo Beatty romanas „The Sellout“. Po apdovanojimo knygos pardavimai vos per savaitę padidėjo 658 proc., o jos iš viso pasaulyje nupirkta per 250 tūkst. egzempliorių. Knyga taip pat išversta į daugiau nei dešimt kalbų. Tai puikiai iliustruoja, kokią literatūrinę šlovę suteikia „Man Booker“ premija.

Šiais metais apdovanojimo vertą knygą išrinks komisija, kurią sudaro penki garsūs Didžiosios Britanijos literatūros ir kultūros atstovai. Kas jie?

Lola Young

Ji paskelbta 2017 metų „Man Booker“ premijos komisijos pirmininke. Sulaukusi pasiūlymų vadovauti komisijai L.Young neslėpė džiaugsmo.

L.Young yra žinoma aktorė, kuri baigusi aktorystės karjerą tapo Midlsekso universiteto kultūros studijų profesore, rašytoja ir kultūros kritike. Ji taip pat yra dirbusi kelių kultūrinių įstaigų, tokių kaip Nacionalinis teatras ir pan., vadovybėje.

www.themanbookerprize.com nuotr./Lola Young
www.themanbookerprize.com nuotr./Lola Young

Darbas literatūros premijų komisijose L.Young nėra naujiena. Ji yra dirbusi vieno gerbiamiausių Didžiosios Britanijos literatūrinio „Orange“ apdovanojimo (dabartinė „Baileys“ premija, skiriama moteriai rašytojai) komisijoje, taip pat „The Cane“ apdovanojimo komisijoje. Pastaroji literatūrinė premija skiriama Afrikos rašytojui už geriausią apsakymą, išleistą anglų kalba.

Lila Azam Zanganeh

Ji – iraniečių šeimoje gimusi ir Paryžiuje užaugusi rašytoja. Garsiausiu laikomas jos kūrinys – istorija apie romano „Lolita“ autorių Vladimirą Nabokovą „The Enchanter: Nabokov and Happiness“. Knyga išversta į dešimtį kalbų.

Prancūzijoje ji studijavo filosofiją ir literatūrą, vėliau studijas tęsė Harvardo universitete. 2002 metais L.Azam Zanganeh pradėjo rengti straipsnius apie literatūrą tokiems leidiniams kaip „Le Monde“, „The New York Times“, o už literatūros apžvalgas ir kritiką yra gavusi Regerio Shattucko apdovanojimą. Ji laisvai kalba septyniomis kalbomis – anglų, prancūzų, persų, ispanų, italų, vokiečių ir portugalų.

www.themanbookerprize.com nuotr./Lila Azam Zanganeh
www.themanbookerprize.com nuotr./Lila Azam Zanganeh

L.Azam Zanganeh taip pat yra tarptautinės „Prix Formentor“ literatūrinės premijos komisijos narė.

Sarah Hall

Anglų romanistė, apsakymų autorė. Įdomu yra tai, kad pati S.Hall praeityje du kartus pretendavo gauti „Man Booker“ apdovanojimą: 2004 metais jos knyga „The Electric Michelangelo“ pateko į premijos trumpąjį sąrašą, o 2009 metais kūrinys „How to Paint a Dead Man“ buvo atrinktas į ilgąjį sąrašą.

Rašytojos knyga „The Carhullan Army“, išleista 2007 metais, žurnalo „The Times“ išrinkta tarp 100 geriausių dešimtmečio knygų.

www.themanbookerprize.com nuotr./Sarah Hall
www.themanbookerprize.com nuotr./Sarah Hall

2013 metais Didžiosios Britanijos literatūros naujienų žurnalas „Granta“ S.Hall įtraukė tarp 20-ies geriausių jaunųjų autorių. Tais pačiais metais jos apsakymas „Mrs Fox“ laimėjo BBC rengtą geriausio apsakymo konkursą.

Ji yra dirbusi nemažai literatūrinių apdovanojimų komisijų.

Tomas Phillipsas

Londone gimęs britų menininkas yra vienas unikaliausių kūrėjų šalyje. Jo kūrybos šaką apibrėžti yra sudėtinga, nes ji apima daug sričių: tapybą, operą, poeziją, skulptūrą, dizainą. Jis taip pat yra sėdėjęs kritiko, kuratoriaus, vertėjo kėdėse. Ir visos šios patirtys papildo T.Phillipso kūrybą.

www.themanbookerprize.com nuotr./Tomas Phillipsas
www.themanbookerprize.com nuotr./Tomas Phillipsas

Vienas garsiausių menininko darbų – knyga „A Humument“. Idėja paprasta: T.Phillipsas susirado patinkančią jau spausdintą knygą ir nusprendė ją paversti nauju kūriniu. Tai jis padarė tobulindamas kiekvieną knygos puslapį – pjaustydamas, tapydamas, kurdamas koliažus. Ši knyga buvo išleista 1973 metais ir tapo tęstiniu menininko projektu – kas kartą T.Phillipsas knygą vis papildydavo naujomis meno formomis.

Colinas Thubronas

Britų rašytojas, 2008 metais žurnalo „The Times“ paskelbtas tarp 50-ies iškiliausių pokario Didžiosios Britanijos autorių. Jis bendradarbiauja su tokiais leidiniais kaip „The Times“, „The New York Review of Books“, „The New York Times“, o jo knygos išverstos į daugiau nei dvidešimt užsienio kalbų.

www.themanbookerprize.com nuotr./Colinas Thubronas
www.themanbookerprize.com nuotr./Colinas Thubronas

C.Thubornas yra apdovanotas ordinu už indėlį į britų kultūrą. Be šio apdovanojimo jis yra sulaukęs apdovanojimų už savo knygas apie keliones.

Nuo 2009 metų C.Thubronas vadovauja Karališkajai literatūrinės draugijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius