-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Markizo De Sade'o rankraštis pagaliau grįžo į Prancūziją

Originalus rankraštis kurį XVIII amžiaus prancūzų markizas De Sade'as sukūrė kaip metmenis savo romanui „120 Sodomos dienų“ (Les 120 journees de Sodome ou l'ecole du libertinage), vaizduojančiam seksualinį tvirkinimą, žudymą ir pedofiliją, pagaliau buvo grąžintas Prancūzijai po daugelį metų trukusio bylinėjimosi.
Markizo de Sade'o rankraštis
Markizo de Sade'o rankraštis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Tas pergamento ritinėlis, kadaise rastas paslėptas Paryžiuje buvusio Bastilijos kalėjimo kameros sienoje, nuo rugsėjo bus eksponuojamas Prancūzijos sostinėje, minint prieštaringai vertinamo aristokrato, su kurio pavarde siejamas sadizmo terminas, mirties 200 metų sukaktį.

De Sade'as šį rankraštį sukūrė 1785 metais, kai buvo kalinamas Bastilijoje. Joje vaizduojamos keturių turtingų prancūzų ištvirkėlių seksualinės orgijos, išsamiai aprašomi jų aukų, daugiausiai paauglių, žaginimai, kankinimai ir žudymai.

12 metrų ilgio ritinėlis buvo rastas sienoje įrengtoje slaptavietėje, kai Bastilija buvo šturmuojama per 1789 metų Prancūzijos revoliucija. Vėliau rankraštis daug kartų ėjo iš rankų į rankas, o teismai ne kartą sprendė, kam jis turi priklausyti.

Praėjusį mėnesį G.Lheritier sumokėjo už De Sade'o rankraštį 7 mln. eurų

Tačiau dabartinis rankraščio savininkas – prekyba retais rankraščiais užsiimančios bendrovės „Aristophil“ įkūrėjas ir vadovas Gerard'as Lheritier – nupirko jį iš Šveicarijos, kad galėtų viešai eksponuoti Paryžiuje veikiančiame Laiškų ir rankraščių muziejuje. G.Lheritier yra to muziejaus savininkas.

Praėjusį mėnesį G.Lheritier sumokėjo už De Sade'o rankraštį 7 mln. eurų (24,2 mln. litų), tikriausiai užbaigdamas du šimtmečius trukusią sagą. Naujasis savininkas sako norintis, kad kada nors tas dokumentas atsidurtų Prancūzijos nacionalinėje bibliotekoje.

De Sade'as (1780-1814) šį savo kūrinį įvardijo kaip „nedoriausią pasakojimą nuo pasaulio sukūrimo“. Jo romanas pirmąkart buvo išleistas Vokietijoje 1904 metais, kai rankraštį įsigijo vienas vokiečių psichiatras.

1929 metais tą ritinėlį nupirko tiesioginės markizo palikuonės Marie Laure de Noailles  vyras, o jį paveldėjo sutuoktinių dukra Nathalie.

Tačiau vėliau rankraštis buvo pavogtas, slapta išgabentas į Šveicariją ir perparduotas erotinius kūrinius kolekcionuojančiam šveicarui Gerard'ui Nordmannui. Šveicarijos teismas 1998 metais nutarė, kad De Noailles šeima neturi teisių į tą dokumentą, nes kolekcininkas jį įsigijo neturėdamas jokių blogų ketinimų.

Galiausiai G.Lheritier išpirko rankraštį, kuris prieš dešimtmetį buvo pirmąkart pateko į viešą ekspoziciją netoli Ženevos esančiame Bodmero fondo bibliotekoje, kuriai jį perdavė G.Nordmanno sūnus Serge'as.

„Pagal Šveicarijos įstatymus, dalis 7 mln. eurų sumos atiteks Nordmannų šeimai, teisėtai ritinėlio savininkei, o kita dalis – Carlo Perrone'ui, Nathalie de Noailles paveldėtojui“, – sakė jis.

Anot Serge'o Nordmanno, jeigu nebūtų susitarta dėl dalies sumos išmokėjimo De Noailles šeimai, rankraštį būtų konfiskavę pareigūnai, kai tik jis būtų grąžintas Prancūzijai pagal 1990 metų Prancūzijos aukštojo teismo sprendimą, palankų buvusiems savininkams.

G.Lheritier pridūrė, kad jis planuoja laikyti rankraštį penkerius metus, o vėliau perduoti jį Nacionalinei bibliotekai, tačiau Prancūzijos kultūros ministrė dar „nesiėmė veiksmų šiuo klausimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius