Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų įvykis 2012: išrinkite, kas labiausiai įsiminė literatūros pasaulyje

Šiemet literatūros pasaulyje įvyko daug įdomių dalykų – nuo vis labiau įsigalinčios elektroninės leidybos iki netikėto erotinių romanų bumo. Buvo sudėtinga atrinkti, kas gali būti laikoma svarbiausiais įvykiais knygų versle šiais metais, tad pasirinkome tai, apie ką daugiausia diskutuota ir kas sulaukė daugiausia žiniasklaidos dėmesio. Pavyzdžiui, juk nebūtinai JK Rowling nauja knyga yra svarbiausias šiemet parašytas romanas, tačiau „Hario Poterio“ autorės posūkis į kitokią literatūrą buvo išnarstytas po kaulelį visame pasaulyje, tad ignoruoti to tiesiog neišeina. Žinoma, neužmiršome ir to, kas svarbiausia Lietuvos leidybos pasaulyje. Tad siūlome išrinkti svarbiausią literatūros įvykį, o jeigu kažką svarbaus praleidome pro akis – rašykite komentarus.
Knygos
Knygos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Knygos

Naujienas apie literatūrą, knygų recenzijas ir konkursus sekite tinkle „Facebook“. Tapkite „15min knygų lentynos“ gerbėjais!

SAVO BALSĄ LITERATŪROS ĮVYKIO RINKIMUOSE GALITE ATIDUOTI ČIA

Tendencija: elektroninės knygos pamažu užima popierinių vietą

Pastarųjų kelių metų tendencija, kad elektroninės knygos vis labiau populiarėja ir išstumia iš rinkos popierines, šiais metais išryškėjo dar labiau. Labiausiai tai pastebima JAV. Šioje šalyje elektroninės knygos jau užima 20 proc. rinkos, smarkiai didėja jų populiarumas ir Didžiojoje Britanijoje. Kitose Europos šalyse elektroninės knygos irgi populiarėja (pavyzdžiui, Vokietijoje šiais metais elektroninių knygų pardavimas išaugo dvigubai), tiesa, ne tokiais sparčiais tempais – ekspertai teigia, kad tam įtakos turėjo bendras Europos skaitytojų prisirišimas prie spausdintų knygų kaip kultūrinę vertę turinčio apčiuopiamo objekto, bet to, elektroninių knygų skaityklės kai kuriose Europos šalyse pasirodė gerokai vėliau nei JAV, ir šių knygų kainos kol kas yra per daug aukštos. Visgi akivaizdu, kad elektroninių knygų poreikis tik didės. Ir tai nebūtinai yra bloga žinia leidėjams – tai tik reiškia, kad jiems reikės persiorientuoti. Be to, džiugi žinia yra tai, kad elektronines knygas skaitantys žmonės knygų perskaito daugiau nei vis dar besirenkantieji popierines – tyrimas rodo, kad elektroninių knygų skaitytojas per metus perskaito apie 24 knygas, o popierinių – apie 15.

Reuters/Scanpix nuotr./Kindle el. knygų skaityklė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Kindle“ el. knygų skaityklė

Lietuvos leidyklos žengia į elektroninių knygų rinką

Ilgą laiką Lietuvos leidyklos vis pranešdavo, kad ruošiasi žengti į elektroninių knygų rinką, tačiau ryžtingiau to taip ir nedarė. Šiais metais ledai pajudėjo.

Leidykla „Alma littera“ buvo pažadėjusi rudenį atidaryti elektroninių knygų parduotuvę, kurioje iki metų pabaigos turėjo būti 400–500 knygų. Dabar pranešta, kad jau galima įsigyti 300 knygų el. formatu. Leidykla „Baltos lankos“ „Amazon“, „Apple“, „iBookstore“ el. parduotuvėse ėmė prekiauti vieno populiariausių Lietuvos rašytojų Sigito Parulskio elektroninėmis knygomis. Į elektroninių knygų rinką įžengė leidykla „Obuolys“ su knygos.lt, knygų pasiūlą vis didina ir skaityklė.lt, kur skaitytojai viliojami kur kas mažesnėmis elektroninių knygų kainomis nei jų popieriniai variantai.  Skaityklė.lt vadovas teigia, kad kol kas elektroninių knygų pasiūla vis dar yra labai skurdi, tačiau galima prognozuoti, kad kitais metais šioje rinkoje aktyvumas smarkiai didės.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Sigitas Parulskis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Sigitas Parulskis

Ph.Rothas ir G.G.Marquezas neberašys knygų

Šie metai tapo liūdna žinia Philipo Rotho ir Gabrielio Garcia Marquezo kūrybos gerbėjams.  Vienas garsiausių šiuolaikinių amerikiečių rašytojų Ph.Rothas, kuris buvo vadinamas realiu kandidatu šiais metais gauti Nobelio literatūros premiją, paskelbė, kad daugiau nebeketina rašyti knygų. Jis sakė, kad 2010 metais išleistas romanas „Nemesis“ bus paskutinė jo knyga. Rašytojas prisipažino, kad nieko naujo nerašė jau trejus metus. Sulaukęs 79 metų jis suprato, kad dabar verčiau iš naujo perskaitys mėgstamas knygas bei savo paties sukurtus romanus, negu rašys kažką naujo.

Beveik neabejojama, kad nieko naujo nebeprašys ir garsusis Kolumbijos rašytojas Gabrielis Garcia Marquezas. Jo brolis sako, kad rašytoją kankina silpnaprotystė. Vyro teigimu, G.G.Marquezas visiškai nustojo rašyti. Rašytojas šiuo metu gyvena Meksikoje ir pastaruoju metu niekur viešai nesirodo.

Reuters/Scanpix nuotr./Garcia Marquezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Garcia Marquezas

Erotinės literatūros bumas pasaulyje

Britų rašytojos E.L.James erotinė knyga apie anglų literatūros studentės ir turtingo verslininko seksualinius santykius „Fifty Shades of Grey“, pasirodė 2011 metais ir šiemet ji įvairiose šalyse staigiai šovė į perkamiausiųjų knygų viršūnes. Ši knyga kitais metais turėtų būti išleista ir Lietuvoje.

Paskatinti šios knygos sėkmės erotinę literatūrą ėmė leisti vis daugiau leidėjų, ir ši strategija pasiteisino – bestseleriais tapo ir keli kiti erotiniai romanai. Specialistai teigia, kad „Fifty Shades of Grey“ ir kitų erotinių romanų populiarėjimas gali būti nulemtas ir to, kad vis labiau plinta elektroninės knygų skaityklės, kurios, kaip teikia leidėjai, yra idealios šiam žanrui. Leidėjai pastebi, kad erotines knygas žmonės perka ir be didesnės reklamos, o daugiausiai jas skaito moterys.

Tai, kad Frankfurto knygų mugėje leidykla „Xcite“, Didžiojoje Britanijoje leidžianti daugiausia knygų erotine tematika, be jokios gėdos pristatė savo naujienas, ir tai buvo sutikta kaip visiškai nestebinantis reiškinys, liudija, jog šie metai neabejotinai pažymėti erotinės literatūros populiarėjimu.

AFP/Scanpix nuotr./Romanas Fifty Shades of Grey
AFP/„Scanpix“ nuotr./Romanas „Fifty Shades of Grey“

Knygų mugės pritraukia rekordinius žmonių skaičius, jų daugėja

Nors leidėjai kalba apie tai, kad knygų parduodama vis mažiau, žmonės atpranta skaityti, bent jau Vilniuje vykstančios knygų mugės rodo, kad pesimistinės nuotaikos nebūtinai yra teisingos. Jau praėjusiais metais buvo paskelbta, kad Vilniaus knygų mugėje apsilankė rekordinis žmonių skaičius – 61,8 tūkst. – lankytojų. Šiemet joje apsilankė panašiai lankytojų, o atidaryme, anot organizatorių, buvo rekordinis žmonių skaičius.

Be to, žmonės, kurie sako, kad Vilniaus knygų mugė tapusi pernelyg komercine, šiemet rugsėjo pradžioje galėjo džiaugtis nauju renginiu – sostinės senamiestyje vykusiu Vilniaus knygų festivaliu, kuris irgi turėtų tapti tradiciniu renginiu. Renginių gausa ir lankytojų susidomėjimas parodė, kad knygos vis dar – labai svarbi mūsų kultūros dalis, o skaitytojų irgi netrūksta.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus knygų festivalio pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Vilniaus knygų festivalio“ pristatymas

Istorinė „Booker“ literatūros premija

Šiais metais viena garbingiausių literatūros premijų pasaulyje „Booker“ buvo įteikta britų rašytojai Hilary Mantel. Rašytojai apdovanojimas įteiktas už antrąją trilogijos apie Thomasą Cromwellį dalį „Pateikite kūnus“ („Bring up the Bodies“).

H.Mantel tapo pirmąja brite ir pirma moterimi, kuri „Booker“ premiją gavo antrą kartą. Pirmą kartą ji buvo apdovanota 2009 metais už knygą „Vilkų menė“ („Wolf Hall“). Iki tol tik dviems rašytojams „Booker“ premija buvo įteikta du kartus. Ši prestižinė premija įsteigta 1969 metais, o drauge su apdovanojimu rašytojui atitenka 50 tūkst. svarų sterlingų čekis (daugiau nei 200 tūkst. litų).

Reuters/Scanpix nuotr./Hilary Mantel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel

JK Rowling žengia į suaugusiems skirtų knygų pasaulį

Britų rašytoja Joanne Rowling (geriau žinoma savo slapyvardžiu JK Rowling) šiais metais žengė naują karjeros žingsnį ir viso pasaulio skaitytojams pristatė pirmą romaną, skirtą suaugusiems „The Casual Vacancy“ („Laisva vieta“). Vos dienos šviesą išvydusi knyga užkariavo skaitomiausių knygų sąrašus, tačiau kritikai apie romaną atsiliepė dviprasmiškai. Pavyzdžiui literatūros kritikė Amanda Foreman viešai kritikavo JK Rowling ir sakė, kad ši nustojo tobulėti, o naujos knygos stilius primena vaikams išleistas knygas. Nepaisant kritikos BBC jau paskelbė, kad knyga „The Casual Vacancy“ bus perkelta į televiziją ir taps serialu. Lietuvos skaitytojai patys galės įvertinti pirmą JK Rowling suaugusiems skirtą knygą, nes šis leidinys pasirodys ir lietuvių kalba.

Reuters/Scanpix nuotr./Joanne Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joanne Rowling

Prieštaringai vertinama Nobelio literatūros premija

Nors Haruki Murakami vėl buvo įvardijamas kaip vienas realiausių kandidatų laimėti prestižinę Nobelio literatūros premiją, šis apdovanojimas atiteko pasaulyje mažai žinomam kinų rašytojui Mo Yanui. 57 metų rašytojas vadinamas vienu svarbiausių Kinijos dešimtmečio autorių, o pasaulyje viena garsiausių rašytojo knygų yra „Red Sorghum“ („Raudonas javų laukas“). Pagal šią knygą buvo pastatytas daug susidomėjimo sulaukęs kino filmas. Tačiau visa kita Mo Yano kūryba yra labai mažai žinoma. Po Nobelio literatūros premijos laimėtojo paskelbimo buvo pasirodę kalbų, kad Švedijos akademija pataikauja Kinijai, kuri įgauna vis svaresnį vaidmenį pasaulio politiniame žemėlapyje. O paties laureato pasisakymai apie tai, kad cenzūra turi ir teigiamų aspektų, bei bendradarbiavimas su Kinijos valdžia, sulaukė pasipiktinimo visame pasaulyje. Griežtai šį rašytoją kritikavo ir Salmanas Rushdie.

Bet kuriuo atveju, po apdovanojimo Mo Yanas išgyveno tikrą renesansą – jo knygos buvo iššluotos iš knygynų lentynų.

AFP/Scanpix nuotr./Mo Yanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mo Yanas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius