Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų knygos autorė Rasa Aškinytė: „Literatūra padeda paversti pasaulį geresniu“

Baigiantis Viliaus knygų mugei tradiciškai apdovanoti „Metų knygos rinkimai“ laureatai. Buvo apdovanoti autoriai knygų vaikams, suaugusiems, paaugliams bei poezijos kategorijose.
Apdovanojimų akimirka
Apdovanojimų akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Daugiau informacijos apie literatūrą, knygų konkursus rasite „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite ir jūs!

Šios akcijos sumanytoja Rūta Kačkutė prieš pristatant nugalėtojus sakė, kad iš pradžių daug kam atrodė, kad ši akcija nėra rimta, tačiau per dešimt metų abejonių dėl tokios akcijos reikalingumo nebeliko. Ji sakė, kad ši akcija įkvėpta BBC projekto „The Big Read“ ir jos esmė – ekspertai išrenka vertingiausias knygas ir vėliau už jas gali balsuoti patys skaitytojai. Ji pabrėžė knygų paaugliams svarbą, sakydama, kad tai yra labai pavojingas laikotarpis, nes jeigu nustoji skaityti būdamas paauglys, gali būti, kad nebeskaitysi ir suaugęs.

Šiemet balsavime už knygas balsavo rekordinis skaičius žmonių – 26 tūkstančiai. LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius teigė, kad šis konkursas kaip ir Knygų mugė, padėjo sugriauti mitą, jog Lietuva nėra skaitanti šalis.

Šiemet balsavime už knygas balsavo rekordinis skaičius žmonių

Vaikų kategorijoje nugalėtoja tapusi Danguolė Kundrotienė scenoje sakė, kad paprastai tokiomis progomis teigiama, jog žmogus apdovanotas talentu, tačiau jai kur kas svarbiau, jog ji apdovanota daugybe svarbių žmonių.

Paauglių kategorijoje nugalėtoju tapęs Vytautas Račickas džiaugėsi, kad pastaruoju metu vis daugiau skaito tie žmonės, kurie paprastai skaito mažiausiai – paaugliai.

Apdovanojimą už geriausią poezijos knygą atsiėmęs Vytautas Stankus dėkojo leidėjams, skaitytojams, o taip pat visiems žmonėms, kuriems knyga vis dar yra vertybė.

Metų prozos knygos autorė Rasa Aškinytė sakė: „Aš gyvenu kaip pasakoje Snieguolė ir septyni nykštukai, tačiau aplink mane yra ne setyni, o šimtai, tūkstančiai nykštukų“, – sakė R.Aškinytė. Ji sakė, kad vieną dieną mugėje prie jos priėjo žinomas rašytojas ir paklausė, kaip jai sekasi dorotis su šlove. R.Aškinytė teigė atsakiusi „Šlovė ateina ir praeina, o knygos lieka“. Ji sakė, kad būtent knygos yra svarbiausios, jos leidžia padaryti pasaulį geresniu.

Metų knyga suaugusiųjų kategorijoje skaitytojai išrinko Rasos Aškinytės romaną „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“ (leidykla „Vaga“), poezijos kategorijoje – Vytauto Stankaus knygą „Iš veidrodžio, už“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), knygų paaugliams kategorijoje – Vytauto Račicko apysaką „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“ (išleido V. Račickas), vaikų kategorijoje – Danguolės Kandrotienės apysaką-pasaką „Spintos istorijos“ (leidykla „Terra publica“).

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. Šiemet jau dešimtąjį kartą skaitytojai rinko jiems labiausiai patikusią knygą. Prieš dešimt metų buvo renkama tik knyga suaugusiesiems, o šiemet skaitytojai iš ekspertų pasiūlytų knygų balsuodami rinko Metų knygas keturiose kategorijose – suaugusiųjų, poezijos, paauglių ir vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius