Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų knygos rinkimai: knygos suaugusiems

Metų knygos rinkimai įgauna pagreitį. Skaitytojai gali pareikšti savo nuomonę trijose kategorijose: Metų knyga vaikams, Metų knyga paaugliams ir Metų knyga suaugusiesiems.
Metų knygos rinkimų lauretas bus apdvanoti vasario mėnesį.
Metų knygos rinkimų lauretas bus apdvanoti vasario mėnesį.

Spalio pradžioje knygų ekspertų komisija iš lietuvių autorių prozos ir eseistikos knygų, išleistų nuo 2010 m. rugsėjo 1 d. iki 2011 m. rugpjūčio 31 d., sudarė ir skaitytojams vertinti pateikė knygų, skirtų suaugusiems, penktetuką.

Naujienų portalas 15min.lt šįkart pristato suaugusiųjų kategorijos knygas.

Knygos viraelis/Alfonsas Andriuakevičius. Vėlyvieji tekstai
Knygos viršelis/Alfonsas Andriuškevičius. „Vėlyvieji tekstai“

Alfonsas Andriuškevičius. „Vėlyvieji tekstai“

Vienuoliktoji poeto, eseisto, vertėjo, dailės kritiko Alfonso Andriuškevičiaus (g. 1940) knyga. Joje skelbiami naujausi eilėraščiai, esė ir Rytų poezijos vertimai.

„A.Andriuškevičiaus eseistika ir poezija turi dvilypį poveikį – tie kūriniai ir persmelkia, ir yra šlifuojami intelektu. Toks unikalumas lemia šio autoriaus prozos ir poezijos skaitymo malonumą...“ – apie autorių pasakoja lietuvių prozininkė, eseistė Giedra Radvilavičiūtė.

Už knygą „Vėlyvieji tekstai“ poetui atiteko tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo" pagrindinis prizas – Jotvingių premija.

Romualdas Granauskas. „Trys vienatvės“

Knygos viraelis/Romualdas Granauskas. Trys vienatvės
Romualdas Granauskas. „Trys vienatvės“

Nauja Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato knyga.

Dešimt jos skyrių – dešimt pasakotojo gyvenimo tarpsnių. Mokymasis ir mokytojavimas, gyvenimo universitetai, rajoninio laikraščio redakcija, kelias į literatūrą ir pripažinimą, – visa tai vyko Šaukliuose, Mosėdyje, Sedoje, Skuode, Vilniuje.

Knygoje atsiskleidžia žmonės ir laikas bei savitas R.Granausko humoras, įprasminantis komiškas ar absurdiškas situacijas, kurių sovietinėje tikrovėje buvo apstu. Knygos pradžia ir pabaiga autobiografiškai istorijai suteikia klasikinio daugiareikšmio skambėjimo.

VIDEO: Romualdo Granausko kūrybos vakaras su knyga „Trys vienatvės" II

Sigitas Parulskis. „Prieš mirtį norisi švelnaus“

Knygos viraelis/Sigitas Parulskis. Priea mirtį norisi avelnaus
Sigitas Parulskis. „Prieš mirtį norisi švelnaus“

Šioje knygoje spausdinami šiuolaikinio lietuvių rašytojo Nacionalinės premijos laureato Sigito Parulskio tekstai, rašyti paskutiniais metais.

Juose pasakojamos kasdienės mūsų gyvenimo situacijos, komiškos ir sykiu dramatiškos, jose susitinka vyras ir moteris, herojus su savo praeitimi, buitis ir menas, ši diena ir amžinybė, čia skleidžiasi herojų vienatvė ir jausmų galia.

1965 m. vasario 10 dieną Obeliuose, Rokiškio rajone, gimęs, Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą baigęs, kultūrinės žiniasklaidos redakcijose dirbęs Sigitas Parulskis yra vienas kūrybingiausių ir įvairiapusiškiausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų.

Undinė Radzevičiūtė. „Baden Badeno nebus“

Knygos viraelis/Undinė Radzevičiūtė. Baden Badeno nebus
Undinė Radzevičiūtė. „Baden Badeno nebus“

„Baden badeno nebus“ – trečia Undinės Radzevičiūtės knyga po juodojo humoro ir absurdo mini romanų „Strekaza“ ir „Frankburgas“. Tai keistos istorijos apie žmones, kurių jūs nesutiksite gatvėje, o jeigu ir sutiksite, jie tų istorijų niekada jums nepapasakos...

„Naujoji knyga „Baden Badeno nebus“ atveria dar vieną šios talentingos kūrėjos briauną – mokėjimą pasakoti istorijas. Knygoje išlieka įprastas Undinės Radzevičiūtės stilius, įmanomas pavadinti „akupunktūrine proza“ – preciziški sakinių dūriai, taupus ir asketiškas kalbėjimas ir itin subtilus humoras. Undinės Radzevičiūtės istorijos – unikalios. Atitikmenų joms lietuvių literatūroje vargu ar rastume“, – sako literatūros kritikas Kęstutis Navakas.

Kristina Sabaliauskaitė. „Silva Rerum II“

„Silva rerum II“ – antrasis šios autorės romanas, tęsiantis Norvaišų šeimos istoriją. Tai

Knygos viraelis/Kristina Sabaliauskaitė. Silva Rerum II
Kristina Sabaliauskaitė. „Silva Rerum II

pasakojimas apie 1707–1710 metus. Karas, maras, badas, besaikė prabanga ir mirtinas alkis, švedų ir rusų kareiviai, žydai gydytojai, olandai kortuotojai, turkės sugulovės, prancūzės damos, užsispyrę žemaičiai ir ironiški vilniečiai, bevardis vienuolis, palaidojęs daugiau nei dvidešimt tūkstančių maro aukų, ir, žinoma, dar viena bajoriškos Norvaišų giminės karta.

Tai – tarsi tikras „atminties detektyvas“, iš kurio bus galima sužinoti, kaip susiklostė ankstesnės kartos narių likimai, nors kai kurie jų yra tokie, kad panorus juos įrašyti į „silva rerum“ – iš kartos į kartą perduodamą bajorų „šeimos knygą“ – ima drebėti ranka... Ar toks buvo visagalio Viešpaties planas? O gal visagalis tėra aklas atsitiktinumas?

Laureatas paaiškės vasarį

Šiais metais knygų suaugusiesiems ekspertų vertinimo komisiją sudaro: Rasa Drazdauskienė, Andrius Jakučiūnas, Kęstutis Navakas, Danutė Kalinauskaitė, Donatas Petrošius, Emilija Visockaitė.

Balsuoti už jums labiausiai patinkančia metų knygą suaugusiųjų kategorijoje galite paspaudę čia.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, o nuo 2010-ųjų įsijungė Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.

Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos iki einamųjų metų rugpjūčio 31 dienos.

Metų knygos rinkimai vyksta trijose kategorijose: Metų knyga vaikams, Metų knyga paaugliams ir Metų knyga suaugusiesiems.

Metų knygos laureatai tradiciškai apdovanojami vasario mėnesį Vilniaus knygų mugėje.

Paruošta remiantis Metų knygos organizatorių informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius