Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 19 /20:36

Mirė rašytoja Harper Lee

Penktadienį pranešta apie Pulitzerio premijos laureatės, knygos „Nežudyk strazdo giesmininko“ (To Kill a Mockingbird) autorės Nelle Harper Lee mirtį. Pasaulinio garso rašytojai buvo 89 metai.
Amerikiečių rašytoja Harper Lee
Amerikiečių rašytoja Harper Lee / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Alabamos valstijos Monrouvilio miesto, kuriame H.Lee gimė ir leido vienumoje paskutinius savo gyvenimo metus, atstovė spaudai patvirtino žiniasklaidos pranešimus apie šios rašytojos mirtį: „Ji iškeliavo“.

1960 metais pasirodęs romanas, įvertintas Pulitzerio premija, apibrėžė rasinę neteisybę Didžiosios Depresijos laikotarpiu JAV pietuose ir buvo įtrauktas į privalomus skaitinius mokyklose visame pasaulyje. Knyga išversta į daugiau kaip 40 kalbų, pagal ją pastatytas „Oskaru“ įvertintas filmas su Gregory Pecku.

Knygoje „Nežudyk strazdo giesmininko“ pasakojama apie juodaodį, neteisingai apkaltintą baltaodės išprievartavimu, ir narsų advokatą Atiką Finčą, kuris nepaklūsta savo visuomenei ir imasi ginti jį.

Šis romanas – reikšmingas XX amžiaus Amerikos literatūros kūrinys, o A.Finčas – vienas mėgstamiausių personažų Amerikos kultūroje.

2015-ųjų vasarą Monrouvilio gyventojai skubėjo įsigyti naują H.Lee romaną „Eik, pastatyk sargybinį“ (Go Set a Watchman), kuris vieną liepos vidurnaktį pasirodė prekyboje.

H.Lee gimtasis Monrouvilis, kuris buvo abejuose romanuose vaizduojamo Meikombo prototipu, gaudė iš susijaudinimo, švęsdamas klasika tapusios knygos „Nežudyk strazdo giesmininko“ tęsinio pasirodymą.

Romanas „Eik, pastatyk sargybinį“ buvo parašytas gerokai prieš literatūros klasika tapusį „Strazdą giesmininką“. Abiejuose romanuose yra daug tų pačių veikėjų. Naujai išleistoje knygoje, kurios rankraštis buvo dingęs, bet pernai vėl surastas, rašoma apie jos veikėjo Skauto Finčo sugrįžimą namo į pramanytą Meikombo miestą šeštajame dešimtmetyje.

H.Lee gimė 1926 balandį ir buvo jauniausia iš keturių vaikų. Jos tėvas buvo teisininkas ir Pilietinio karo generolo Roberto E. Lee palikuonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius