Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai kuria naujas technologijas, nukreiptas prieš elektroninių knygų piratavimą

Tai, kad knyga neišleidžiama elektroniniu formatu, toli gražu nereiškia, kad jos kopijos netrukus nepasklis būtent tokiu pavidalu be autorių sutikimo. Tuo dar kartą įsitikinta po naujos Stepheno Kingo knygos „Joyland“ pasirodymo. Tuo tarpu Vokietijos mokslininkai kuria naują technologiją, galinčią apsaugoti nuo piratavimo – ji jau dabar sulaukė prieštaringų įvertinimų, skelbia guardian.co.uk.
Elektroninės skaityklės
Elektroninės skaityklės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

NAUJIENAS APIE KNYGAS, RAŠYTOJUS, KONKURSUS IR NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS SEKITE IR TINKLE „FACEBOOK“. SPAUSKITE ČIA IR PRISIJUNKITE PRIE „15MIN KNYGŲ LENTYNOS“ GERBĖJŲ!  

Kaip jau skelbta anksčiau, rašytojas S.Kingas, išreikšdamas savo meilę spausdintoms knygoms, naująjį savo romaną „Joyland“ nusprendė išleisti tik popieriniame formate. 

Tačiau tai neapsaugojo nuo šios knygos pasirodymo internete – jau dabar galima piratinę šios knygos versiją rasti skaitmeniniu formatu. Knygą išleidusios „Hard Case Crime“ atstovai teigia, kad ši žinia nuliūdino, tačiau pripažino, jog kovoti su knygų piratavimu yra itin sudėtinga ir lygino tai su kova su narkotikais. „Sulaikote heroino prikrautą laivą, ir kas iš to? Atplaukia dar daugiau laivų, gabenančių dar daugiau heroino“, – sakė Charles Ardai. 

Jis teigė, kad tai nereiškia, jog leidėjams nerūpi piratavimas – tačiau jie tikisi, kad taip besielgiančių žmonių yra mažuma ir tai yra tik vienas iš daugelio iššūkių, su kuriais tenka susidurti šių laikų leidėjams. 

UPPA/Photoshot/Scanpix nuotr./Stephen King
UPPA/Photoshot/„Scanpix“ nuotr./Stephen King

Nauja technologija kelia rašytojų nepasitenkinimą

Tuo tarpu Vokietijos Fraunhoferio institute kuriama nauja technologija, galėsianti padėti kovoti su piratavimu. Skelbiama, kad kuriama nauja „Digital Rights Management“ (technologija, galinti apsaugoti muzikinius failus ar filmus nuo nelegalaus kopijavimo) sistema, pakeisianti parsisiųstos knygos žodžius (pavyzdžiui, žodis „invisible“ bus paverstas „not visible“, „unhealthy“ bus paverstas „not healthy“), ir tokiu būdu bus galima atsekti kiekvienos knygos kopiją ir jos savininką.  

Ši sistema, pavadinta SiDiM, jau sulaukė kritikos. Ją kol kas daugiausia kritikuoja ne leidėjai, o autoriai. Instituto atstovas Martinas Steinebachas sakė, kad rašytojai baiminasi to, jog jų parašyti sakiniai bus keičiami automatizuotai ir bus iškreipta prasmė. Vienas iš tokių autorių – rašytojas Lloydas Shepherdas. Jis teigė, kad šios technologijos įgyvendinimo atveju iškils ir intelektinės nuosavybės apsaugojimo problemos, o rašytojai turės pasirašyti sutartis, leidžiančias keisti jų tekstus. Jis teigia, kad tai sunkiai įsivaizduojama.  

Rašytojas sako, kad vieninteliai būdai kovoti su piratavimu yra kultūriniai ir ekonominiai, o ne pastangos gaudyti nelegalią kopiją parsisiuntusius skaitytojus. 

Kitas rašytojas Nickas Harkaway'us teigė, kad nėra susirūpinęs tuo, kaip šios sistemos pagalba būtų keičiamas tekstas. Jo manymu, pakeisti vieną žodį kitu būtų pakankamai paprasta, nebent kalba eitų apie subtilius poetinius tekstus. Jis problemą įžvelgia kitur. Anot rašytojo, jam svetima pati idėja, kad „tekstas sektų skaitytoją“, ir pavadino šį sumanymą kvailu.

Rašytojas taip pat teigė, kad piratavimas ne visada yra neigiamas reiškinys – įrodyta, kad kartais jis netgi skatina pardavimus. 

L.Shepherdas teigia, kad pirma ir natūrali rašytojų reakcija į šią technologiją buvo baimė, kaip tai paveiks teksto vientisumą. Tačiau jis pripažino, kad su panašia baime dažnai priimamos technologinės naujovės, kurios vėliau tampa įprastomis, tad šios sistemos įvertinimui reikia laiko, kad būtų galima rasti geriausią sprendimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius