-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokytojų namuose pristatyta dainuojamosios poezijos knyga „Tai − aš“

Antradienio vakarą Vilniaus mokytojų namų svetainėje buvo pristatyta Juozo Žitkausko knyga „Tai − aš“. Bardų istorija. Pirmasis tarptautinis festivalis“. Knygos priedą – kompaktinę plokštelę „Tai − aš“ sudarė dainuojamosios poezijos koncertų organizatorius Gediminas Storpirštis.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Nors knyga iš spaustuvės atkeliaus tik šį penktadienį, tačiau susirinkę palydėjo ją dainomis ir sveikinimo kalbomis. Nepamirštas buvo ir Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis, kurio dešimtmečio proga knyga ir buvo pradėta kurti.

Knygos autorius J.Žitkauskas pasakojo, kad pagrindinis impulsas sukurti knygą buvo dešimtojo festivalio artėjimas. Šis dainuojamosios poezijos festivalis bus jubiliejinis. „Mintis apie knygą kilo praėjusiais metais. Galvojau, kad ir kaip skaitmeninės technologijos ateina į mūsų gyvenimą, bet tikiu, kad knyga dar toli gražu ilgai nebus išstumta“,− kalbėjo J.Žitkauskas. Knygos pavadinimas kilo nuo Vytauto Kernagio dainos „Nenusigąsk, tai aš“.

Festivalis tėra akimirka, teikianti žmogui gražią emociją, tačiau sudalyvavus renginyje ar paklausius koncertų atsiminimai žmogui išlieka ne visi. Kai kurie išblunka, o kai kurie gal ir visai neišlieka. Tai, kas yra užfiksuota knygoje, išlieka kartoms. Žmogus, turintis knygą galės ją paskaityti ir po kelių dešimtmečių − prisiminti, kaip kūrėsi festivalis, kaip atrodė dainuojamoji poezija iki festivalio atsiradimo, kaip ji atrodo dabar, praėjus dešimčiai metų nuo pirmojo renginio.

Labai džiaugiuosi, kad per dešimtmetį dainuojamosios poezijos tradicijos labai pasikeitė. Manau, kad tai buvo bent jau maža dalimi, tačiau mūsų festivalio nuopelnas. Kalbėjo knygos autorius.

„Labai džiaugiuosi, kad per dešimtmetį dainuojamosios poezijos tradicijos labai pasikeitė. Manau, kad tai buvo bent jau maža dalimi, tačiau mūsų festivalio nuopelnas. Pamatėme, kad bardai yra ne tik Lietuvoje, Rusijoje, Lenkijoje, bet ir Vakarų Europoje, kitose pasaulio šalyse“, − kalbėjo knygos autorius.

J.Žitkauskas itin smarkiai dėkojo festivalio idėjininkams, kurie savo mintimis, idėjomis, geradaryste leido festivaliui įvykti. Knygoje taip pat yra atskira publikacija apie festivalio savanorius.

„Dažniausiai kalbame apie festivalių renginius, atlikėjus, fasadinę pusę. O apie tą nematomą pusę kalbėti pamirštame. Apie tuos žmones, kurie dirba dieną−naktį, verda mintimis, kartais turi išklausyti nepasitenkinimų tiek iš žiūrovų, tiek iš dalyvių. Jie visa tai turi sugerti. Bet dažniausiai mes pamirštame jiems padėkoti. Jie sudaro labai didelę tą nematomą festivalio pusę. Juk dažniausiai namo pamatai yra giliau nei matosi“, − festivalio savanorius gyrė J.Žitkauskas.

Kiekvienais metais Tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio organizatoriai kviesdami atlikėjus iš užsienio stengiasi kuo daugiau papasakoti apie juos plačiajai visuomenei: „Mes žinome, kad tai yra geras, įdomus atlikėjas, bet publiką, klausytojus ganėtinai nelengvai įtikinti.“ Festivalyje per dešimtmetį yra dalyvavę atlikėjų daugiau nei iš dvidešimties pasaulio valstybių. 

Kiekvienas dainuojamąją poeziją gali suprasti savaip. Per pirmąjį festivalį jo organizatoriai, tarp kurių buvo ir Vytautas Kernagis, ir Sigitas Geda, ir Danielius Sadauskas, diskutuodami apie dainuojamąją poeziją taip ir nepriėjo vieningos nuomonės − kas ji yra. „Gal ir gerai. Kažkas turi būti mįslingo, jei atversi visas kortas neišliks paslapties, gražaus mistiškumo. Paslaptis yra viliojanti“, − kalbėjo knygos autorius J.Žitkauskas.

Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai − aš“ prasidės pirmadienį (spalio 15 d.). Įžanginis koncertas į festivalį vyks penktadienį, spalio 12 d., Vilniaus geležinkelio stotyje.

Festivalio programą rasite čia.

Literatūros naujienas galite sekti specialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius