Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja knyga pristatys Marijos Teresės Rožanskaitės kūrybą

Sausio 25 d., trečiadienį, 17.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje įvyks knygos „Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai“ pristatymas. Marija Teresė Rožanskaitė – viena iš tų menininkių, kurių darbai laikui bėgant tampa vis įdomesni ir aktualesni. Skaityti ir vartyti šią knygą galima nuo bet kurio puslapio – kiekvienas susikurs savitą Rožanskaitės pasaulio vaizdą.
 „Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai"
„Marija Teresė Rožanskaitė: vaizdai ir tekstai" / Knygos viršelis

Menininkei skirtas albumas-žodynas pristato svarbiausius jos kūrinius, temas ir idėjas. Abėcėlinis sudarymo principas padeda orientuotis Rožanskaitės kūryboje ir Lietuvos dailės procesuose nuo atšilimo laikotarpio iki 2007-ųjų. Tai knygos formato asambliažas iš autorės minčių, spaudoje publikuotų ir specialiai parašytų tekstų, kurį išleido Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos skyrius. Dalyvauja: sudarytoja Laima Kreivytė, menininkai Marijus ir Gediminas Piekurai, Juozas Galkus, dailėtyrininkai Viktoras Liutkus ir dr. Skaidra Trilupaitytė.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad apie leidinį ir menininkės kūrybą kalbės sudarytoja Laima Kreivytė, menininkai Marijus ir Gediminas Piekurai, Juozas Galkus, dailėtyrininkai Viktoras Liutkus ir Skaidra Trilupaitytė.

Marijos Teresės Rožanskaitės (1933-2007) kūrybai skirtą albumą-žodyną 2011 m. pabaigoje išleido Tarptaurinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos skyrius. Tai knygos formato asambliažas iš menininkės minčių, spaudoje publikuotų ir specialiai parašytų tekstų. Jie sugrupuoti abėcėlės tvarka pagal dailininkei svarbias temas (asambliažas, dailės istorija, medikalizacija etc.) Analizuojant Rožanskaitės kūrybą atsiveria Lietuvos dailės panorama nuo atšilimo laikotarpio iki 2007-ųjų.

Muziejuose ir dirbtuvėje saugomi Marijos Teresės Rožanskaitės darbai (kai kurie niekur nereprodukuoti) knygoje atsidura šalia juos lydėjusių recenzijų (dailininikė Violeta Boskaitė). Iš gausios rankraštinės ir spausdintintos medžiagos atrinktų tekstų ar jų fragmentų nesieja vienas principas. Sovietmečiu rašyti Viktoro Liutkaus ir Alfonso Andriuškevičiaus straipsniai atskleidžia Rožanskaitės kūrybos vertinimus jos kartos kontekste, o Agnės Narušytės fotografijos refleksijos ir Rimos Praspaliauskienės medicininės antropologijos įžvalgos atveria šiandienos tarpdisciplininę perspektyvą. Kartu pateikiamos ir menininkės mintys apie kūrybą, nerealizuotus sumanymus, skaudžias patirtis ir reikšmingus žmones: profesorių Antaną Gudaitį, Vincą Kisarauską, Justiną Mikutį. 

Be paminėtųjų, knygos autoriai yra visi rašiusieji: Dovilė Aleksandravičiūtė, Jurga Armanavičiūtė-Minčinauskienė, Laimutė Cieškaitė-Brėdikienė, Austėja Čepauskaitė, Kęstutis Grigaliūnas, Erika Grigoravičienė, Vincas Kisarauskas, Laima Kreivytė, Monika Krikštopaitytė, Laima Laučkaitė, Jurgita Ludavičienė, Rūta Mikšionienė, Rita Mikučionytė, Vidas Poškus, Viktorija Ryžovaitė, Augustinas Savickas, Rūta Taukinaitytė, Jonas Valatkevičius, Kazys Varnelis ir Aistė Paulina Virbickaitė. Autorių ir tekstų apie dailininkę yra žymiai daugiau – juos galima rasti išsamioje bibliografijoje.

Rožanskaitės paveikslus, instaliacijas, parodas ir svarbius žmones fotografavo Vidmantas Ilčiukas, Algimantas Kunčius, Antanas Lukšėnas, Gintautas Trimakas, Arūnas Kulikauskas, Valerija Dichavičienė, Giedrius Jucevičius ir dailininkės kūrybos metraštininas Juozas Matonis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius