Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausias Roko Flick romanas iš užmaršties prikelia kuršių istoriją

Gerai žinomas rašytojas, profesorius, ekonomistas ir habilituotas socialinių mokslų daktaras Rokas Flick šiandien švenčia savo 80-mečio jubiliejų. Su šia neeiline proga sutapo ir naujojo rašytojo istorinio romano pasirodymas, kuriam R. Flick pasirinko iki šiol beveik nenagrinėtą temą – XII a. gyvenusius kuršius.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Šią išnykusią gentį rašytojas kviečia pažinti savo knygoje „Pradingę klajojančiam smėlyje“, kurią išleido leidykla „Alma littera“. Joje skaitytojų laukia ne tik baltų vikingais vadintos genties kasdienybės ypatybes, bet ir intriguojantys, aistromis bei kovomis apipinti pagrindinių veikėjų gyvenimo vingiai.

Knyga „Pradingę klajojančiam smėlyje“ – tai istorinis romanas, kuris pirmą kartą plačiąją visuomenę supažindina su gūdžių viduramžių laikais klestėjusios tautos lemtimi. Remiantis archeologiniais duomenimis, aplinkinių tautų analais bei skandinavų sagose išsaugotais pasakojimais, knygoje atkuriama kuršių tautos gyvavimo ir išnykimo istorija.

Tam, kad sukurtų autentišką pasakojimą, rašytojas vienerius su puse metų paskyrė informacijos rinkimui vien šiam romanui.

„Iki šiol mes mažai domėjomės šio laikotarpio kultūra. Baltai neturėjo rašto, todėl žinios apie juos galėjo sklisti tik iš lūpų į lūpas. Tačiau kuršiai buvo ne tik žemdirbiai ir jūreiviai, bet ir kariai, plėšikai, kurie savo patyrimą perdavė tautoms, į kurias vėliau įsiliejo. Mes gerai žinome, kad kuršiai buvo ypatingai aktyvūs ir gyvybingi – net Danijos, tuomet dar vadintos Jutlandija, gyventojai bažnyčiose meldėsi „Dieve, saugok mus nuo kuršių“. Aš manau, kad tai įdomus ir nepažintas metas, kai mūsų krašte klestėjo vergvaldystė, daugpatystė, vyko nuolatinės kovos dėl valdžios su Skandinavijos tautomis“, – knygą pristato romano autorius R. Flick.

Pasak rašytojo, kuršių įsivaizdavimą nuskurdino ir tarybiniai metai, kai buvo vengiama vergovės temos. Todėl šiandien ir manome, kad vergovės būtą Skandinavijoje, Romoje, bet tik ne pas mus. Tačiau tai laikai, kai kuršių moterys, rodydamos pagarbą ir ištikimybę vyrui, susidegindavo laužuose, o į nelaisvę paimto žmogaus vertė buvo itin maža – Gotlando saloje buvo pagrindinis vergų turgus, kuriame žmones mainydavo į pinigus ar gyvulius.

„Pagrindinis romano veiksmas, intrigos ir meilės dramos vyksta istorinėje Mėguvos žemėje, dabartinės Palangos apylinkėse. Tačiau rašydamas siekiu ne tik atskleisti praeities istoriją, tačiau kelti ir šiandienos Lietuvai aktualų klausimą: ar mes turime visas sąlygas, galimybes bei norą išlikti galinga, žinoma ir tvirta tauta? Tai labai rimtas klausimas, apie kurį galvojau vystydamas romano istoriją“, – apibendrina R. Flick.

Romano „Pradingę klajojančiam smėlyje“ autorius Rokas Flick gimė 1936 metais. Vokiečių kilmės rašytojas yra pažįstamas kaip daugybės kritikų ir skaitytojų dėmesio susilaukusių romanų trilogijos „Šiaurės Sachara“, „Paskutinis traukinys“ ir „Emma, pastoriaus duktė“ autorius. Naujausiame romane apie kuršius rašytojas kviečia pažinti savo krašto ir iš žemėlapio pasitraukusios genties istoriją bei įsitraukti į XII a. gyvenimo verpetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius