-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujoje knygoje garsūs autoriai rašo apie Vakarų Kranto okupaciją

Grupė Pulitzerio ir Nobelio premijų laureatų ir kitų garsių rašytojų pristatė naują knygą apie gyvenimą Vakarų Krante – palestiniečių teritorijoje, kurią prieš lygiai 50 metų užėmė Izraelis. Esė rinkiniu „Alyvmedžių ir pelenų karalystė“ („Kingdom of Olives and Ash“) norima atkreipti dėmesį į tiek izraeliečiams, tiek palestiniečiams kenksmingą situaciją, rašo AP.
Izraelis Vakarų Krantą užėmė prieš lygiai 50 metų
Izraelis Vakarų Krantą užėmė prieš lygiai 50 metų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rašiniuose pasakojama apie palestiniečių, gyvenančių tarp Izraelio statomų vis naujų nausėdijų, vargus ir apskritai apie abiejų tautų kolektyvinę traumą

Projektą vykdė 26 autoriai, tarp jų – Pulitzerio premijos laimėtojai Michaelas Chabonas, kuris yra Amerikos žydas, Geraldine Brooks. Taip pat – garsus airis Colmas Toibinas, perujietis Nobelio literatūros premijos laureatas Mario Vargas Llosa.

Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa

Nevyriausybinės organizacijos iniciatyva

Visi šie rašytojai pernai lankėsi Vakarų Krante ir Gazos Ruože, kad pamatytų, kaip gyvenama šiose teritorijose.

M.Chabonas: „Mes čia pamatėme, kad Izraelio, į kurį mes visi esame tiek investavę, egzistavimas priklausomas nuo okupacijos nutraukimo.“

Pagal tarptautinę teisę Izraelis jas yra okupavęs, tačiau žydų valstybė jas vadina „ginčytinomis“. Gazos Ruože, iš kurio Izraelio pajėgos pasitraukė 2005 metais, dabar šeimininkauja grupuotė „Hamas“.

Kūriniuose aprašoma į dvi dalis suskaldytas Hebrono miestas, naktinis gyvenimas Gazos mieste, verslininkų patiriami sunkumai Ramaloje.

„Visi mes atvykome be išankstinių nusistatymų. Viską pamatėme patys ir turėjome progą pabendrauti su vietos žmonėmis“, – teigė M.Chabonas.

Michaelas Chabonas
Michaelas Chabonas

Projektą inicijavo Izraelio nevyriausybinė organizacija „Breaking the Silence“, vienijanti buvusius karius, kurie pasisako prieš kariuomenės politiką palestiniečių teritorijose. Judėjimą nuolat aršiai kritikuoja Izraelio vyriausybė, kuriai nepatinka jo vykdomi tarptautiniai projektai.

Knyga išleista minint 50-ąsias Šešių dienų karo metines. 1967 metų karo metu Izraelis okupavo Sinajaus pusiasalį, Golano aukštumas, Gazos Ruožą, Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę.

Dėmesys – ir „Hamas“ ekstremistams

„Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį į gyvenimą Vakarų Krante. Ypač norime atkreipti dėmesį tų, kurie nekreipia dėmesio“, – teigė esė rinkinį redagavęs M.Chabonas, augęs JAV miesto Pitsburgo žydų bendruomenėje.

Rašytojas tikina, kad projektas nėra nukreiptas prieš Izraelį – esą tik prieš Izraelio politiką. Antai Ayelet Waldman ir „Breaking the Silence“ įkūrėjas Yehuda Shaulis laiko save Izraelio patriotais.

„Mes čia pamatėme, kad Izraelio, į kurį mes visi esame tiek investavę, egzistavimas priklausomas nuo okupacijos nutraukimo“, – tikino M.Chabonas.

Izraelis stato nausėdijas Vakarų Krante
Izraelis stato nausėdijas Vakarų Krante

Autoriai rašo ne tik apie palestiniečių vargus. Daug dėmesio skiriama ir nuo terorizmo kenčiantiems izraeliečiams – 2015 metų pabaigoje civilius ėmė peiliais badyti palestiniečiai paaugliai, anksčiau daugybę atakų rengė „Hamas“. Prisimenamos ir Hebrono žydų žudynės 1929-aisiais, kai Izraeli dar nebuvo valstybė.

Palestiniečių politiniai lyderiai siekia, kad Vakarų Krantas, Gazos Ruožas ir Rytų Jeruzalė sudarytų jų ateities valstybę. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu atmeta galimybę sugrįžti prie 1967 metų sienų.

Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje įrengtose Izraelio nausėdijose šiuo metu gyvena per 600 tūkst. izraeliečių, o derybos dėl „dviejų valstybių sprendinio“ vis stringa.

Knygą „Alyvmedžių ir pelenų karalystė“ galima įsigyti „Amazon“ internetiniame knygyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius