Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios Livonijos kronikos – kai ambicijoms ribą nubrėžia tik mirtis

Viena įdomiausių Lietuvos kūrėjų vadinama rašytoja Undinė Radzevičiūtė išleis naują romaną „Kraujas mėlynas“, kuris knygynuose pasirodys jau vasario pirmosiomis dienomis.
U.Radzevičiūtės knyga „Kraujas mėlynas“
U.Radzevičiūtės knyga „Kraujas mėlynas“ / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.

Unikaliu stiliumi pasižymintys autorės kūriniai net keturis kartus buvo patekę į kūrybingiausių metų knygų sąrašus, du kartus į geriausių metų knygų sąrašus, o 2015 m. romanas „Žuvys ir drakonai“ įvertintas prestižine Europos Sąjungos literatūros premija ir Lietuvių PEN centro išrinktas tarp geriausių dešimtmečio knygų. Šiuo metu yra kilęs didelis užsienio leidėjų susidomėjimas rašytojos knygomis. Jos verčiamos į 7 Europos kalbas, autorei skiriamas nemenkas tarptautinis dėmesys.

Kiekvieno naujo U.Radzevičiūtės kūrinio pasirodymas skaitytojų ir kritikų sutinkamas kaip literatūros įvykis. Originalus, nepakartojamas rašymo stilius, savita estetiškai išbaigta struktūra, koncentruota mintis U.Radzevičiūtei leidžia užimti išskirtinę aiškiai apibrėžtą vietą šiandienos literatūros tradicijoje. Savo kūriniais rašytoja įrodė gebanti praplėsti šiuolaikinės lietuvių romanistikos ribas.

V.Braziūno nuotr./Undinė Radzevičiūtė
V.Braziūno nuotr./Undinė Radzevičiūtė

Kaip pristatydama naująjį romaną „Kraujas mėlynas“ teigia autorė: „Kraujo spalva pasikeičia dėl to, kad nuolat valgant iš sidabrinių indų į jį patenka sidabro dalelių. O kai sidabro dalelės į šeimos kraują patenka keletą šimtmečių iš eilės, tas kraujas tampa lyg užnuodytas. O užnuodytas kraujas didina žmogaus ambicijas.“

Didelės ambicijos ne visada pavojingos, bet jei susiklosto palankios aplinkybės joms augti, galima lengvai pasiekti tą ribą, kai jos pradeda naikinti viską aplinkui. Netgi patį ambicijų turėtoją. Ir veda ir jį, ir tuos, kurie su juo, į mirtį.

Šis romanas pasakoja apie vienos pavojingiausių Europos šeimų šiaurinę šaką, veikusią čia pat, už Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sienos, Livonijoje. Beje, kūrinio pradžioje pateikiama labai intriguojančių detalių apie ryšį, siejantį šią giminę su pačia autore.

Kūriny Europos viduramžiai jau gęsta, o su jais nyksta ir religiniai ordinai; kaip tik tuo metu aštuoniolikmetis Vestfalijos riteris Bernhardas von der Borchas atvyksta į Livoniją ir greitai tampa Livonijos Marienburgo pilies komendantu. Bet jo tikslai ir ambicijos – daug didesni. Vienas iš jo prosenelių buvo Livonijos Ordino Magistras, tad Bernhardas yra įsitikinęs, kad vieną dieną jis irgi taps Magistru. Jis mano, kad pasaulyje viskas įmanoma, reikia tik įtikinamos priežasties veikti.

Undinė Radzevičiūtė naująjį romaną „Kraujas mėlynas“ pristatys artėjančioje Vilniaus knygų mugės nekasdienių pasimatymų dieną – šeštadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius