-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Neskubėkite deginti knygų. Elektroninės skaityklės jų nepakeis

Popierinių knygų mėgėjai, galite lengviau atsidūsti – visos kalbos apie spausdintų knygų mirtį yra perdėtos, „The Wall Street Journal“ publikuojamame komentare rašo Nicholas Carr.
Skaityklė
Skaityklė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Knygų naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Nuo to laiko, kai prieš penkerius metus „Amazon“ pristatė populiariąją skaityklę, šios srities žinovai ėmė kalbėti, kad knygų leidybos ateitis persikels į skaitmeninę erdvę. Nuomonės dėl to, kada tekstas persikels iš puslapių į ekranus, skyrėsi. Tačiau buvo sutariama, kad skaitmenizacija, jau paveikusi muziką, nuotraukas ir žemėlapius, neabejotinai atkeliaus ir į knygų pasaulį. Prieš kelis metus vienas žinovas teigė, kad 2015 metais tradicinių knygų nebeliks.

Tačiau praėjus pusei dešimtmečio nuo elektroninių knygų revoliucijos pradžios prognozės dėl tradicinių knygų ateities staiga ėmė atrodyti šviesesnės. Prekyba knygomis kietais viršeliais demonstruoja stebėtiną atsigavimą. Elektroninių knygų pardavimai pastebimai lėtėja. Elektroninių skaityklių pardavimai smunka, nes pirkėjai linkę rinktis planšetinius kompiuterius. Gali būti, kad elektroninės knygos ne pakeis spausdintas knygas, tačiau atliks panašią rolę kaip audio knygos – tradicinio skaitymo papildymą, o ne pakeitimą.

Kaip smarkiai amerikiečiai prisirišę prie senovinių knygų? Tiesiog žvilgtelėkite į praėjusio mėnesio „Pew Research Center“ tyrimą. Jis rodo, kad suaugusiųjų, kurie skaito elektronines knygas, skaičius praėjusiais metais išaugo kukliai – nuo 16 iki 23 proc. Tačiau šis tyrimas taip pat parodė, kad 89 proc. įprastinių knygų skaitytojų per praėjusius metus skaitė bent vieną spausdintą knygą. Tik 30 proc. jų sakė, kad per pastaruosius trejus metus perskaitė nors vieną elektroninę knygą.

Dar daugiau, Amerikos leidėjų asociacija paskelbė, kad metinis elektroninių knygų pardavimo augimas 2012 metais siekia 34 proc. Tai vis dar solidūs skaičiai, tačiau tai yra staigus nuosmukis, lyginant su su triženkliais skaičiais per praėjusius ketverius metus.

Pirminis elektroninių knygų sprogimas ima atrodyti tarsi nukrypimas nuo normos. Pirmieji šios technologijos mėgėjai – maža, bet entuziastiška grupė – perėjo prie elektroninių knygų greitai ir per koncentruotą periodą. Kitiems atsivertėliams tai padaryti bus sunkiau. 2012 metų „Bowker Market Research“ atliktas tyrimas parodė, kad tik 16 proc. amerikiečių neseniai įsigijo elektroninę knygą ir net 59 proc. sakė, kad jie neketina tokių knygų pirkti.

Mes galbūt buvome klaidingai įvertinę elektroninių knygų esmę

Tuo tarpu elektroninių skaityklių pakeitimas planšetiniais kompiuteriais taip pat gali sumažinti elektroninių knygų pardavimus. „IHS iSuppli“ duomenimis, 2012 metais elektroninių skaityklių pardavimai krito 36 proc., tuo tarpu, kai planšetinių kompiuterių pardavimai vis auga. Priverstos tokiuose įtaisuose kaip „iPad“ ar „Kindle Fire“ konkuruoti su tokiais lengvais malonumais kaip žaidimai, vaizdo įrašai ar „Facebook“, elektroninės knygos praranda visą savo žavesį. Faktas, kad elektroninė knyga negali būti parduota ar atiduota po to, kai ji perskaitoma, taip pat mažina produkto vertę.

Be praktiškų priežasčių, nulemiančių elektroninių knygų pardavimų mažėjimą, gali būti, kad vyksta kai kas gilesnio. Mes galbūt buvome klaidingai įvertinę elektroninių knygų esmę.

Nuo pat pradžių elektroninių knygų pardavimai neproporcingai augo grožinės literatūros srityje. Romanai sudarė apie du trečdalius elektroninių knygų pardavimų. Perkamiausių skaitmeninių knygų sąrašuose dominuoja trileriai ar romantiškos istorijos. Panašu, kad skaitymas ekrane ypatingai gerai tinka lengvai pramoginei literatūrai, kuri tradiciškai parduodama oro uostuose arba prekybos centruose minkštais viršeliais.

Tai tos knygos, kurios laikomos mažiausiai vertingomis. Mes perskaitome jas greitai ir, užvertę paskutinį puslapį, neturime jokio noro prie jų prisirišti. Mes galbūt netgi jaučiamės kiek nesmagiai, kai kas nors pamato mus skaitančius tokias knygas, dėl to anoniminės skaitmeninės šių knygų versijos atrodo labai patrauklios. „Fifty Shades of Grey“ fenomenas nebūtų įvykęs, jeigu neegzistuotų elektroninės knygos.

Rimtesnės literatūros mėgėjai buvo mažiau linkę pereiti į skaitmeninę erdvę. Jie labiau vertina ilgaamžiškumą, knygos svorį, lytėjimo malonumus, tai, ką mes vis dar vadiname „tikromis knygomis“, tai, ką gali padėti ant lentynos.

Kitais žodžiais tariant, elektroninės knygos galbūt tiesiog taps kitu formatu – dar lengvesnių, greičiau išmetamų pramoginių knygų lengvais viršeliais versija. Tai atitiktų duomenis, kad žmonės, pradėję pirkti skaitmenines knygas, nebūtinai nustoja pirkti spausdintas. „Pew“ atliktas tyrimas rodo, kad beveik 90 proc. elektroninių knygų skaitytojų toliau skaito ir tradicines knygas. Panašu, kad abi šios formos tarnauja skirtingiems tikslams.

Išgyvenęs 500 technologinių perversmų metų Gutenbergo išradimas gali atlaikyti ir skaitmeninį antpuolį. Yra kažkas tokio spausdintoje, įrištoje knygoje, ko mes visai nenorime atsikratyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius