Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio premijos laureatė S.Aleksijevič parašė įžangą R.Vanagaitės knygos rusiškam leidimui

Tarp perkamiausių knygų prieš keletą metų buvusi rašytojos Rūtos Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“ bus išversta į rusų kalbą, o šios knygos leidimui įžanginį žodį parašė ne bet kas, o pati Nobelio premijos laureatė, Baltarusijos rašytoja Svetlana Aleksijevič. Apie tai savo feisbuko paskyroje pranešė R.Vanagaitė.
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dar šią savaitę buvo skelbta, kad už romaną „Mūsiškiai“ R.Vanagaitė Vienoje buvo apdovanota Europos žydų kongreso apdovanojimu. Rašytojai buvo įteikta statulėlė „Auksinė viltis“.

Rusijos verslininko Moše Kantoro, kuris siejamas su Kremliumi, vadovaujamas Europos žydų kongresas anksčiau R.Vanagaitei reiškė paramą skandalo, į kurį buvo įsivėlusi autorė, metu. Lietuvos skaitytojams neprasprūdo pro akis, kad M.Kantoro pavardė yra atsidūrusi JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos paskelbtame juodajame sąraše, kuriame yra 114 rusų politikų ir 96 oligarchai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič

Nuo šiol pati savo knygų prekyba besirūpinanti R.Vanagaitė paskelbė, kad į rusų kalbą bus išversta jos knyga „Mūsiškiai“. Joje pasakojama apie žydų genocidą Lietuvoje, o knygos anotacijoje teigiama, kad ji yra grįsta istorikų įžvalgomis, žudikų išpažintimis ir liudininkų pasakojimais.

„Mūsiškiai“ jau yra išėję lenkų ir hebrajų kalbomis o netrukus bus išleisti rusų kalba. Leidžia nuostabi leidykla „Corpus“. Galit toliau sakyt mantras apie Putino kėslus, bet įžangą knygai ką tik parašė Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič!“ – savo feisbuko paskyroje paskelbė R.Vanagaitė.

Baltarusijos rašytojai S.Aleksijevič 2015 metais įteikta prestižinė Nobelio literatūros premija. Ji tapo pirmąją Baltarusijos rašytoja, gavusia šį apdovanojimą, nors gimtinėje jos knygos nėra leidžiamos. Tokią situaciją S.Aleksijevič yra apibūdinusi „šliaužiančia cenzūra“.

15Min publikuotų Svetlanos aleksijevič knygų recenzijos

R.Vanagaitė po kilusio skandalo, kai remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą vienas iš partizanų vadų Adolfas Ramanauskas-Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB, pati rūpinasi savo knygų prekyba ir platinimu – leidykla, „Alma littera“, su kuria anksčiau dirbo rašytoja, nutraukė bendradarbiavimą.

Rašytojai buvo grąžintos anksčiau leidyklos išleistos knygos – per 26 tūkst. egzempliorių.

Leidykla „Alma littera“ yra išleidusi šešias R.Vanagaitės knygas – „Pareigos metas: pirmoji knyga Lietuvoje apie artimųjų senatvę ir slaugą“, kurios 2014-ųjų leidimo tiražas siekė 2 tūkst., 2015-ųjų – 1,5 tūkst. egzempliorių; „Ne bobų vasara“, 2015 metais išleistą 4,5 tūkst., 2016 metais – 2 tūkst., 2017 metais – 2,5 tūkst. egzempliorių tiražais; „Ne bobų reikalai“, 2016 metais išleistą 5 tūkst. egzempliorių tiražu; „Mūsiškiai“, 2016-aisiais padaugintą beveik 16 tūkst. egzempliorių tiražu; „Jis“, kuri praėjusiais metais buvo išleista 15 tūkst., šįmet – 5 tūkst. egzempliorių tiražais, ir naujausią knygą „Višta strimelės galva“, kurios tiražas siekia 15 tūkst. egzempliorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius