Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo literatūrinių sensacijų iki ISIS vergės atsiminimų – ko Vilniaus knygų mugėje siūlo ieškoti „Baltos lankos“

Artėjant svarbiausiai knygių šventei – Vilniaus knygų mugei, leidyklose pats darbymetis, o skaitytojai susidarinėja sąrašus, ką privalu pavartyti, o gal ir įsigyti Knygų mugėje.
Vilniaus knygų mugės tema 2018 metais
Vilniaus knygų mugės tema 2018 metais / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kad visame šurmulyje vertingiausius leidinius atrasti būtų paprasčiau – leidykla „Baltos lankos“ pristato naujausias, svarbiausias knygas, į kurias siūlo atkreipti dėmesį Vilniaus knygų mugės metu.

Karl Ove Knausgård „Mano kova. Mirtis šeimoje“

Karlas Ove Knausgårdas – garsiausias šiuolaikinis norvegų rašytojas, Norvegijoje vadinamas fenomenu, kai kurių literatūros kritikų laikomas talentingiausiu šių laikų prozininku.

Knygos viršelis/Karl Ove Knausgård „Mano kova. Mirtis šeimoje“
Knygos viršelis/Karl Ove Knausgård „Mano kova. Mirtis šeimoje“

Visame pasaulyje išgarsėjusiame šešių autobiografinių romanų cikle „Mano kova“ K. O. Knausgårdas šokiruojamai atvirai aprašo savo paties gyvenimą, o kiekviena ciklo knyga skaitoma kaip talentingai parašytas romanas. Pirmame ciklo romane „Mirtis šeimoje“ dokumentuojami paauglystės prisiminimai, aistra roko muzikai, pirmasis įsimylėjimas, santykiai su vyresniuoju broliu, mylinčia, tačiau blankia motina ir nenuspėjamu tėvu.

Philippe Claudel „Brodekas”

Į kaimą atkeliauja nepažįstamasis, kurio elgesys ima kurstyti kaimo gyventojų baimes ir prisiminimus. Vėliau įvykdoma atvykėlio žmogžudystė, kurioje dalyvauja beveik visi kaimo vyrai – išskyrus Brodeką, kuris įpareigojamas parašyti apie tai raportą. Greta užsakyto aprašymo išnyra gyvenimo istorija žmogaus, kuris koncentracijos stovykloje turėjo ryžtis tapti Šunimi Brodeku, kad išgyventų. Rašydamas jis pasiners į pačias siaubo gelmes ir pagaliau pasijus išsilaisvinęs.

Knygos viršelis/Philippe Claudel „Brodekas”
Knygos viršelis/Philippe Claudel „Brodekas”

Už šį romaną P. Claudelis apdovanotas licėjaus mokinių Gonkūrų premija ir „Independent“ (dabar – „Man Booker International“) užsienio literatūros premija.

Eleanor Catton „Šviesuliai“

Tai daugiasluoksnis kūrinys – nuotykių romanas, meilės istorija, vesternas, detektyvas ir trileris viename, – vertinamas už itin meistriškai sukurtą sudėtingą, matematiškai tikslią struktūrą, įtraukiantis sumaniai supintu pasakojimu ir itin vertingas dėl gyvai vaizduojamo XIX amžiaus Naujosios Zelandijos aukso karštinės pasaulio.

Knygos viršelis/Eleanor Catton „Šviesuliai“
Knygos viršelis/Eleanor Catton „Šviesuliai“

Už „Šviesulius“ E.Catton laimėjo prestižinę literatūros premiją „Man Booker“ ir tapo jauniausia kada nors šią premiją gavusia rašytoja.

Julian Barnes „Kalbant atvirai“

Tai intymus pasakojimas apie meilės subtilumus ir vingius. Romanas prasideda kaip nesusipratimų komedija, tačiau lėtai, sakinys po sakinio, tamsėja ir gilėja, įtraukdamas mus į sudėtingus širdies reikalų akivarus.

Knygos viršelis/Julian Barnes „Kalbant atvirai“
Knygos viršelis/Julian Barnes „Kalbant atvirai“

„Nedaugelio autorių mąstymas ir kalba taip įtraukia. Ši knyga yra nuostabiai sąmojinga, intelektuali ir jaudinanti“, – apie knygą rašo „Independent on Sunday“.

Nadia MuradPaskutinė mergina. Mano nelaisvės ir kovos su „Islamo valstybe“ istorija“

Buvusios „Islamo valstybės“ sekso vergės ir Nobelio taikos premijos nominantės bei JT geros valios ambasadorės atsiminimai.

Knygos viršelis/Nadia Murad „Paskutinė mergina. Mano nelaisvės ir kovos su „Islamo valstybe“ istorija“
Knygos viršelis/Nadia Murad „Paskutinė mergina. Mano nelaisvės ir kovos su „Islamo valstybe“ istorija“

2014 metais „Islamo valstybė“ užpuolė Nadios Murad gimtąjį jazidų kaimelį šiaurės Irake ir jos, 21 metų moksleivės, gyvenimas sudužo į šipulius. Nadios motiną ir šešis brolius ISIS kareiviai nužudė, o ji – parduota į „Islamo valstybės“ sekso vergiją. Mergina buvo laikoma nelaisvėje, mušama ir prievartaujama, tačiau galiausiai jai pavyko pabėgti ir išsigelbėti.

Antanas Šileika „Basakojis bingo pranešėjas“

Tai žaismingi ir atviri, ironiški ir jaudinantys lietuvių emigrantų sūnaus atsiminimai apie dvi jo tėvynes: gyvenimą Kanadoje ir nuolatinį grįžimą – mintimis ar fiziškai – į Lietuvą nuo XX a. septintojo dešimtmečio iki šių dienų. Savęs ieškantis paauglys Toronto priemiestyje, literatūrinį kelią pradedantis jaunuolis bohemiškame Paryžiuje, jau susiformavęs rašytojas, dėstytojas, už Lietuvos nepriklausomybę kovojantis žurnalistas – visi šie skirtingi autoriaus veidai atsiminimuose susilieja į vieną darnų paveikslą.

Knygos viršelis/Antanas Šileika „Basakojis bingo pranešėjas“
Knygos viršelis/Antanas Šileika „Basakojis bingo pranešėjas“

Basakojo bingo pranešėjo“ pristatyme Vilniaus knygų mugėje (vasario 23 d., penktadienį, 19 val.) dalyvaus knygos autorius, taip pat žurnalistė Jolanta Kryževičienė.

Kazuo Ishiguro „Neleisk man išeiti“

Dar vienas 2017-ųjų Nobelio literatūros premijos laureato romanas Lietuvos skaitytojams. Tai nepaprastai rafinuotas ir subtilus pasakojimas apie dar vieną mūsų pasaulio versiją, persmelktas žmogaus trapumo pajautos ir neišmatuojamo gyvenimo geismo.

Knygos viršelis/Kazuo Ishiguro „Neleisk man išeiti“
Knygos viršelis/Kazuo Ishiguro „Neleisk man išeiti“

Keitė vaikystę praleido Heilšame – uždaroje, savas ir kartais itin neįprastas taisykles turinčioje mokymo įstaigoje, įkurtoje Anglijos provincijoje, toliau nuo pašalinių akių. Ten vaikai buvo akylai saugomi nuo išorinio pasaulio ir ugdomi taip, kad suprastų esą ypatingi. Idilišką praeitį Keitė paliko užmarščiai, tačiau praėjus daugeliui metų į jos gyvenimą sugrįžta Rūta ir Tomis – geriausi draugai iš Heilšamo laikų.

Robert K. Wittman, David Kinney „Velnio dienoraštis“

„Velnio dienoraštyje“ tiriami artimo Hitlerio bendražygio ir vieno iš Trečiojo reicho ideologijos architektų Alfredo Rosenbergo asmeninio dienoraščio užrašai.

Knygos viršelis/Robert K. Wittman, David Kinney „Velnio dienoraštis“
Knygos viršelis/Robert K. Wittman, David Kinney „Velnio dienoraštis“

Rosenbergo dienoraštis buvo rastas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje – 500 puslapių, atskleidžiančių tamsiausius žmogaus, padėjusio pamatus Holokaustui, sąmonės užkampius. Vėliau šis dienoraštis paslaptingai dingo. Amerikiečiai autoriai R. K. Wittmanas ir D. Kinney knygoje pasakoja apie daugiau nei dešimtmetį trukusias dienoraščio paieškas ir atskleidžia mažai žinomas Rosenbergo užrašų detales.

Ann Patchett „Vieningieji“

Ann Patchett – šiuolaikinė amerikiečių rašytoja, apdovanota daugeliu literatūros premijų. 2012 metais žurnalas „Time“ autorę paskelbė viena iš 100 įtakingiausių pasaulio asmenybių.

Knygos viršelis/Ann Patchett „Vieningieji“
Knygos viršelis/Ann Patchett „Vieningieji“

„Vieningieji“ – žmogiškųjų ryšių branduolį įtaigiai skrodžianti spalvinga ir skausmingai nuoširdi dviejų šeimų saga, apimanti penkis jų gyvenimo dešimtmečius. Tai pasakojimas apie gilius meilės, atsakomybės, vienovės ir neretai kaltės saitus, kurie neišvengiamai sieja artimuosius.

Kankyo Tannier „Gydanti tyla“

Prancūzė dzenbudistė vienuolė Kankyo Tannier dalijasi sukaupta patirtimi apie tylos svarbą mūsų gyvenime. Sugebėjimas atrasti tylos minutę nesibaigiančioje rutinoje mažina stresą, gerina gyvenimo kokybę ir savijautą. Autorė siekia išmokyti ramybės IŠGYVENANT situacijas, o ne jų vengiant. Išjunkite jus supantį triukšmą ir atraskite ramybę bei komfortą, kurių taip reikia mūsų skubančiame pasaulyje.

Knygos viršelis/Kankyo Tannier „Gydanti tyla“
Knygos viršelis/Kankyo Tannier „Gydanti tyla“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius