-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

P.Coelho su Libijos rašytojais pasmerkė knygų konfiskavimą rytinėje Libijoje

Brazilų rašytojas Paulo Coelho drauge su daugiau nei šimtu Libijos rašytojų ir intelektualų pirmadienį pasmerkė saugumo pajėgas, konfiskuojančias knygas, kurias laiko „erotiškomis“ arba antiislamiškomis.
Paulo Coelho
Paulo Coelho / „Scanpix“ / AP nuotr.

P.Coelho knygos buvo tarp tų, kurias savaitgalį konfiskavo pareigūnai Libijos rytiniame al Mardžo mieste.

Libijos saugumo pajėgos socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame savaitgalį darytame vaizdo įraše matyti daugybė konfiskuotų knygų, kurios buvo sunkvežimiu įvežtos iš Egipto ir sulaikytos pakeliui iš Tobruko į Bengazį.

„Susisieksiu su Brazilijos ambasada, – parašė P.Coelho tinkle „Twitter“ pirmadienį. – Nors jie ne ką gali padaryti, bet negaliu sėdėti žiūrėdamas, kaip degina mano knygas“.

Brazilijos diplomatinė atstovybė Libijoje yra įsikūrusi kaimyniniame Tunise.

Tarp konfiskuotų knygų yra Nobelio literatūros premijos laureato egiptiečio Naguibo Mahfouzo knygos, vokiečių filosofo Friedricho Nietzsche's darbų vertimai į arabų kalbą ir amerikiečių rašytojo Dano Browno darbai.

Vaizdo įraše vienas saugumo pareigūnas ir religiniai lyderiai smerkia „kultūrinę invaziją“, tvirtindami, kad šiose knygose yra pateikiama informacijos apie šiizmą, krikščionybę ir raganavimus, taip pat erotinės medžiagos, kuri neatitinka sunitiškojo islamo, kuriuo seka dauguma Libijos gyventojų, principų.

Kas laukia konfiskuotų knygų, nenurodoma.

Al Mardžo miestą, kaip ir didžiąją rytinės Libijos dalį, kontroliuoja vadinamoji Libijos nacionalinė armija, vadovaujama maršalo Khalifos Haftaro.

Tarp knygų konfiskavimą pasmerkusių įžymybių yra teisininkė ir aktyvistė Azza Maghur, rašytojas ir dailininkas Radhouane'as Bouchwicha r rašytojas Idrissas al Tayyibas.

Atvirame laiške tokius pareigūnų veiksmus jie vadina „intelektualiniu terorizmu“, „bandymu užgniaužti balsus ir atimti nuomonę bei mąstymą“.

Knygų konfiskavimas sukėlė nepasitenkinimą socialiniuose tinkluose. Libijos gyventojai jį pasmerkė vartodami grotelinę žymą su užrašu „knygos skaitomos, o ne konfiskuojamos“.

Po 2011 metų revoliucijos, per kurią buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis šalies diktatorius Muamaras Kadhafi, įvairios politinės ir religinės grupuotės bando užpildyti atsiradusį valdžios vakuumą.

M.Kadhafi režimas griežtai cenzūravo politines ir ideologines knygas, kurios, jo požiūriu, kėlė grėsmę jo autoritetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius