-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliniu fenomenu tapęs Wally Lietuvoje gavo Jono vardą

Šių metų Vilniaus knygų mugėje pirmą kartą Lietuvos skaitytojams bus pristatytos dvi knygos apie dryžuotai vilkintį keliautoją Joną (anglakalbėse šalyse žinomą kaip Wally arba Waldo).
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Nieko rimto“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

„Laiko patikrintos knygos“, skelbia savo šūkį jubiliejinė 15-oji Vilniaus knygų mugė. Knygos „Surask Joną!“ ir „Surask Joną dabar!“ (leidykla „Nieko rimto“) Didžiojoje Britanijoje pasirodė atitinkamai 1987 ir 1988 metais ir jau seniai tapo klasika, tuo tarpu Lietuvoje šis veikėjas pristatomas pirmąkart. Tam tikru popkultūros simboliu tapusį Joną jau pažįsta 38 šalių gyventojai, o knygos išleistos 30-ia kalbų. 

Laiko patikrintos knygos dažniausiai išlieka aktualios ne vienai kartai. Tad ką gi tokio turi britų iliustruotojo Martino Handfordo darbai?

Jonas (gimtinėje jis – Wally, JAV, Kanadoje ir Ispanijoje jį šaukia Waldo vardu, Prancūzijoje – Charlie, Vokietijoje – Walter, Danijoje – Holger ir t.t.) – paprastas, keliauti labai mėgstantis vaikinas. Dėvi baltai ir raudonai dryžuotus marškinėlius, mėlynus džinsus, mūvi dryžuotą kepurę, ant jo nosies kabo apvalūs akiniai, o keliautojo lazdelė visuomet rankoje. Tai žaismingas ir, svarbiausia, žingeidus personažas. Martinas Handfordas norą sužinoti ir išmokti įpučia subtiliu būdu. Pavyzdžiui, knygoje „Surask Joną dabar!“ veiksmas vyksta įvairiais istoriniais laikotarpiais – priešistoriniame amžiuje, Senovės Romoje, Kryžiaus žygių pabaigoje ar aukso karštinės metu – tad ieškodami Jono skaitytojai sužino ir apie tai, kas būdinga tiems laikmečiams. 

Knygos apie Joną neabejotinai skatina keliauti, pažinti dar neatrastas vietas, kultūras, žmones ir tokiu būdu plėsti akiratį. „Noriu įkvėpti vaikus būti atviriems ieškant, būti sąmoningiems apie tai, kas vyksta aplink. Noriu, kad įprastose vietose jie matytų stebuklus, kurių galbūt šiaip nepastebėtų“, sako knygų autorius Martinas Handfordas, kuris prie vienos scenos piešimo kartais praleidžia net iki dviejų mėnesių. Nors Jonas ir yra pagrindinis veikėjas, jis toli gražu ne vienintelis. Skaitytojai taip pat kviečiami ieškoti geriausios Jono draugės Vendos, šuns Amsiaus (tiesa, beveik visur kyšo tik jo uodega), burtininko Baltabarzdžio, geltonai juodai dryžuoto Jono priešo Odlavo ir 25 Jono sekėjų. 

Knygos apie Joną yra labai įvairiapusiškos ir priskirti jas vienam žanrui būtų sunku. Vienu metu tai ir užduočių, ir paveikslėlių knygos, o tam tikra prasme net vizualinės enciklopedijos. Jos puikiai tinka dovanoti, nes dėl daugybės veikėjų ir elementų, kuriuos reikia surasti, turi išliekamąją vertę, prie jų smagu grįžti vėl ir vėl. Knygose labai svarbus edukacinis aspektas. Daugeliui tėvelių tenka susidurti su vaiko dėmesio koncentracijos problemomis. Dažniausiai tai nutinka pradėjus lankyti mokyklą, kai vaikui reikia visą pamoką išlaikyti ties konkrečiais dalykais sutelktą dėmesį. Vaikui tai yra nauja aplinka, nauji žmonės ir gausybė informacijos, tad visa tai gali būti nemenkas iššūkis. Knygos „Surask Joną!“ ir „Surask Joną dabar!“ vaikus patraukliu būdu moko sutelkti dėmesį. Vienu metu vaikas ieško vieno konkretaus veikėjo ar objekto, kaskart atradus tai, ko buvo ieškota, stiprėja pasitikėjimas savimi. Juk tokia užduotis paremta principu „kas ieško, tas randa“. Šie leidiniai taip pat padeda mokytis kantrybės ir kitų svarbių savybių, kurios formuojasi ikimokykliniame ar ankstyvajame mokykliniame amžiuje.

„Nors knygos apie Joną pasirodė 1987–1988 metais, nusprendėm Lietuvos skaitytojams pristatyti dvi 2007-aisiais (Jono dvidešimtmečio proga) perleistas knygas. Tai tos pačios pirmosios originalios knygos, tik su dar kruopščiau paslėptu Jonu, išbaigtomis detalėmis ir didžiuliu papildomų paieškos objektų sąrašu. Tokiu būdu ieškodami vaikai turbūt praleis ne vieną smagią dieną (kitaip nei su daugeliu užduočių knygučių), o įveikti visas užduotis bus įdomu net ir suaugusiems“, – įsitikinęs leidyklos „Nieko rimto“ autorių teisių vadybininkas Benas Bėrantas. Knygos „Surask Joną!“ ir „Surask Joną dabar!“ žavi ir subtiliu britišku humoru, todėl kiekvienas atvertimas tampa savotišku žemėlapiu, kuriame kiekviena detalė gali ir suklaidinti, ir nudžiuginti, ir prajuokinti.

Keliautojas Jonas jau seniai nebėra tik knygų herojus. Jono gerbėjai visame pasaulyje ne tik išbando savo akių žvitrumą, bet ir persirenginėja šiuo personažu, bando pagerinti daugiausiai persirengėlių vienoje vietoje rekordus, slepia vaikino atvaizdus netikėčiausiose vietose, o nuo įvairių nuotraukų ar įrašų mirga socialiniai tinklai. Galbūt tai ir yra laiko patikrintos ir vertingos klasikos bruožai – Jonas toks paprastas ir universalus, kad jį ir jo knygas nesunkiai pamėgsta ir vaikai, ir suaugę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius