-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis susižavėjęs Gail Honeyman romanu „Eleonorai Olifant viskas gerai“: ar pamilsime ją ir mes?

Jei kas nors paklausia, kaip jautiesi, įprasta atsakyti: gerai. Juk negali pasakyti, kad dvi dienas iš eilės neturėjai su kuo pasikalbėti. Taigi sakai, kad jautiesi gerai.
Gail Honeyman
Gail Honeyman / Philippa Gedge nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Škotų rašytojos Gail Honeyman romanas „Eleonorai Olifant viskas gerai“ (iš anglų kalbos vertė Vaida Kelerienė, išleis Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) puikiai tinka mūsų nerimo, streso ir vienatvės kupinai urbanistinei epochai. Pasaulį sužavėjęs romanas ruošiasi užkariauti ir Lietuvos skaitytojų širdis – knygynuose pasirodys nuo spalio 19 dienos.

Ne taip dažnai romanas, ką tik pasirodęs, pasiglemžia skaitytojų dėmesį ir protą. Per pastaruosius metus esame patyrę erotikos audrą („50 pilkų atspalvių“ serija), mėgavomės paslaptingumo vingiais („Dingusi“) ir šeimos intrigomis („Mergina traukiny“). O dabar kartu su Eleonora Olifant patirsime dar ir vienatvės. Tikros, nesumeluotos ir... nepastebimos. Nes ji tiesiog mūsų pašonėje. Šiomis dienomis vienatvė yra kaip vėžys – gėdinga, nemaloni, dėl kurios nesuprantamai kaltini save. Ji baisi ir nepagydoma, tokia bauginanti, kad geriau jos neminėti.

Leidyklos nuotr./„Eleonorai Olifant viskas gerai“
Leidyklos nuotr./„Eleonorai Olifant viskas gerai“

Galbūt tai ne pati aktualiausia tema literatūrinei sensacijai, bet kuklioji jos autorė Gail Honeyman už debiutą jau spėjo atsiimti Didžiosios Britanijos metų knygos apdovanojimą – British Book Award, laimėjo Costa First Novel premiją, jos knyga išversta ar verčiama kone į keturias dešimtis pasaulio kalbų, o ekranizavimo teisės parduotos pačiai Reese Witherspoon.

Eleonora išmoko tik išgyventi, bet ne džiaugtis gyvenimu. Eleonoros gyvenimas paprastas. Kasdien ji į darbą rengiasi tuos pačius drabužius, valgo tuos pačius dienos pietus, o savaitgaliui perka du butelius degtinės. Eleonora Olifant – laiminga. Jos kruopščiai suplanuotame gyvenime netrūksta nieko. Na, nebent – visko. Kartą vienas paprastas gerumo mostas nugriauna sienas, kuriomis Eleonora buvo apsistačiusi. Dabar ji turi išmokti gyventi.

Pasakyti, kad ši knyga jau ilgą laiką karaliauja įvairiuose pasaulio knygų topuose – jokia naujiena. Tai faktas. Vienos skambiausių šiandienos literatūros naujienų Gail Honeyman romano „Eleonorai Olifant viskas gerai“ tik dėl autorės kuklumo nevadiname sensacija. Verčiau pasamprotaukim, kaip nežinomos škotų autorės debiutinis romanas sugebėjo šitaip sudrebinti literatūros pasaulį? Ar knygos heroję Eleonorą Olifant pamils ir Lietuvos skaitytojai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius