Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norint sukurti eilėraštį, pasitarnauti gali ir žiniasklaida

Mėgdžiojimas yra nuoširdžiausia pagyrimo forma. Tai žino visi kūrybingi žmonės, nesvarbu, ar jie – rašytojai, dailininkai, šokėjai, dainininkai ar aktoriai. Prisiminkite televizijos laidų, tokių kaip „Balsas“, dalyvius, kurie kartais atlieka teisėjo, kuriam nori padaryti įspūdį, dainą. Kartais būtent mėgdžiojimo dėka jiems pavyksta atsidurti savo svajonių komandoje. Taip yra ir su poezija.
Žurnalistė (asociatyvi nuotr.)
Žurnalistė (asociatyvi nuotr.) / Kat Coffe nuotr./ Unsplash nuotr.

Kai nusprendžiate parašyti eilėraštį, dažnai atrodo, kad tenka leistis į tobulo žodžio, tobulo įvaizdžio ar tobulos idėjos paieškas. Daugeliu atžvilgių eilėraštis yra lobis, o eilėraščio rašymas yra pavojinga lobių medžioklė. Niekada negali žinoti, kas gali nutikti pradėjus rašyti.

Pažvelkime į eilėraščių rūšį, vadinamą cento. Cento yra lotyniškas žodis, reiškiantis „skiautinys“. Cento eilėraščiai sukomponuojami iš „pavogtų“ ar kažkur rastų šaltinių. Kiekviena cento eilutė yra paimta iš kokio nors šaltinio, ir, sujungus šias eilutes, iš jų „pasiuvamas“ eilučių skiautinys.

Daugelis žmonių cento laiko savotišku „eilėraščiu-koliažu“. Koliažas kuriamas derinant skirtingų laikmenų ir dydžių vaizdus, ​​tekstus ir tekstūras. Cento kuriamas panašiai – „susiuvant“ įvairiausias šen bei ten rastas eilutes ir iš jų sukuriant eilėraštį.

Be abejo, vogti yra labai negerai ir kiekvienas menininkas turi pripažinti kito asmens indėlį ten, kur jo būta, todėl kiekvieno cento apačioje rašytojas išvardija savo šaltinių pavadinimus tokia eilės tvarka, kokia jų ištraukos panaudotos eilėraštyje.

Jūsų cento gali būti neilgas, penkių-septynių eilučių eilėraštis. Jam galite panaudoti ištraukas iš įvairių straipsnių, antraštes, citatas, ar net nuotraukų paantraštes.

Štai kokie turėtų būti jūsų cento kūrimo etapai, kuriuos jau nuo balandžio mėnesio galėsite išmėginti siųsdami savo poeziją į URBAN˙/ Poetry paštu urbanpoetry@15min.lt

Medžioklė

Permeskite akimis puslapius, ieškodami eilučių, kurios jums prakalbės. Galbūt jūsų akis užklius už sakinio, kuriame naudojama įdomi kalba, pavyzdžiui, gyvybingas veiksmažodis ar įtikinamas būdvardis; galbūt rasite sakinį, kuriame bus aprašytas vaizdas kuriuo labai žavitės, o gal aptiksite eilutę, kuri sužadins jūsų emocijas – pavyzdžiui, paminės tam tikrą metų laiką, spalvą ar emociją. Medžiokite jums brangias eilutes. Gali būti, kad jūsų mintyse jau sukasi kokia nors tema, arba jums kils idėja, kai jus sudominusias eilutes iškirpsite ir gerai jas išnagrinėsite.

Nepameskite galų

Nors eilėraštis bus jūsų paties kūryba, jam panaudotos eilutės bus parašytos kitų žmonių. Turėkite popieriaus lapą (galite naudoti ir nešiojamąjį kompiuterį ar telefoną), kuriame žymėsitės kiekvienos eilutės šaltinį ir autorių. Vėliau jums prireiks šių užrašų.

Vagiliaukite (arba išsikirpkite)

Jei dirbate su spausdintu laikraščiu, išsikirpkite jums patikusias eilutes ir išdėliokite jas ant lygaus paviršiaus. Arba nukopijuokite juos į dokumentą savo telefone.

Junkite

Pažvelkite į atskiras eilutes ir pamėginkite pažaisti jų eilės tvarką – išdėliokite jas ant stalo ar grindų. Gal viena eilutė galėtų „peršokti“ ant kitos? Jei taip, atidėkite tą porelę į šalį. Ieškokite naujų. Įsivaizduokite šias pavogtas eilutes kaip siūlus, iš kurių audžiate prasmę, įvaizdžius ar emocijas.

Dėliokite

Išdėstę savo eilutes, pagalvokite, kaip jas sujungti. Jei vis dar sprendžiate, apie ką bus jūsų eilėraštis, galbūt sutelkite dėmesį į emociją, vietą ar vaizdą. Jūsų kūrinio tema priklauso nuo jūsų. Tegu šie skolinti žodžiai sužadins jūsų kūrybiškumą.

Kai būsite pasirengę, nuspręskite, kuria eilute norite pradėti ir kuria – užbaigti. Kai turėsite tokį „rėmą“ bus lengviau dirbti. Tada pradėkite dėlioti kitas savo eilutes. Jei kažkas neskamba, perkelkite eilutę arba padalykite pusiau. Galite net pakeisti ją kita eilute.

Klijuokite

Suklijuokite eilutes ant popieriaus ar virtualiame dokumente ir turėsite savąjį cento. Būtinai kruopščiai surašykite savo eilučių šaltinius.

Sveikiname – jūs parašėte cento, su dosnia kitų rašytojų pagalba!

Šiuo metu Vyksta „URBAN˙/ Poetry 2020 apdovanojimai“. Susipažinkite su 20 geriausių publikacijų čia. Jau kovo 21 d. paskelbsime 5 geriausias komisijos ir skaitytojų išrinktas publikacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius