-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per amžius nepraradę savo aktualumo pamokymai: pakartotas Senekos „Laiškų Lucilijui“ leidimas

Laiškas visada yra žinia. Asmeniniai laiškai praneša adresatui apie kokį nors reikalą, veiksmą, rašančiojo džiaugsmą, liūdesį ar kitokį jausmą, o viešieji skelbia įvairias visuomenei svarbias idėjas.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Sofoklis“ nuotr.

Per šimtmečius nepraradę savo aktualumo Lucijaus Anėjaus Senekos (4 m. pr. Kr.–65 m. po Kr.) laiškai vėl yra pasiekiami skaitytojams – pakartotas jo knygos „Laiškai Lucilijui“ leidimas (Sofoklis, 2016).

Senekos laiškai – tai mokytojo laiškai. Jie nėra nei vadovėlis, nei paskaitos, nei pamokslai, o pokalbiai, kupini įtampos, aistros, siekių įtikinti ir adresatą, ir skaitytoją. Senekos laiškai nėra reikalų laiškai. Jų tikslas – ne buitinio gyvenimo naujienų pranešimas. Autorius perduoda mums daug įvairių patarimų: aiškina, kas yra laimė ir kaip ją pasiekti, kokias knygas verta skaityti ir kiek, skatina suvokti, kas yra draugai ir kam jie reikalingi, siūlo pagalvoti, ar verta leistis į turistines keliones, įtikinėja, jog privalome turėti kilnesnių tikslų nei pinigai bei turtas, ragina tuščiai nešvaistyti laiko, laikytis nuoseklumo ir pastovumo, tyčiojasi iš karjeros siekių ir garbės troškimo, smerkia vergavimą kūnui, godumą, šykštumą, girtuoklystę, malonumų vaikymąsi, akina nenuleisti rankų susidūrus su sunkumais. Moraliniai imperatyvai susiję su visuomeniniais. Kiekvienas žmogus yra didelio valstybės darinio dalis, jis turi vykdyti piliečio pareigas valstybei, aktyviai darbuotis jos labui.

Ir iš tiesų, jo laiškų žinia mums yra viena: svarbiausias žmogaus gyvenimo darbas – dorybės ugdymas savyje.

„Esu užsiėmęs ainių rūpesčiais. Surašiau, kas galėtų jiems praversti“, sako Seneka savo aštuntajame laiške. Gerai pažindamas žmogaus prigimtį suprato, kad sykį išgirsti žodžiai netrukus išgaruos iš galvų, todėl sukęs apsukęs nuolatos juos kartojo, būdamas įsitikinęs, kad „niekada nebus per daug pakartota tai, ko niekada gerai neišmokstame“.

Aiškūs ir visiems suprantami Senekos patarimai reikalingi visais laikais, jie amžini. Beje, autorius pabrėžia, jog visi jo pamokymai subėga į vieną. Ir iš tiesų, jo laiškų žinia mums yra viena: svarbiausias žmogaus gyvenimo darbas – dorybės ugdymas savyje.

Mus pasiekė 124 Senekos laiškai. Spėjama jų buvus gal trečdaliu daugiau, bet galiniai neišliko. Tačiau esminius dalykus autorius pasakė, ir šiuolaikiniame reliatyvumo kupiname pasaulyje jo laiškųžinios – aiškiai suformuluoti, kategoriškai reikalaujami moralės principai – gali pagelbėti ne tik siekiantiems tapti filosofais, bet ir mums visiems: ir jauniems, ir seniems, ir sveikiems, ir ligotiems, ir tuomet, kai sekasi, ir tuomet, kai nesiseka, ir tuomet, kai mėgaujamės gyvenimu, ir tuomet, kai artinasi mirtis. „Senekos laiškai tikrai turėtų padėti mums darninti ir tobulinti sielas“, – teigia knygos vertėja Antikos specialistė Dalia Dilytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius