Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po ilgo priešinimosi į elektroninių knygų rinką vis drąsiau žengia ir poezija

Kai Johnas Ashbery, Pulitzerio premijos laureatas, nusprendęs, kad jo poezija gali būti išleista ir elektroninių knygų formatu, pamatė, jog šiame variante eilėraščiai atrodo visai kitaip nei popieriuje ir dingo visa grafinė struktūra, jis apstulbo ir pareikalavo, kad leidykla „Ecco“ sustabdytų jo elektroninių knygų leidybą. Praėjus trejiems metams nuo to jau ir poezija, kad ir kokios sudėtingos formos būtų, puikiai pritaikoma skaityklėms, rašo „The New York Times“.
Elektroninės skaityklės
Elektroninės skaityklės / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“ gerbėjų socialiniame tinkle „Facebook“ ir sužinokite literatūros naujienas bei dalyvaukite knygų konkursuose!

Tad kad „Open Road Media“ pasiūlė poetui dar kartą pabandyti išleisti elektronines poezijos knygas, jis sutiko. Rugsėjo mėnesį leidykla išleido 17 skaitmeninių jo poezijos rinkinių. Ir šįkart poetas liko patenkintas. 

„Išlaikyta labai tiksli originalo forma“, – sakė 87-erių poetas. 

Praėjus dešimčiai metų nuo elektroninių knygų revoliucijos pradžios, į šį pasaulį žengia ir poezija. 2013 metais buvo išleista 2050 poezijos elektroninių knygų, kai tuo tarpu 2007 metais jų buvo išleista 200. Praėjusiais metais elektroninės poezijos knygos sudarė apie 20 proc. visų išleistų poezijos rinkinių, kai 2012 metais šis skaičius siekė 10 proc. 

Iš visų literatūros žanrų poezija pasirodė esanti labiausiai nenorinti žengti į elektroninį pasaulį. Ir ne tik dėl kultūrinių priežasčių, bet ir dėl mechaninių – eilėraščių sutvarkymas elektroniniam formatui yra kur kas sudėtingesnis nei prozos. Todėl kai kurių poetų, net ir tokių žinomų kaip Czeslawas Miloszas, Ezra Pound „The Cantos“ ar Elizabeth Bishop kūriniai iki šiol nėra prieinami elektroninėje versijoje. 

Tačiau technologijoms besivystant leidėjai ėmė ieškoti išeičių: kai kurie nusisamdė programuotojus, kad šie specialiai sutvarkytų tekstus, kiti skaitytojams rekomendavo šrifto dydžius poezijai skaityti, kad eilutės „nesubyrėtų“. 

1936 metais įkurta leidykla „New Directions“ elektronines poezijos knygas pradėjo spausdinti praėjusiais metais ir iki šiol išleido 60 knygų, tarp jų ir Pablo Neruda bei Williamo Carloso Williamso. 

Didžioji dalis poezijos skaitytojų yra fetišistai ir mėgsta laikyti rankose knygą

Šiais metais į poezijos leidimą įsijungė ir kai kurios didžiosios leidyklos.

Tiesa, iki šiol neaišku, kiek svarbi yra elektroninės poezijos leidyba skaitytojams. „Didžioji dalis poezijos skaitytojų yra fetišistai ir mėgsta laikyti rankose knygą“, – sako poeziją leidžiančios leidyklos „Copper Canyon Press“ redaktorius Michaelas Wiegersas. 

Leidėjams išlaidos, savaime suprantama, yra labai svarbi sritis. Poezijos tiražai niekuomet nebuvo dideli ir specialiai pritaikyti ją elektroniniam formatui, kai žinai, kad parduosi vos kelis šimtus egzempliorių, yra rizikinga. 

Tačiau leidėjai sako, kad jie nebegali ignoruoti elektroninio formato ir nemažai jų ryžtasi investuoti į šią sritį, net ir patirdami nuostolius. 

Pavyzdžiui, „Copper Canyon“ investavo 150 tūkst. dolerių į savo elektroninės leidybos platformą, didžioji šių pinigų dalis buvo skirta programavimo darbams. Per pastaruosius kelis metus ši leidykla išleido 125 elektroninius poezijos rinkinius. 

Tačiau kai kurie poetai patys atsisako leisti savo knygų elektronines versijas. Vienas tokių yra Albertas Goldbarthas, išleidęs daugiau kaip 30 knygų. „Aš nedarysiu to iš principo“, – sakė jis, motyvuodamas tuo, kad popieriuje jis gali viską geriau kontroliuoti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius