Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po knygų mugės leidėjai džiaugiasi išaugusiais pardavimais: kurios knygos buvo populiariausios?

Po keturias dienas trukusios Vilniaus knygų mugės leidėjai skaičiuoja parduotas knygas – daugelis jų teigia, kad prekyba šiais metais buvo intensyvesnė nei anksčiau. Tarp populiariausiųjų įvardijamos skirtingų žanrų ir tematikos knygos – nuo istorinių ir psichologinių iki rimtosios literatūros ir mugės svečių kūrinių.
Vilniaus knygų mugė 2016
Vilniaus knygų mugė 2016 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirkėjų favoritė – istorinė knyga

Leidyklos „Baltos lankos“ atstovai sakė, kad šios mugės neabejotina skaitytojų favorite tapo prieš pat mugę išleista Rimvydo Petrausko knyga „Galia ir tradicija“ apie tai, kaip atsirado ir išnyko LDK diduomenės giminės. Leidyklos direktorė Kotryna Žukaitė sakė, kad ši sėkmė iš dalies nustebino, nes knygos iki mugės net nespėta smarkiai išreklamuoti.

Skaitytojų favorite tapo prieš pat mugę išleista Rimvydo Petrausko knyga „Galia ir tradicija“.

Ypatingo skaitytojų dėmesio sulaukė Johno Williamso romanas „Stouneris“, kurį nemažai ekspertų vertina kaip vieną geriausių praėjusiais metais Lietuvoje išleistų verstinių romanų. 

Tradiciškai buvo gerai perkamos ir Kristinos Sabaliauskaitės knygos. Tiesa, skirtingai nei anksčiau, daugiausia buvo perkamos ne jos „Silva rerum“ knygos, kurias daugelis šią trilogiją mėgstančiųjų jau, matyt, įsigijo, o jos apsakymų rinkinys „Danielius Dalba ir kitos istorijos“ bei Vilniui skirta „Vilnius. Wilno. Vila. Three Short Stories“ – būtent ši knyga buvo pristatoma Vilniaus knygų mugėje. 

Skaitytojai taip pat neblogai pirko Pete Earley knygą apie į amerikiečių pusę perbėgusio rusų šnipo istoriją „Draugas Ž.“, kuri buvo pristatoma mugėje, popiežiaus Pranciškaus knygą bei skaitytojų ypač mėgstamo norvegų kriminalinių romanų autoriaus Jo Nesbo knygą „Tarakonai“, kuri pasirodė likus kelioms savaitėms iki mugės. 

K.Žukaitė sakė, kad šiais metais prekyba buvo intensyvesnė nei praėjusiais metais, tiesa, kiek mažesnė nei prieš dvejus metus, kuomet buvo pasirodžiusi K.Sabaliauskaitės trilogijos „Silva rerum“ trečioji dalis – tuomet per mugę buvo išpirktas visas pirmasis knygos tiražas.

15min.lt nuotr./Sigitas Parulskis Vilniaus knygų mugėje
15min.lt nuotr./Sigitas Parulskis Vilniaus knygų mugėje

„Alma littera“ stende labiausiai pirko lietuvių kūrinius

Didžiausia Lietuvos leidykla „Alma littera“ tarp perkamiausių knygų išskyrė lietuvių autorių kūrinius. 

Kaip pasakojo leidyklos vadovė Danguolė Viliūnienė, išskirtinio pirkėjų dėmesio sulaukė tarp Metų knygų nominuotas Valdo Papievio romanas „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“, nauja Juliaus Sasnausko knyga „Kaip buvo pradžioje. Biblinės meditacijos“, viešumoje daug aptarta Rūtos Vanagaitės knyga apie Lietuvos žydų žudynes „Mūsiškiai“, televizijos laidų pagrindu parašyta Dalios Kutraitės knyga „Dalia Kutraitė kalbina: žvaigždžių karai tęsiasi“.

„Skaičiuojame, kad pas mus daug įvairių autorių sulaukė didelio skaitytojų dėmesio“, – sakė D.Viliūnienė.

Pasak leidyklos vadovės, kaip ir kasmet, taip ir šiemet populiarios išliko Sigito Parulskio, Algimanto Čekuolio knygos. Šiais metais Andrius Tapinas knygų mugėje nepristatė naujo kūrinio, tačiau jo išleisti kūriniai „Vilko valanda“ ir „Maro diena“ tai pat sulaukė nemažo pirkėjų dėmesio.

„Tyto alba“ stende dominavo mugės svečiai

Bene didžiausi Vilniaus knygų mugės svečiai – Rusijos rašytoja Marina Stepnova ir britė Lucinda Riley – sulaukė didžiausio dėmesio „Tyto alba“ stende. „Šių autorių knygos buvo labiausiai perkamos visos mugės metu“, – sakė leidyklos ryšių su visuomene skyriaus vadovė Lolija Spurgienė.

Pasak jos, M.Stepnova taip pat turėjo galimybę susipažinti su prezidentu Valdu Adamkumi, kuris stende gerbėjams dalijo autografus. Tiesa, užuot tai daręs valandą, V.Adamkus su gerbėjais bendravo tris valandas, o vėliau šiltai sutiko į stendą atėjusią M.Stepnovą. „Autorė juokėsi, kad tai yra pirma jos pažintis su prezidento pareigas ėjusiu žmogumi“, – pasakojo L.Spurgienė.

15min.lt nuotr./Rašytoja Marina Stepnova
15min.lt nuotr./Rašytoja Marina Stepnova

Leidykla taip pat skaičiuoja, kad išaugo Anapilin iškeliavusio Italijos rašytojo Umberto Eco knygų populiarumas. Nors šio autoriaus knygos visada patekdavo tarp perkamiausių leidyklos pardavinėjamų kūrinių knygų mugėje, tačiau šiais metais buvo jaučiamas didesnis susidomėjimas šio autoriaus kūryba.

Autorė juokėsi, kad tai yra pirma jos pažintis su prezidento pareigas ėjusiu žmogumi.

Daug skaitytojų dėmesio taip pat sulaukė prieš knygų mugę išleista charizmatiškojo Londono mero Boriso Johnsono knyga „Churchillo veiksnys“, Vido Poškaus istorinė knyga „Nedingęs Vilnius“, Danutės Kalinauskaitės novelių rinkinys „Skersvėjų namai“, Sauliaus Šaltenio prozos rinkinys „Demonų amžius“ ir populiariosios psichologijos knyga „Netobuli, laisvi ir laimingi“, kurią parašė prancūzų psichiatras Christophe Andre.

Domino pasakojimai apie Vilniaus vietas

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas sakė, kad šiemet prekyba buvo geresnė nei praėjusiais metais, o paprašytas išskirti knygą, kuri pirkėjus domino labiausiai, nedvejodamas pasakė, kad tai Dariaus Pocevičiaus „100 istorinių Vilniaus reliktų“. Šioje knygoje kviečiama pažinti gyvąją Vilniaus istoriją, knygoje pristatomos Vilniaus vietos ir faktai, kurie daugeliui yra nežinomi. Sekmadienį vakare šios knygos leidyklos stende jau net nebebuvo pirkti. 

Taip pat didelio dėmesio sulaukė Michelio Houellebecq'o kūrinys „Pasidavimas“, kuris visoje Europoje sukėlė didžiules diskusijas dėl knygoje autoriaus vaizduojamos vizijos apie tai, kad Prancūzijoje valdžią paima musulmonai.

Dar viena knyga, kuri itin domino skaitytojus, buvo Arkadijaus ir Boriso Strugackių knyga „Piknikas šalikelėje“ – pagal šią knygą režisierius Andrejus Tarkovskis sukūrė filmą „Stalkeris“.

„Sofoklyje“ ieškota kokybės

Mugės metu „Sofoklio“ leidykloje skaitytojai daugiausia ieškojo kūrinių, kurie atspindėtų kokybę. „Žmonės labiausiai pirko knygas, kurios yra sulaukę įvertinimo, įvairių premijų“, – teigė leidyklos vadovė Giedrė Rūkienė.

Viena perkamiausių leidyklos knygų mugėje buvo Salmano Rushdie kūrinys „Šėtoniškos eilės“. Skaitytojai taip pat didelį dėmesį skyrė  istorinei žurnalisto iš Vengrijos Victoro Sebestyeno knygai „1946. Modernaus pasaulio sukūrimas“, „Man Booker“ premija apdovanotai J.M.Coetzee knygai „Nešlovė“.

„Scanpix“ nuotr./Salmanas Rushdie
„Scanpix“ nuotr./Salmanas Rushdie

Tarp lietuvių autorių dominavo Ignas Staškevičius ir jo knyga „Tapatybės kortelė“ bei mugėje tęstinę knygą „Prekių ženklai: 50 sėkmės istorijų“ pristatęs Giedrius Drukteinis.

Populiariausia – Žemaitės istorija

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos prekybos vadovė Milda Kičaitė, kaip ir daugelio kitų leidyklų atstovai, patvirtino, kad šiemet prekyba buvo kiek intensyvesnė nei praėjusiais metais. Tiesa, ji sakė, kad tai lėmė itin aktyvus šeštadienis, o štai ketvirtadienį ir penktadienį prekyba nebuvo tokia gera kaip ankstesniais metais. 

Iš šios leidyklos leidžiamų knygų populiariausi yra lietuvių autorių kūriniai, o šių metų aiški favoritė buvo Aldonos Ruseckaitės knyga „Žemaitės paslaptis“ – tai biografinis romanas apie šią lietuvių literatūros klasikę. Gerai buvo perkama ir Alvydo Šlepiko naujais apsakymais papildyta rinktinė „Lietaus dievas ir kiti“.

Kaip ir kiekvienais metais, gerai perkamos Romualdo Granausko knygos – tiesa, M.Kičaitė negalėjo išskirti kažkurio vieno konkretaus jo kūrinio, skaitytojai daugmaž vienodai domėjosi visais jo kūriniais. 

Kaip ir kiekvienais metais, gerai perkamos Romualdo Granausko knygos.

Iš leidykloje leidžiamų užsienio autorių geriausiai buvo perkamas XIX amžiaus pabaigos-XX amžiaus pradžios talentingo rusų rašytojo Leonido Andrejevo kūrinys „Judas Iskarijotas. Šėtono dienoraštis“. Skaitytojus sudomino ir Viko Swarupo detektyvas apie šiuolaikinę Indiją „Šeši įtariamieji“. Šis rašytojas – populiariojo romano „Lūšnynų milijonierius“ autorius.

„Obuolyje“ bandyta įminti makiažo paslaptis

Leidyklos „Obuolys“ viena perkamiausių mugės knygų tapo Olesios Žuravliovos knyga „Makiažo paslaptys“. „Visos mugės metu merginos ir moterys atvykdavo konsultuotis su autore, kuri buvo leidyklos stende ir dalijo patarimus“, – sakė „Obuolio“ leidyklai priklausančio internetinio knygyno „Knygos.lt“ vadovė Violeta Tamašauskienė.

Pasak jos, pirkėjai dažnai rinkosi mugėje pristatytą aktoriaus Aisčio Mickevičiaus knygą „Kvepalai. Aromatų magija, arba olafaktorinės istorijos“, Valentinos Šereikienės knygą „Tėvo Stanislovo Saulė“. V.Tamašauskienė pabrėže, kad skaitytojai itin domėjosi leidyklos išleistomis knygos apie dvasingumą.

Populiarumo taip pat sulaukė žurnalisto Andriaus Užkalnio bei sporto trenerio Andriaus Pauliukevičiaus knygos.

Vienas didžiausių leidyklos atradimų tapo terapijoms skirtos spalvinimo knygos.

Vida Press nuotr./Harper Lee
Vida Press nuotr./Harper Lee

Harper Lee romanų sėkmė

Leidykla „Jotema“ kaip populiariausias mugės knygas išskyrė neseniai mirusios rašytojos Harper Lee kūrinį „Nežudyk strazdo giesmininko“ bei jo tęsinį „Eik ir pastatyk sargybinį“. Pirmosios knygos buvo parduota daugiau nei jos tęsinio. 

Taip pat gerai perkama ir prieš pat mugę išleista Liudmilos Ulickajos knyga „Imagas“. 

Tarp šios leidyklos leidžiamų knygų visuomet populiarios rusų detektyvų autorės Aleksandros Marininos kūriniai, tad mugėje buvo gerai perkama jos naujausia lietuvių kalba pasirodžiusi knyga „Bausmė dėl nieko“. Dar vienas iš šios mugės favoritų – kitos detektyvų autorės Tess Gerritsen kūrinys „Žaidimas su ugnimi“, kuris kai kuriomis dienomis stende buvo išperkamas, tad tekdavo važiuoti atsivežti jo papildymų. 

Puikiai perkamos ir šioje leidykloje leidžiamos rašytojos Jojo Moyes knygos, iš šios autorės kūrinių populiariausia buvo ją išgarsinusi knyga „Aš prieš tave“ bei „Po tavęs“. 

VIDEO: Knygų mugės aukcione už 300 metų senumo knygą pirkėjas nepagailėjo tūkstančių

„Vagoje“ perkamiausi mugėje pristatyti kūriniai

Leidykloje „Vaga“ perkamiausiomis knygomis tapo mugėje pristatyti kūriniai. Tai daugiausiai į užsienio kalbas verčiamo Ukrainos rašytojo Andrejaus Kurkovo knygos „Maidano dienoraštis“ ir „Bikfordo pasaulis“ bei aktorės Gražinos Baikštytės knyga „Gyvenimas kaip teatras“.

Taip pat didelio pirkėjų dėmesio sulaukė Sonatos Žalneravičiūtės knyga „Vilniaus iliuzionai: miesto kino teatrų istorijos“.

Leidyklos vyriausioji redaktorė Agnė Puzauskaitė teigė, kad skaitytojai šiais metais itin domėjosi knygomis apie psichologiją. „Čia dominavo Irvino D.Yalomo knygos“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius