Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 22 /10:02

Poetas Kornelijus Platelis švenčia 70-ąjį jubiliejų: pasigirdo pirmieji sveikinimai

Šiandien poetas, eseistas, vertėjas, kultūros ir visuomenės veikėjas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kornelijus Platelis švenčia 70-ies metų jubiliejų.
Kornelijus Platelis
Kornelijus Platelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

S.Kairys: „Linkiu, kad Jus ir toliau globotų mūzos“

„Sunku būtų įsivaizduoti Lietuvos kultūrinę ir literatūrinę erdvę be Jūsų poezijos, esė, publicistikos, vertimų, taip pat mūsų Nepriklausomybės pradžioje užgimusio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“, kurio spiritus movens esate.

Reikšmingas Jūsų indėlis į pasaulinės poezijos populiarinimą, jos artinimą prie Lietuvos skaitytojo. Jūsų pamatines temas gvildenantis, intertekstų prisodrintas poetinis žodis daugiau kaip dviem dešimtimis kalbų pasklido po įvairias užsienio antologijas ir žurnalus. Linkiu, kad Jus ir toliau globotų mūzos, kad nepristigtumėte įkvėpimo“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys

G.Nausėda palinkėjo stiprios sveikatos, įkvėpimo, kuo geriausios asmeninės ir kūrybinės kloties

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pasveikino K.Platelį:

Šalies vadovo žodžiais, kultūra yra neatsiejamai susijusi su viso K. Platelio gyvenimo veikla: „Ją matėte ir kūrėte iš dviejų perspektyvų: ir kaip poetas, eseistas, modernizmo klasikų vertėjas, ilgametis „Literatūros ir meno“ vyr. redaktorius, ir kaip Lietuvos visuomeninio bei politinio gyvenimo dalyvis, atkūrus Nepriklausomybę iš arti stebėjęs kultūros, švietimo politikos procesą ir aktyviai prisidėjęs jį formuojant.“

Prezidentas padėkojo K.Plateliui už Lietuvos laisvės trisdešimtmečio kelyje brėžtus kultūros orientyrus ir svarbiausią pašaukimą – meninę kūrybą.

„Savo asmenine pozicija Jūs niekada neleidote suabejoti neišmatuojamai didele nacionalinės kultūros reikšme valstybei ir tai matyti iš nuoseklių Jūsų darbų leidybos srityje, rūpinantis kultūrine spauda ir jos sklaida, organizuojant kūrėjų, tekstų tyrinėtojų, leidėjų, skaitytojų bendruomenę telkiančius literatūrinius renginius“, – rašoma Prezidento sveikinime.

Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

Valstybės vadovas palinkėjo poetui stiprios sveikatos, įkvėpimo, kuo geriausios asmeninės ir kūrybinės kloties.

K.Platelis yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Nacionaline kultūros ir meno premija, Lenkijos Respublikos Aukso kryžiumi ir pelnęs daug kitų reikšmingų apdovanojimų. 1998–2000 m. K. Platelis buvo Lietuvos švietimo ir mokslo ministras.

I.Šimonytė: „Mielas Kornelijau, nuoširdžiai sveikinu Jus gražaus jubiliejaus proga“

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė nuoširdžiai sveikina Kornelijų Platelį.

„Lietuvos kultūros lauke Jūs iš toli atpažįstamas kaip išskirtinis kūrėjas – didelės erudicijos ir šiuolaikinės literatūros tendencijas puikiai išmanantis rašytojas. Jūsų poezija įtaigiai ir jaudinamai kalba apie esmines gyvenimo vertybes, gvildena amžinuosius būties klausimus. Per Jūsų išmintį galima pajusti žymių pasaulio poetų kalbos erdves, esate itin jautrus originaliems autorių žodžiams vertėjas. Mielas Kornelijau, nuoširdžiai sveikinu Jus gražaus jubiliejaus proga ir linkiu stiprios kūrybinės sveikatos bei įkvėpimo toliau skleidžiant meno šviesą“, – sakoma Vyriausybės vadovės sveikinime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

VIDEO: Literatūros pamoka su poetu Kornelijumi Plateliu
VIDEO: Kornelijus Platelis - The passion according to pilate
VIDEO: Kornelijus Platelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius