-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus 100 metų po pirmo A.Christie romano pasirodymo, detektyvų autoriai vėl seka jos pėdomis

Agathos Christie personažai Erkiulis Puaro ir Mis Marpl vėl tampa įkvėpimo šaltiniu kriminalinių romanų autoriams. Žanre, kur pastaruoju metu dominavo depresyvūs su alkoholiu problemų turintys personažai, vėl grįžtama prie detektyvų karalienės romanų tradicijų, skelbia guardian.co.uk.
Paroda, skirta Agathai Christie
Paroda, skirta Agathai Christie / Vida Press nuotr.

Kriminalinių romanų autoriai vėl atsigręžia į kriminalinių romanų aukso amžiaus didžiąją kūrėją A.Christie. Praėjusią savaitę pasirodė Sophie Hannah romanas „Closed Casket“, – tai antroji serijos knyga, kurioje „tęsiamos“ Erkiulio Puaro tyrimų istorijos. Šios knygos pasirodymas sutapo su svarbia detektyvinių romanų istorijos data – prieš 100 metų buvo išleistas pirmas A.Christie romanas.

Spalio mėnesį pasirodys pirmas Grahamo Nortono romanas „Holding“, kurio veiksmas irgi primena A.Christie romanus, jame pasakojama apie nusikaltimą nedideliame kaime Airijoje. Gegužę pasirodys Plum Sykes knyga „Party Girls Die In Pearls“, kuri taip pat įkvėpta A.Christie pasakojimų, tai taps pirmuoju serijos kūriniu. Skelbiama, kad A.Christie kūrinių dvasia bus jaučiama ir naujoje Tilly Bagshawe kūrinių serijoje.

A.Christie buvo geniali rašytoja, sugebėjusi rašyti istorijas taip, kaip nepavyko niekam iki tol.

Leidėjai skelbia, kad labai gerai perkami praėjusio amžiaus ketvirtajame ir penktajame dešimtmečiuose parašytų kriminalinių romanų nauji leidimai.

Kodėl kriminaliniai romanai grįžta į detektyvų aukso amžių? S.Hannah sako, kad aukso amžiaus detektyvuose buvo užkoduotas pranešimas: „Tai yra puiki istorija, ir tau bus malonu ją skaityti“. Be to, rašytojos teigimu, A.Christie buvo geniali rašytoja, sugebėjusi rašyti istorijas taip, kaip nepavyko niekam iki tol.

wikimedia.org nuotr./Anglų rašytoja Agatha Christie (1890–1976)
wikimedia.org nuotr./Anglų rašytoja Agatha Christie (1890–1976)

Su tuo sutinka ir T.Bagshawe. „Aš sugalvojau šią romanų seriją po to, kai daugybė leidėjų prašė manęs parašyti seksualų psichologinį trilerį, o man tai kėlė nuobodulį. Netrukus po to aš iš naujo perskaičiau A.Christie istorijas apie Mis Marpl, ir mane sužavėjo, kaip nuostabiai atskleistas šis personažas. Tai įstabus personažas moters, kuri nuolatos nuvertinama dėl savo amžiaus ir lyties“, – sako autorė.

Ji sako nenorėjusi rašyti dar vieno romano apie psichologinių problemų kamuojamas merginas, kurios dominuoja šiuolaikiniuose kriminaliniuose romanuose. „Aš labai norėjau parašyti romanų seriją apie moterį, įžengusią į penktą dešimtmetį, kuri neturi nepriklausomybių, kurios gyvenimas nėra sujauktas ir kuri neturi byrančios šeimos. Ji tiesiog paprasta moteris, kuri pasižymi geru pastabumu“, – teigė rašytoja.

Leidyklos „HarperCollins“ atstovas Davidas Brownas teigia, kad detektyvų aukso amžiaus kūrėjų darbai išties dabar labai populiarūs, tačiau kartu sako, kad A.Christie apgaulingai paprastą stilių yra sudėtinga pamėgdžioti. „Šiais laikais kriminalinių romanų autoriai smarkiai remiasi policijos procedūrų ir technologijų aprašymais, o norint parašyti aukso amžiaus detektyvą, reikia visa tai pamiršti ir priimti to laikmečio rašymo taisykles, kurių pagrindas – siužeto ir personažų vystymas“, – sakė jis.

Leidėjas teigia, kad A.Christie ne tik rašė geras istorijas, bet ir jos romanuose visuomet daug ko vyksta po paviršiumi. D.Brownas pažymi ir tai, kad nors daug kam tai galbūt prasprūsta pro akis, A.Christie romanuose yra nemažai tamsos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius