Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatyta knyga, į kurią sugulė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesers Valerijos Karužienės gyvenimo istorija ir kūryba

Kaune pristatyta Mildos Kulikauskienės knyga apie žymiausio Lietuvos menininko – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio – seserį Valeriją. Joje – iki šiol niekur nepublikuoti Čiurlionio šeimos gyvenimo faktai, Valerijos Čiurlionytės-Karužienės tapybos darbai.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Naujienas apie knygas, konkursus ir knygų recenzijas galite rasti tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesuo Valerija Karužienė labiau nei kiti broliai ir seserys domėjosi genialiojo menininko vaizduojamąja kūryba. Būdama visai jauna, prie Vilniaus artėjant Pirmojo pasaulinio karo liepsnoms, ji siekdama apsaugoti Čiurlionio kūrinius, vežė juos į Maskvą. Vėliau darė viską, kad jie būtų grąžinti į Lietuvą. Valerijos Čiurlionytės gyvenimo istorijos, jas liudijantys dokumentai, nuotraukos, darbas muziejuje, publikuojami Mildos-Mildažytės Kulikauskienės knygoje „Sesers rūpestis“.

Knygoje gausu istorinių faktų liudijančių kokių sunkumus sukėlė Rusijos carinis režimas, Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai, kokią įtaką kultūrininkų veiklai darė sudėtingas pokario gyvenimas. Ne vienerius metus medžiagą knygai rinkusi autorė pasakoja atradusi ir iki šiol niekur nepublikuotų laiškų.

„Jinai susirašinėjo su Sofija Čiurlioniene gyvenančia Voroneže. Sofija Čiurlionienė labai rėmė pinigais, maistu, paltuką pasiuvo ir kvietė atvažiuoti į Voronežą, nes ten nebuvo tokio bado kaip Maskvoj po 1917-tų metų revoliucijos“, – sako knygos sudarytoja Milda Mildažytė – Kulikauskienė.

Sudarytoja į knygą sudėjo ir Valerijos Čiurlionytės-Karužienės iki šiol niekur neskelbtus tapybos darbus iš šeimos archyvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius