Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Jacobsenas – Knygų mugėje: kaip tarptautinio pripažinimo sulaukęs romanas virto trilogija

Rašytojas iš Norvegijos Roy'us Jacobsenas buvo vienas laukiamiausių šių metų Vilniaus knygų mugės svečių iš užsienio. Tai puikiai parodė ir susirinkę skaitytojai, kurie net ir prasidėjus renginiui plūdo į susitikimą su rašytoju. O šis jiems atskleidė, kaip gimė ne tik lietuvių, bet ir užsienio šalių skaitytojus sužavėjęs romanas „Neregimieji“, kurį išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.
Susitikimas su rašytoju Roy Jacobsenu
Susitikimas su rašytoju Roy Jacobsenu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Osle gimęs R.Jacobsenas laikomas vienu garsiausių šiuolaikinių norvegų rašytojų. Kaip autorius, jis debiutavo 1982 m. su knyga „Prison Life“ (orig. „Fangeliv“), kuri iš karto pelnė premiją už literatūrinį debiutą. Vėliau už kūrybą R.Jacobsenas gavo eilę apdovanojimų ir premijų – nuo prestižinės Norvegijos kritikų premijos iki dviejų Šiaurės tarybos literatūros nominacijų premijai.

Lietuvių kalba pasirodęs romanas „Neregimieji“ sulaukė ir tarptautinio susidomėjimo – knyga pateko į prestižinės „Man Booker“ premijos tarptautinės kategorijos trumpąjį sąrašą. 15min Metų knygos 2018“ rinkimuose ši knyga pateko į ilgąjį apdovanojimo sąrašą. Romanas „Balta jūra“, kuris yra „Neregimųjų“ tęsinys, taip pat atkreipė tarptautinių skaitytojų dėmesį.

Romanas „Neregimieji“ buvo nominuotas prestižinei tarptautinei „Man Booker“ premijai. Vilniaus knygų mugėje surengtame susitikime su knygos autoriumi jis teigė, kad ši premija buvo fantastiškas įvykis ir atskleidė, kaip gimė šis kūrinys.

„Aš jau buvau gana gerai žinomas rašytojas, tačiau mes, rašytojai, knygas rašome tam, kad mus skaitytų. O tokios premijos padeda plisti literatūrai“, – kalbėjo jis ir dėkojo vertėjai Norai Strikauskaitei, kuri abi jo knygas vertė į lietuvių kalbą.

Kalbėdamas apie trilogijos užuomazgas, R.Jacobsenas prisiminimais grįžo į vaikystę.

Romane „Neregimieji“ skaitytojas nukeliamas į atokią Bariojos salą. Pasak rašytojo iš Norvegijos, tokioje saloje teko gyventi ir jam pačiam.

„Kai buvau vaikas, gyvenau vienoje tokių salų kiekvienais metais. Joje buvo užaugusi mano mama. Tai buvo lyg atostogos, bet mes dirbdavome įvairius ūkio darbus, žvejodavome. Ten pat gyveno viena kaimynė, kuri turėjo valtį ir mus su seserimi plukdydavo į jūrą bei rodydavo, kaip reikia žvejoti. Kartą aš jai uždaviau klausimą, kas ten horizonte, o ji atsakė: gražiausia vieta žemėje. Keistas dalykas taip pasakyti septynerių metų berniukui. Bet aš tai prisimenu iki dabar“, – kalbėjo rašytojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Susitikimas su rašytoju Roy'umi Jacobsenu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Susitikimas su rašytoju Roy'umi Jacobsenu

Po dvidešimties metų R.Jacobsenas vėl gyveno toje pačioje saloje. Kaimynė buvo taip pat ta pati.

„Tuomet išgirdau jos gyvenimo istoriją – ji 53-ejus metus gyveno toje saloje. Vėliau žmonės surengė tokią kaip akciją ir ją su teta, kuri gyveno kartu, išgabeno iš tos salos, nes nebegalėjo žiūrėti, kaip jos taip gyvena. Pagalvojau, kad turiu apie tai parašyti romaną“, – pasakojo rašytojas iš Norvegijos.

Idėja buvo gera, bet, pasak R.Jacobseno, ją buvo sunku realizuoti. Tačiau 2011 metais jis suprato, koks turi būti pirmasis romano sakinys.

„Tuomet dar nežinojau, kad tai bus trilogija, tačiau kai baigiau pirmąją knygą, tai supratau“, – sakė R.Jacobsenas.

Įprastai jis baigęs knygą jaučiasi nuo jos pavargęs ir nori kuo greičiau nuo jos nutolti. Tačiau parašius „Neregimuosius“ viskas buvo kitaip – norėjosi tęsti istoriją.

Taip gimė romanas „Balta jūra“, kuris Lietuvos knygynus pasiekė vos prieš keletą dienų.

VIDEO: Vasario TOP knygos: rekomendacijos Vilniaus knygų mugei

Rašytoją kalbinusi literatūrologė Jūratė Čerškutė autoriaus klausė, kur jis rašė šias knygas – saloje?

R.Jacobsenas šypsojosi: „Teisingai“.

„Iš dalies parašiau saloje. Aš labai gerai pažįstu tą salą, bet dalį knygos rašiau ir Osle“, – pasakojo Vilniaus knygų mugės svečias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius