Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimonda Jonkutė – tarp geriausių pasaulio vertėjų

Švedų kalbos vertėja Raimonda Jonkutė sulaukė pasaulinio pripažinimo ir buvo įtraukta į prestižinį IBBY Garbės sąrašą. Lietuvė buvo įvertinta už išskirtinę Sveno Nordqvisto knygos „Kalėdų senelio staigmena“ (leidykla „Nieko rimto“) vertimo kokybę.
Vertėja Raimonda Jonkutė
Vertėja Raimonda Jonkutė / Leidyklos "Nieko rimto" nuotr.

IBBY, Tarptautinė vaikų ir jaunimo knygos taryba, kas du metus sudaro IBBY Garbės sąrašą, į kurį įtraukia knygas vaikams, pasižyminčias išskirtine vertimo, iliustracijų ir teksto kokybe. Tai yra aukščiausias pasaulinis įvertinimas, kurį gali gauti knyga vaikams. Į IBBY Garbės sąrašą įtraukiami rašytojai, dailininkai ir vertėjai.

IBBY Garbės sąraše esančios knygos yra vertinamos kaip geriausia, ką vaikų literatūros srityje nuveikė kiekviena šalis. Knyga, patekusi į šį sąrašą automatiškai atsiduria prie tų, kurios vaikų literatūros ekspertų yra rekomenduojamos leidimams visame pasaulyje. Kitaip tariant, autoriaus, dailininko ar vertėjo darbas yra pripažįstamas ir įvertinamas pasauliniu lygiu.

Vasario pradžioje IBBY paskelbė, kad šiais metais į Garbės sąrašą yra įtraukiama vertėja Raimonda Jonkutė už S.Nordqvisto knygos „Kalėdų senelio staigmena“ vertimą iš švedų kalbos.

Knygos viršelis/Kalėdų senelio staigmena
Knygos viršelis/Kalėdų senelio staigmena

Knygą išleido vaikiškų knygų leidykla „Nieko rimto“, su kuria vertėja bendradarbiauja jau daugelį metų. 2007 m. šios leidyklos išleista ir R.Jonkutės išversta Ulfo Starko knyga „Murkšlinas ir Turkšlinas“ IBBY Lietuvos skyriaus buvo įvertinta kaip reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas vaikams. O į pasaulinį IBBY Garbės sąrašą vertėja patenka pirmą kartą.

„Šis apdovanojimas neabejotinai įkvepia tolimesniems darbams“, – sako pati R.Jonkutė. Ji taip pat pridūrė, kad už puikų knygos „Kalėdų senelio staigmena“ įvertinimą reikėtų dėkoti ir jos redaktorei Giedrei Kmitienei bei „Nieko rimto“.

Leidyklos vadovas Arvydas Vereckis taip pat džiaugėsi vertėjos pripažinimu: „Mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės. Šis įvertinimas yra reikšmingiausias pasaulinis įvertinimas tiek vertėjai, tiek leidyklai“.

„Nieko rimto“ knygos vaikams kiekvienais metais sulaukia apdovanojimų už geriausius vertimus. Paklaustas, kokios priežastys verčia skirti tiek dėmesio vertimo kokybei, A.Vereckis teigė, kad skirtumas tarp gero ir blogo vertimo yra akivaizdus.

„Vertimas turi būti tobulas visų pirma tam, kad tekstas perteiktų autoriaus viziją. Ne veltui vertėjai save kartais prilygina autoriams, nors, atrodo, jie tik verčia tekstą ir nieko kūrybiškai įnešti negali. Tačiau iš tiesų, parinkdami geriausius žodžių atitikmenis savo gimtojoje kalboje, jie atlieka nepaprastai didelį kūrybinį darbą.“

IBBY Lietuvos skyriaus valdybos narė Roma Kišūnaitė pritarė leidyklos vadovui, teikdama, kad R.Jonkutės vertimai pasižymi kūrybingumu ir išradingumu. „Skaityti R.Jonkutės verstas vaikų knygas - tikras malonumas, vertimų kalba labai vaizdinga ir žodinga. Vertėja puikiai moka ir jaučia lietuvių kalbą, stengiasi padirbėti prie žodžių žaismo, vaikų kalbos elementų, sugalvoja taiklių naujažodžių,“– kalbėjo pašnekovė.

Oficialiai visi nauji kūrėjai, šiais metais įtraukti į Garbės sąrašą, bus pristatyti rugsėjo mėnesį vyksiančiame IBBY kongrese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius