Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojai vargsta su „Obuoliu“, bet direktorius atkerta, kad skundžiasi nepopuliarūs autoriai

Rašytojai jau ne pirmą kartą piktinasi leidykla „Obuolys“, kuri laiku nesumoka honorarų, nesiunčia finansinių ataskaitų, o klausimus apie skolas paprasčiausiai ignoruoja. „Obuolio“ direktorius Paulius Virbickas neneigia leidyklos kaltės – esą pastaruosius dvejus metus susiduriama su finansinėmis problemomis, tačiau tuo pat metu tikina, jog atsiskaitymai vyksta ganėtinai sklandžiai, o autorių viešai reiškiamas nepasitenkinimas esą dažnai susijęs su tuo, kad jų knygos „nėra gerai perkamos“.
Leidyklos „Obuolys“ knygos
Leidyklos „Obuolys“ knygos / 15min nuotr.

Autoriai teigia nesulaukiantys honorarų

15min susisiekė su keturiais autoriais, kurie teigė, jog leidykla „Obuolys“ vėlavo ar tebevėluoja su jais atsiskaityti, o mėginimai komunikuoti su leidyklos atstovais dažnai būna bergždi tol, kol kritika neišsakoma viešai arba nesikreipiama į teisininkus. Savo patirtimi mėginant teisiniu keliu iš leidyklos atgauti sau priklausantį atlygį pasidalino ir viena vertėja.

Dovilė Stonė, kartu su Milda Beržanskaite-Kašėtiene 2016 m. išleidusi knygą „Veganiška virtuvė“, teigė, jog leidykla „Obuolys“ šiuo metu nevykdo dviejų sutartinių įsipareigojimų.

„Vienas jų yra mums kas mėnesį teikti ataskaitas apie parduotas knygas, o kitas įsipareigojimas yra apmokėti sąskaitas pagal išrašytas knygų pardavimo ataskaitas. Abu šie įsipareigojimai šiuo metu yra iš viso nevykdomi. Anksčiau tik reikalaujant ir leidyklai smarkiai viršijant terminus – tai galėdavo trukti ir iki pusės metų – pavykdavo pasiekti, kad ataskaitos būtų pateiktos ir apmokėjimas padarytas. Tai tęsėsi iki 2018 m. birželio. Nuo tada negauname nei ataskaitų, nei apmokėjimų“, – sakė D.Stonė.

Knygos „Veganiška virtuvė“ viršelis
Knygos „Veganiška virtuvė“ viršelis

Pasak jos, leidykla autores jau kurį laiką ignoruoja, o ir kontaktinio asmens, į kurį būtų galima kreiptis, nėra: „Iš kitų autorių, kurie irgi yra nukentėję nuo šios leidyklos, gavome vieną kontaktą, bet šiuo metu net ir tas asmuo neatsako. Direktorius irgi sėkmingai ignoruoja laiškus.

Tik tada, kai pagrasinom, jog kreipsimės dėl [skolos] išieškojimo, jis sureagavo. Bet situacija kebli, nes net neturime ataskaitos apie pardavimus. Pirmiausia reiktų išieškoti ataskaitą. Tai gana keblus teisinis dalykas. Mes planuojame tai daryti, bet, aišku, būtų gerai, jei nereikėtų to imtis, nes tai atima laiko, nervų ir kitų resursų“, – kalbėjo D.Stonė.

Su panašia situacija susidūrė ir Martynas Lukošiūnas, kurio poezijos knygą „Neatrasti atspindžiai“ leidykla „Obuolys“ išleido 2017 m. vasarą – honoraro už ją autorius taip ir nesulaukė, o su leidyklos atstovais sako nebegalintis susisiekti.

Gruodžio 13 d. M.Lukošiūnas apie šią situaciją paskelbė savo „Facebook“ paskyroje.

„Mano knyga buvo labai perkama ir ilgą laiką puikavosi www.knygos.lt top 1 vietoje. Džiūgavau lyg Kalėdų rytą. Taigi, palaikiau labai šiltus santykius su „Obuolio“ leidykla, jie man leido dalyvauti Knygų mugėje ir atrodė, kad viskas yra tiesiog nuostabu. Tačiau viskas pasikeitė, kai paklausiau apie honorarą už parduotas knygas… Iš karto pasakau, nesupraskite klaidingai, esu labai dėkingas visiems žmonėms, kurie prisidėjo prie mano knygos, jie atliko nuostabų darbą ir jie su šia situacija nėra susiję. Kalbu apie „Obuolio“ leidyklos vadovus, kurie yra atsakingi už atsiskaitymą su knygų autoriais. Papasakosiu trumpai: prašiau sumokėti, atsiuntė ataskaitą, bet pinigų negavau. Prašiau vėl. Nieko. Ir vėl. Nieko. Rašiau el.laiškus, skambinau. Nieko“, – rašė M.Lukošiūnas.

Susisiekus 15min, autorius teigė, jog sutartyje nurodyta, kad pardavimų ataskaitos jį turi pasiekti kas mėnesį, tačiau tai nebuvo daroma – ataskaita buvo atsiųsta tik jos paprašius, o honoraro už savo knygą jis lig šiol negavo.

„Iš pradžių sakė, kad honorarą sumokės per metus, bet viskas tempėsi tol, kol su manimi jie nebebendravo, ignoravo mano žinutes, skambučius. Nebegaliu su jais susisiekti. <...> Kai kartą paskambinau iš kito numerio, atsiliepė. Sakė, kad viską sumokės, viskas gerai, tačiau nieko taip ir nenutiko“, – sakė M.Lukošiūnas, pridūręs, jog šią istoriją viešina norėdamas apsaugoti kitus autorius.

Praėjusių metų kovą apie leidyklos „Obuolys“ vėlavimą atsiskaityti savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ir knygų „Protų dvikova“, „Protų dvikova 2“ bei „Kas ir kodėl?“ autorius Paulius Ambrazevičius.

Tąkart jis rašė, kad leidykla nėra apmokėjusi nei vienos sąskaitos nuo 2017 m. gegužės, o klausimai apie skolą buvo ignoruojami iki situacijos paviešinimo „Facebooke“ – tuomet leidykla su autoriumi atsiskaitė.

Tačiau istorija tuo nesibaigė. 15min P.Ambrazevičius patvirtino, kad šiuo metu jau yra susidariusi nauja skola.

„Kai viską paviešinau, jie iškart sumokėjo, bet po tos sąskaitos išrašymo jau buvo susidariusi nauja skola, nes toji [apmokėta] suma buvo už ankstesnį laikotarpį. Dabar „kabo“ liepos mėnesio sąskaita. Gruodžio mėnesį man žadėjo sumokėti iki metų pabaigos, tačiau sąskaita vis dar yra neapmokėta, jie vis dar man yra skolingi pinigų. Ne baisiai daug, bet skolingi“, – sakė P.Ambrazevičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Ambrazevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Ambrazevičius

Jis taip pat patikino, jog ataskaitas už knygų pardavimus gaudavo tik tuomet, kai jų pats paprašydavo, ir, dažniausiai, ne iš pirmo karto.

Paklaustas, ar dėl šios situacijos neketina kreiptis į teisininkus, autorius teigė: „Kol kas ne. Bet manau, kad kažkada šitas laikas ateis. Gal net greičiau negu tikėjausi.“

Apie tai, kad nesulaukia apmokėjimo ir negali susisiekti su leidyklos „Obuolys“ atstovais, gruodžio mėnesį savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ir kelionių knygų autorius Robertas Pogorelis. 15min jis patvirtino, kad leidykla honorarą jam pervedė šią savaitę.

15min nuotr./Leidyklos „Obuolys“ knygos
15min nuotr./Leidyklos „Obuolys“ knygos

Viena vertėja, kuri nenorėjo, jog jos vardas ir pavardė būtų viešinami, pasidalino savo patirtimi, mėginant teisiniu keliu atgauti leidyklos „Obuolys“ neišmokamą honorarą.

„Leidyklai „Obuolys“ verčiau knygą, buvo sudaryta autorinė sutartis, pagal kurią jie įsipareigojo išmokėti sutartą honorarą per tris mėnesius nuo vertimo priėmimo dienos. Knygą išverčiau ir vertimą atidaviau laiku, bet atlygio taip ir nesulaukiau. Pusę metų buvau maitinama pažadais, galiausiai redaktorius Linas Ruzgys ir „Obuolio“ vadovas Paulius Virbickas apskritai liovėsi atsakinėti į mano laiškus.

Kai pagrasinau, kad kreipsiuosi į teisininkus, sulaukiau dar vieno laiško su pažadu išmokėti honorarą dalimis, bet sutartu laiku vėlgi pinigų nesulaukiau, tad ilgai nedvejodama kreipiausi į advokatę, ši surašė pretenziją.

Kai į ją atsakymo nesulaukėme, pateikėme ieškinį teismui, atsiliepimo vėlgi niekas nepateikė, tad teismas rašytinio proceso tvarka priėmė sprendimą, kuriuo tenkino mano ieškinį ir iš atsakovės, leidyklos „Obuolys“, priteisė honorarą su palūkanomis už beveik metus bei teismo ir advokato išlaidas.

Teismo sprendimo leidykla neįvykdė, tad kreipiausi į antstolę, kuri visą sumą, taip pat ir atlygį už savo darbą bei palūkanas už kiekvieną sprendimo nevykdymo dieną, nurašė nuo atsakovės sąskaitos ir pervedė man. Nežinau, ką „Obuolys“ norėjo įrodyti tokiu savo elgesiu, bet pakenkė tik patys sau“, – 15min sakė pašnekovė, patikinusi, jog yra ne vienintelė vertėja, kuri kreipėsi į teismą dėl leidyklos „Obuolys“ delsimo atsiskaityti.

P.Virbickas: skundžiasi nepopuliarūs autoriai

„Obuolio“ direktorius P.Virbickas teigia, jog atsiskaitymai su autoriais ir vertėjais vyksta „ganėtinai sklandžiai“ nors, anot jo, leidykla ir išgyvena sudėtingą finansinį periodą.

„Mes turim maždaug dvejus metus trunkančių tam tikrų finansinių problemų, susijusių su bankrutavusiais knygų tiekėjais, kurie liko su mumis neatsiskaitę. Bet iš principo su visais [autoriais] randam bendrą kalbą ir susidėliojam kažkokius grafikus. Nėra, kad čia kažkokia patologinė situacija, kur atsisakom mokėt ar panašiai. Nei su vienu nebuvo taip, kad nerastumėm bendros kalbos.

Kai yra projektas nesėkmingas dėl vienokių ar kitokių priežasčių, autoriai pasidaro nepatenkinti, leidėjas irgi nėra labai patenkintas to autoriaus projektu ir tie santykiai susiklosto tokie, sakykim, konfliktyvūs

Įmonės pinigų srautai yra pakankamai įtempti. Deja, ne dėl nuo mūsų priklausančių priežasčių, bet dėl pačioj rinkoj susiklosčiusios situacijos. Mes paprastai tą mokėjimą susidėliojam su autoriais ir jis visada įvyksta. Juolab, kad dabar esame periode po gruodžio prekybos – tai tas periodas, kai atsiskaityti lengviau“, – tikino P.Virbickas.

Paklaustas, kodėl nevykdomi sutartiniai įsipareigojimai ir neteikiamos finansinės ataskaitos, leidyklos direktorius teigė, jog visi autoriai esą yra informuoti, kad ataskaitos bus siunčiamos ne dažniau kaip kartą per pusmetį.

„Mes visus autorius esam informavę, kad techniškai negalim pateikinėti ataskaitų tokiu intensyvumu. Užsienio ataskaitos yra teikiamos kartą metuose, tad mes savo autoriams esam pasakę, kad ataskaitas teiksim kaip minimum kartą į pusmetį. Kasmėnesines ataskaitas pateikti labai sunku dėl apdorojimo ir mokėti po kelis eurus tą honorarą nėra labai efektyvu. Yra logiškiau sukaupti pusmečio honorarą ir jį sumokėti. Tie honorarai nėra ten kažkokie labai įspūdingi“, – tvirtino P.Virbickas.

Tiesa, apie „Obuolio“ leidyklos nutarimą ataskaitas teikti rečiau nei nurodyta sutartyje buvo informuoti toli gražu ne visi autoriai. Pavyzdžiui, 15min kalbinta D.Stonė šį sprendimą vadina vienašališku: „Informacija apie tai, kad ataskaitos bus siunčiamos ne dažniau nei kartą per pusmetį, mūsų tikrai nepasiekė. Direktorius turi mūsų kontaktus ir su mumis dėl šitų dalykų nebuvo tartasi, o sutartyje viskas aiškiai nurodyta kitaip.“

15min nuotr./Leidyklos „Obuolys“ knygos
15min nuotr./Leidyklos „Obuolys“ knygos

P.Virbickas neneigė, jog leidykla dėl vėlavimo atsiskaityti yra sulaukusi teisinių pretenzijų, tačiau jų pernelyg nesureikšmino, o dalį autorių priekaištų buvo linkęs sieti su jų knygų „nesėkmėmis“.

„Teisininkas dažniausiai dalyvauja kaip mediatorius, jei yra kažkoks ginčas. Tai jei jis padeda tą ginčą išspręsti, su teisininku kartais net lengviau bendrauti negu su kokiu labai nepatenkintu autorium. Autorių nepasitenkinimas labai dažnai yra susijęs su tuo, kad jų knyga nėra pakankamai gerai perkama. <...> Tie, kurie iš tikrųjų sėkmingi, paprastai pretenzijų neturi. Leidyklos ir jų santykis yra geresnis. Kai yra projektas nesėkmingas dėl vienokių ar kitokių priežasčių, autoriai pasidaro nepatenkinti, leidėjas irgi nėra labai patenkintas to autoriaus projektu ir tie santykiai susiklosto tokie, sakykim, konfliktyvūs“, – sakė P.Virbickas.

Paklaustas, kaip vertina situaciją, kai knygų autoriai negali susisiekti su leidykla ir yra priversti kreiptis į tesinininkus, žiniasklaidą ar viešinti situaciją socialiniuose tinkluose, P.Virbickas pripažino, kad komunikacijos klaidų leidyklos darbe įžvelgti galima.

„Prieš keletą metų leidome tikrai daug lietuvių autorių knygų, buvom tokiam augimo periode. Šiuo metu esame persidėliojimo strategijos periode, kada leidžiam žymiai konservatyviau ir leidžiam labai apgalvotus projektus. Pripažįstu, kad dėl fizinio kiekio kartais nesugebam su visais „subendraut“. Anksčiau taip pat buvo daugiau žmonių kolektyve, kurie vystė tuos projektus ir bendravo su autoriais. Jei projektų vadovo nebeturi, kuris kuravo tą projektą, ta komunikacija gali truputį „pasimest“. <...>

Žinot, kartais būna, autorius parašo vieną laišką, jam kažkas neatsako, ir jau laiko save be galo įsižeidusiu. <...> Autoriai yra menininkai. Darbas su menininkais, su kūrybiniais žmonėmis iš principo nėra lengvas, nes pati leidyba irgi yra tam tikra kūrybos sritis. Emocijos čia kartais karštos“, – komentavo leidyklos direktorius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasiruošimas Vilniaus knygų mugei 2018
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasiruošimas Vilniaus knygų mugei 2018

Jis taip pat patvirtino, jog pernai leidykla „Obuolys“ sulaukė nemažai skundų, nes nevykdė įsipareigojimų išleisti knygas.

„Čia, vėlgi, išeina tokios sunkios pagirios, jei prisirašei labai daug kontraktų. Mes iš principo su visais autoriais radom bendrą kalbą – arba nutraukėm sutartis, arba pratęsėm išleidimo terminą tiek, kad vis dėlto išleistume knygą.

Mes turėdavom labai trumpus įsipareigojimus, sakydavom, kad išleisim knygą per pusmetį. Bet šiaip normali pasaulinė praktika yra dveji metai. Naujose sutartyse mes nurodom, kad išleisime knygą per, tarkim, metus laiko, jei neišleisim, tai sutartis nutrūksta, abiem šalims neturint pretenzijų, nes gali būti pasikeitusios tam tikros aplinkybės. Pavyzdžiui, mes turėjom visą maisto knygų seriją. Praktiškai nė vienos knygos neišleidom dėl tos priežasties, kad maisto knygas tiesiog nustojo pirkti. Na, tai leidykla irgi negali prisiimti tokios savižudiškos misijos išleisti knygą, kurios paklausos nebėra“, – sakė P.Virbickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius